Lietuvoje patyrusių ir trokštamų išvysti eteryje vedėjų trūksta. Dažnai žiūrovai skundžiasi, kad eteryje nuolat matomi tie patys veidai. Tad DELFI nusprendė išsiaiškinti, kaip tapti televizijos laidų vedėju, kas jų darbe svarbiausia ir kaip išsaugoti atsiradusį populiarumą.

Pasirodo, tapti televizijos laidų vedėju nėra taip lengva. Neseniai DELFI kalbintas Saulius UrbonavičiusSamas pabrėžė, kad rasti gerą ir patikimą TV laidų vedėją sunku, nes TV laidų vedėju yra gimstama.

Svarbu turėti tikslą

Audrė Kudabienė
Prieš bene 16 metų televizijos eteryje debiutavusios laidos „Prieš srovę“ vedėjos Audrės Kudabienės teigimu, tik gimusi ji tikrai negalvojo apie televizijos laidos vedėjos karjerą. Jos kelias šios karjeros link buvo kur kas sudėtingesnis.

„Mokiausi žurnalistikos ir kartu su Gintaru Kudaba (dabartiniu vyru –DELFI pastaba) sugalvojome, kad mums būtų įdomu rengti laidas ir dirbti televizijoje. Su savo idėjomis ir pasiūlymais nuvykome pas jaunimo reikalų redakcijos atstovus ir jie pasakė: taip, žinoma. Mes pradėjome dibti, tačiau turėjome pabaigti žurnalistikos studijas universitete. Per tą laiką išsikristalizavo idėja, kokią laidą mes norime rengti. Darėme ją nuo pat pradžių: idėja, tema, konkreti informacija, patikrinimas, reportažas ir tik paskutinis viso to etapas – pristatymas prieš kameras“ , - apie publicistinių laidų specifiką pasakojo A. Kudabienė.

Pasak jos, laidų vedėjo darbas – labai siaura erdvė, kurioje galima pasireikšti, tačiau kažkodėl jis atrodo patrauklus greitai išgarsėti norintiems jaunuoliams.

Reikia saugotis žvaigždžių ligos

„Mes matome, kad žmogus, staiga sužibėjęs viename ar kitame televizijos projekte ir turintis didesnių ar mažesnių gabumų būti scenoje, tampa televizijos laidų vedėju. Tačiau tikrai neužtenka vien tik pasirodyti televizoriaus ekrane, kad galėtum sau sėdėti ant sofos ir krapštyti nosį, belaukdamas, kol tau kažkas pateiks pasiūlymus. Tu turi to norėti, tuo gyventi ir sublizgėti tam tikrais talentais. Tuomet geri prodiuseriai, turintys fantastišką uoslę, ateina su puikiais pasiūlymais“, - apie privalomas įdėti pastangas kalbėjo „Prieš srovę“ laidos vedėja.

Pasak A. Kudabienės, jai pavyko išvengti žvaigždžių ligos tik todėl, kad susidėliojo prioritetus, kodėl daro šį darbą, kas jame patinka ir intriguoja. „Daugiau sunkumų šiame darbe nėra, tik reikia pasitempimo, disciplinos ir daug atsakomybės“, - sėkmės receptą atskleidė ilgametė laidos vedėja.

Vieno recepto nėra

Marijonas Mikutavičius
Daugiau nei dešimtmetį televizijos eteryje galima išvysti ir kitą televizijos laidų vedėją, žurnalistą, aktorių ir muzikantą Marijoną Mikutavičių. Vedęs tokius šou kaip „Vakaras su Marijonu“, „Dangus 2“ , „Taip arba ne" , „Myliu. LT“, „Pabandom iš naujo“, daugybę realybės šou ir visai neseniai startavusį projektą „Paslapčių namai“, M. Mikutavičius tikina sėkmingo televizijos laidų vedėjo recepto dar neatradęs.

Tiesa, jis pripažįsta, kad laidų vedėjas vis dėlto turi turėti tam tikrus, jį iš kitų išskiriančius bruožus: „Pramoginių laidų vedėjui reikia gražiai atrodyti ir mokėti suregzti sakinį. Politinių, apžvalginių laidų vedėjui reikia būti labai gerai pasikausčiusiu eruditui. Žinių vedėjui reikia būti rimtam, turėti tvirtą smakrą ir apgaulingas akis, kad visiems atrodytum daug žinantis“, - šmaikštavo M. Mikutavičius.

Laidos turi būti populiarios

Tačiau jis šio darbo svajone nepavadintų: „Tai pakankamai įdomus darbas, kiekviena laida – tai kaip mažas egzaminas, jeigu esi gerai pasiruošęs, nebijai, o jeigu nieko nežinai, pradedi panikuoti. Aš manau, kad tapti laidų vedėju yra geriau nei tapti žmogžudžiu arba vagimi. Tik noriu priminti, kad tai toks pat darbas, kaip ir kiti – kartais užknisantis, kartais tampantis rutina, o kartais pateikiantis labai daug naujų įspūdžių.“

„Problemos, su kuriomis susiduriu? Jų nėra. Tik gausiai prakaituoju“, - nusijuokia M. Mikutavičius ir patikina, jei nori ilgai išbūti eteryje, tavo vedamos laidos turi būti populiarios.

Svarbiausia – laida, o ne tu pats

Agnė Grigaliūnienė
Jau trečius metus TV3 televizijoje dirbanti Agnė Grigaliūnienė, kuri kartu su M. Mikutavičiumi veda laidą „Paslapčių namai“ tikina, kad stengiantis parodyti žiūrovui kiek įmanoma kokybiškesnį ir gražesnį vaizdą, svarbu viskas, tačiau svarbiausia – nepamiršti, kad laida turi konkretų tikslą, o ne pristato vedėją.

„Žmonės televizijoje išsilaiko jų charizmų dėka, tarkime Marijonas Mikutavičius, arba jei yra organiški prieš kameras. Kadre reikia pamiršti save ir daryti tai, ką tu turi daryti. Jeigu tai yra pokalbis, tai tu kalbini žmonės, jei tai yra informacinė-pramoginė laida, tai tu pristatai žinias, jei tai yra „Paslapčių namai“, tai tu pristatai dalyvius, patį projektą ir t.t. Tie šou nėra apie tave konkrečiai, tie šou yra apie tai, apie ką jie yra“, - svarbiausias jaunų vedėjų klaidas vardijo A. Grigaliūnienė.

Anot jos, dirbtinai sukelti skandalai ar realybės šou, nėra sėkmės mokyklos būsimiems laidų vedėjams.

„Manau, kad viena iš didžiausių savybių, kuri atviliojo mane dirbti televizijoje – laisvumas. Kamera mato bet kokį žmogaus susikaustymą ir, plačiąja prasme pavadinus, melą. Jeigu tu meluoji, tai bus neįtikinama ir gali labai rėžti žiūrovams akis. Aš labai myliu savo darbą ir to niekada neslėpiau. Tie žmonės, kurie dirba televizijoje ir pradeda pasakoti, kaip jie pavargo nuo to ir kaip jie nemėgsta viešumo, yra nenuoširdūs. Kai dirbi savo darbą, tai darai nuoširdžiai ir su atsidavimu, esi pastebimas. Jeigu tavo darbdavys mato, kad tau tinka ir patinka tavo darbas, projektai patys ateina į rankas“ , - tikėti savo darbu patarė A. Grigaliūnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)