Nuomonę reikia gerbti

Ką apie tai mano Lietuvos teatralų bendruomenė? Daug kas kalbėti viešai šia tema atsisakė. O sutikusieji kalbėti buvo santūrūs. Pabūgo R. Tumino it rusai V. Putino.

Lietuvos Nacionalinio dramos teatro Meno vadovas Audronis Liuga pabrėžė, kad Rimas Tuminas yra brandus menininkas. Todėl kaip ir kiekvienas tokio masto žmogus, jis turi savo poziciją.

„Kokia ji bebūtų, reikia ją pripažinti ir gerbti. Manau, gerai, kad jis tą poziciją išsakė, argumentavo. Visuomenė tiek Rusijoje, tiek Lietuvoje tai žinos. Nepažįstu asmeniškai šio režisieriaus, bet, mano nuomone, jis yra pakankamai nuoširdus dėl to, ką sako. Tai yra jo įsitikinimai. Galiu pasakyti tik tiek, kad nenoriu to interpretuoti nei gerai, nei blogai. Bet visada yra labai svarbu, kai žmogus išdrįsta pasakyti savo poziciją“, – DELFI sakė A. Liuga.
Audronis Liuga

Pareiškimas nenustebino

Šis plačiai nuskambėjęs R. Tumino pasisakymas visai nenustebino režisieriaus Oskaro Koršunovo. Kūrėjas DELFI sakė, kad kitokios nuomonės ir nėra galimos dirbant tokios šalies teatre.

„Manęs nė kiek nenustebino toks pasisakymas. Reikia suvokti, koks tai yra teatras. J. Vachtangovo teatras yra vienas labiausiai politiškai pririštų teatrų. Kitaip jis ir negalėjo pasisakyti, – neabejoja O. Koršunovas. – Man teko dirbti Maskvoje. Žinau, kokios politizuotos įstaigos ten yra teatrai.“
Oskaras Koršunovas

Atspindėjo Kremliaus santykį su Vakarais

Kategoriškesnes nuomones apie R. Tumino kalbą išreiškė su teatro bendruomene nesusiję žmonės.

Viešųjų ryšių ekspertas Mykolas Katkus socialiniame tinkle rašė, kad jam šis R. Tumino pasisakymas JAV yra šlykštus.

„Kultūros ir meno žmogus, nuostabių meno vaizdinių kūrėjas viską, ką daro Kremlius, pateisina remdamasis viena negudria „geopolitine“ prielaida: žudykit ir plėškit viską, pjaukit ir deginkit visus, o mes nesipriešinsim, imsim pinigus, pietausim prie vieno stalo, kad tik karo nebūtų, – viešą Maskvos J. Vachtangovo teatrui vadovaujančio lietuvio pasisakymą socialiniame tinkle įvertino M. Katkus. – Kai tokiam grubiam smegenų plovimui pasiduoda koks negudrus žemes prarasti bijantis Joniškio verslininkas, yra beveik suprantama, kai tai daro prasigėręs hedonistas prancūzų aktorius ar pamiršta bojevikų žvaigždė – juokinga, kai tai daro tikrai išmintingas ir gilus režisierius, turintis realios sovietinio režimo patirties – tada jau galime svarstyti nebent apie Stokholmo sindromą, sulaužytą jo kartos kūrėjų santykį su valdžia ar tiesiog niekada neišnykusius kolaboravimo instinktus.“
Mykolas Katkus

Viešųjų ryšių eksperto nuomone, lietuvių kilmės režisieriaus pasisakymas atspindi ir platesnį Kremliaus siekį nustatyti santykį su kritiškais, tačiau pragmatiškais Vakarais.

„Visa nuo praėjusiųjų metų vidurio prasidėjusi Kremliaus propaganda primena Šaltojo karo pabaigos naratyvą, – neabejoja jis. – Girdi, Rusija yra baisi valstybė, iš esmės – tiksinti bomba, galinti bet kurią akimirką nugrimzti į chaosą, humanitarinę katastrofą ir sprogti branduoliniu karu. Vakarai su ta bomba elgiasi neatsakingai, negerbia jos ypatingo statuso, didžiulės, prieš fašizmą kovojant sudėtos aukos, ir ją nuolat provokuoja. Ir tik vienintelis lyderis – Putinas (anksčiau – Gorbačiovas) stovi tarp beveik neišvengiamo sprogimo, Vakarų ir pasaulio pabaigos. Todėl Putinui reikia padėti, su juo reikia kalbėtis, jam nusileisti, o prie Rusijos jautrumų (kurių sąrašas yra labai sparčiai kintantis ir vis besiplečiantis) – reikia prisiderinti. Ši istorija buvo sekama ir Vilniaus Sausio 13 (Gorbačiovas nevaldo padėties) ir Donecke (Putinas negali liepti kovotojams prieš fašizmą). Kitaip – Rusija bus išprovokuota ir ateis Žirinovskis (vis mažiau baisus), Strelkovas ar Rogozinas ir tada jau niekas su Rusija nebesikalbės.

Prie visų senų mitų apie „Rosijų umom neponiat“, dar reikia priminti visai neseną Gorbačiovo turne gąsdinant vis dar jį mylinčią Vokietiją branduoliniu karu, nuolatinius Rogozino pasisakymus (bauginti Baltijos šalis nebeįdomu, tai dabar ėmėsi Suomijos ir Švedijos), bei „atvirus“ Putino interviu užsienio žurnalams, kuriuose jis bando sudaryti trumpam iš laukinių žvėrių narvo ištrūkusio dresuotojo įspūdį ir nuolat pusbalsiu draugiškai įspėja vakariečius: jei tik spausit – bus blogiau. Prie šito velnyno dabar prisidėjo ir lietuvis. Surkovas patenkintas.“

Išvadino šėtono glamonėtoju

Savo nuomonės apie R. Tumino pasisakymą neslėpė ir publicistas Andrius Užkalnis. Jis V. Putino valdymo politiką pateisinantį lietuvių režisierių pavadino šėtono glamonėtoju.

„Ar visi, kas nepatingėjo pasmerkti ‎TenWalls‬, dabar suras laiko įvertinti šitam Karpatų Genijui ir lietuviškajam Nikitai Michalkovui, kuris taip subinytę bučiuoja teroristų vyr. gangsteriui, kad net iguanos verkia kamputyje?, – socialiniame tinkle rašė A. Užkalnis. – Ar čia jau nepainiokim meno su politika? Nu ir kas, kad Putinui čiulpia, užtat didelis menininkas. Fu** you, šėtono glamonėtojau.“
Andrius Užkalnis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1896)