Koncerte „FEEL NEW(S) with Oginski music“ skambėjo plačiai nežinomos maestro dainos. Jos buvo sukurtos solistui ir fortepijonui, tačiau vakar atliktos aranžuotos simfoniniam orkestrui. Dainavo mecosopranas Gabrielė Vasiliauskaitė, gimusi Vilniuje, bet pastaruoju metu gyvenanti Vokietijoje, kur bendradarbiauja su Hamburgo ir Kylio operos teatrais.

„Pamėginome pažvelgti į Oginskio kūrybą iš nūdienos perspektyvos. Kaip jis galbūt norėtų perteikti muziką klausytojams, kurie žvalgosi jo kūrybos šiandien. Paradoksalu, bet kompozitorius apskritai nesitapatino ir nesiejo savęs su muzika. Politikas, diplomatas – taip. Tam natūraliai įtakos galėjo turėti laikmetis, kai muziko darbas buvo siejamas su žemesniu sluoksniu. Todėl daugumai jis šiandien asocijuojasi vien su garsiuoju polonezu a-moll „Atsisveikinimas su Tėvyne“. Beje, tam kūrinio atsiradimui įtakos turėjo jo politinė ir diplomatinė veikla“ – DELFI sakė Edvardas Trusevičius, koncerto iniciatorius, buvęs kultūros viceministras.

Pasak dirigento Edvardo Trusevičiaus „Atsisveikinimas su Tėvyne“ žavi savo paprastumu ir nuoširdumu. Žvelgiant į Oginskio kūrybą turbūt galima teigti, kad polonezą a-moll jis parašė nesvarstęs, kad kūrinį po daugelio metų kas nors atliks.

Tarp žiūrovų, kurie susirinko į Vilniaus rotušę pasiklausyti Oginskio kūrybos, kuri nėra plačiai žinoma, buvo apaštališkasis nuncijus Lietuvoje arkivyskupas Pedro López Quintana, Izraelio, Austrijos, Prancūzijos ir kitų valstybių ambasadoriai, Seimo nariai, melomanai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją