Eurovizija tiesiogiai“ ir visos karščiausios naujienos vienoje vietoje – ČIA.

Švedijos mieste Malmėje vyksta 68-asis „Eurovizijos“ konkursas. Dėl nugalėtojo vardo varžosi atlikėjai iš 37 šalių.

Antrojo pusfinalio metu paaiškėjo, kad į didįjį finalą keliauja Latvija, Austrija, Nyderlandai, Norvegija, Izraelis, Graikija, Estija, Šveicarija, Sakartvelas, Armėnija.

Antrojo pusfinalio metu į sceną lipo šios šalys: Malta, Albanija, Graikija, Šveicarija, Čekija, Prancūzija, Austrija, Danija, Armėnija, Latvija, Ispanija, San Marinas, Sakartvelas, Belgija, Estija, Italija, Izraelis, Norvegija, Nyderlandai.

Pirmajame pusfinalyje kelialapius į finalą iškovojo Serbija, Portugalija, Slovėnija, Ukraina, Lietuva su Silvester Belt, Suomija, Kipras, Kroatija, Airija, Liuksemburgas.

Didžiajame „Eurovizijos“ finale, kuris vyks gegužės 11 dieną, pasirodys 20 žiūrovų pusfinalių metu išrinktų šalių bei šešios šalys, į finalą patenkančios be balsavimo.

Nutsa Buzaladze

Kaip ir pusfinalius, finalą ves kultinė „Eurovizijos“ veteranė Petra Mede ir Holivudo žvaigždė Malin Åkerman. Visgi šios dienos renginyje pasirodė žymiai daugiau žvaigždžių, nei pirmame pusfinalyje.

Be to, padaryta ir didžiausia karaokė – dainuojant žymius „Eurovizijos“ kūrinius ir pakvietus kelias dainų konkurso laimėtojas, visa arena kartu dainavo.

Vėliau į sceną žengė ir „Suomijos“ atstovas Kaarija.

Šių metų konkurso naujovė – į pusfinalius įtraukti ir automatiškai finale pasirodančių šalių pasirodymai: konkurso šeimininkė Švedija ir didžiausiomis sumomis konkurso rengimą remiančios Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Ispanija ir Italija. Nors jų pasirodymai bus įtraukti tarp pusfinalininkių, už jas balsuoti nebus galima.

Lietuvos žiūrovai savo balsą galės atiduoti pirmajame pusfinalyje, kuriame pasirodė mūsų šalies atstovas, – balsuoti per tam skirtą laiką buvo galima trumpąja SMS žinute, internetu arba specialioje „Eurovizijos“ balsavimo programėlėje.

Antrame pusfinalyje pasirodžiusios šalys:

Malta

Maltai atstovavo atlikėja Sarah Bonnici su daina „Loop“. Užaugusi muzikalioje šeimoje, Sarah aistrą menui atrado dar vaikystėje.2009 m. ji debiutavo Maltos „Eurosong Junior“ konkurse ir užėmė trečiąją vietą. Kitais metais ji prisijungė prie Maltos delegacijos kaip pritariančioji dainininkė ir šokėja „Jaunimo Eurovizijoje“ Baltarusijoje.

Bėgant metams, Sarah tapo festivalių ir renginių vedėja. Taip pat buvo kviečiama koncertuoti tarptautinėse scenose visoje Europoje. Dainą „Loop“ ji parašė su 2015 m. „Eurovizijoje“ nugalėjusios dainos autorėmis Linnea Deb ir Joy Deb bei su talentingais kūrėjais Leire Gotxi Angel, Sebastianu Pritchardu-Jamesu, Kevinu-Lee ir Michaeliu Joe Cini.

Malin Akerman, Petra Mede

Albanija

Albanijai šiemet atstovavo atlikėja Besa su daina „Titan“. Besa Kokëdhima gimė Fier mieste, Albanijoje, matematikų šeimoje. Nepaisant savo pačių specialybių, tėvai nuo mažens dukrą skatino ugdyti muzikinį talentą. Tai atsispindi jos kūryboje.

Besa muzika yra unikalus įvairių žanrų mišinys – nuo pop iki elektronikos ir R&B. Šalyje ji žinoma dėl savo įsimintinų pasirodymų, kurie visada kupini netikėtumų ir emocijų.Ji turi stiprų, aistringą gerbėjų ratą, kurie žavisi ja tiek dėl dainavimo, tiek dėl jos aktyvios veiklos gyvūnų teisių, socialinės lygybės srityje.

Sarah Bonnici

Graikija

Graikai atstovauti šaliai „Eurovizijoje“ išsirinko atlikėją Mariną Satti su daina „Zari“. Pripažinta dainininkė ir dainų autorė savo šaliai atstovauja per 50-ąsias Graikijos dalyvavimo „Eurovizijos“ dainų konkurse metines. Per savo karjerą ji išvystė unikalų skambesį, kur susipina skirtingos muzikinės tradicijos, su kuriomis ji užaugo. Jos dainose girdisi graikų, arabų ir Balkanų tradicinio skambesio. Marina Graikijai atstovavo ir EBU „Euroradio Jazz Orchestra“ koncerte, kur pristatė Peterio Herbolzheimerio kūrinius. Taip pat dainavo John F. Kennedy centre Vašingtone vykusiame „World Jazz Nonet“ koncerte.

2022 m. gegužę Marina išleido pirmąjį albumą „Yenna“, o 2023 m. eksperimentavo pristatydama trumpametražį dokumentinį filmą „Flabouro“ ir dainą–komentarą „Tucutum“ apie Balkanų trapo muziką, kuris tapo virusiniu.

BESA

Šveicarija

Šveicarijai šiemet atstovauja atlikėjas Nemo su daina „The Code“. Nemo gimė 1999 m. mažame Šveicarijos miestelyje. Jis nuo mažens groja smuiku, fortepijonu ir būgnais. Nemo išgarsėjo per naktį, kai 2016 m. uždainavo radijo „SRF Virus“ laidoje. Šis jo pasirodymas žaibiškai išplito žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose. Vėliau atlikėjas išleido du EP, iš kurių net 7 dainos atsidūrė Šveicarijos topų viršūnėse. 2020-ieji Nemo tapo pokyčių metais. Tada jis pradėjo rašyti ir prodiusuoti kūrinius kitiems atlikėjams bei leisti dainas anglų kalba. Savo kūryboje kūrėjas nagrinėja tokias temas kaip lytinė tapatybė, psichinė sveikata ir vietos šiame pasaulyje paieškos.

Marina Satti

Čekija

Čekijai šiemet atstovavo atlikėja Aiko su daina „Pedestal“. Brightone šiuo metu gyvenanti Aiko yra vizionierė menininkė, kuri gilinasi į tokias temas kaip meilė, vienatvė ir savęs supratimas, o muziką ji naudoja kaip ryšio priemonę. Antrasis atlikėjos albumas „Fortune's Child“ liudija jos kaip menininkės augimą ir muzikinio meistriškumo gilumą.

Laužydama barjerus ir kurdama istoriją, Aiko didžiuojasi esanti pirmoji čekų menininkė, savo kūriniais papuošusi ekranus legendinėje „Times Square“ aikštėje. Be to, ji pelnė garbę tapti pirmąja Čekijos atlikėja moterimi, prisidėjusia prie pasaulinės „Spotify Equal“ kampanijos, taip pabrėždama savo įsipareigojimą siekti įtraukties ir lygybės muzikos industrijoje.

Nemo

Prancūzija

Prancūzijai šiemet atstovauja atlikėjas Slimane su daina „Mon Amour“. Savo karjerą pradėjęs Paryžiaus fortepijono baruose šiandien jis rengia turus po sausakimšas koncertines arenas. Slimaneo yra puikus talento, aistros ir atkaklumo pavyzdys. 2016 m. nugalėjęs projekte „The Voice“, jis išpopuliarėjo žaibiškai.

Iš viso jis yra pardavęs per 2 milijonus albumų, pelnęs 5 muzikos apdovanojimus, o jo įrašai „Youtube“ kanale yra peržiūrėti bent 2 milijardus kartų. Socialiniuose tinkluose Slimane seka apie 7 milijonai sekėjų. Dainos „Mon amour“ žodžius jis kūrė su neišskiriamais savo partneriais Yaacovu ir Meiru Salah, su kuriais muzikuoja nuo 15 metų.

Aiko

Austrija

Austrijai šiemet atstovauja Kaleen su daina „We Will Rave“. Ši atlikėja tvirtina muzikos pasauliui esanti neabejinga nuo pat gimimo. Esą vos pradėjusi vaikščioti, pademonstravo ir pirmuosius šokio judesius. Be galo mėgdavo įvairias muzikines laidas, kurių metu neatsitraukdavo nuo televizoriaus ir šokdavo. Būdama septynerių mažoji reiverė laimėjo pirmąjį nacionalinį šokių čempionatą.

Iš viso ji yra dalyvavusi daugiau nei 100 nacionalinių ir Europos čempionatų bei 5 pasaulio čempionatuose. 2021 m. Kaleen užėmė Ispanijos ir Bulgarijos jaunimo „Eurovizijos“ dainų konkurso kūrybos vadovės pareigas, o 2022 m. – Ispanijos kūrybos vadovės ir visos produkcijos režisierės.

2023 m. „Eurovizijos“ dainų konkurse Liverpulyje ji padėjo Austrijai, Armėnijai, Vokietijai ir Gruzijai rengti sceninius pasirodymus. Na, o dabar jai pačiai atėjo eilė atsidurti dėmesio centre.

Slimane

Danija

Danijai atstovavo atlikėja Saba su daina „Sand“. Ji didžiuojasi, kad yra tamsiaodė homoseksualė, savo šaliai atstovaujanti didžiuliame „Eurovizijos“ dainų konkurse. Gimtinėje ji yra stiprus pavyzdys mažumoms ir LGBTQ+ bendruomenei.

Ji atvirai pasakoja apie savo kovą su psichikos pažeidžiamumu ir bipoliniu sutrikimu, todėl yra įkvepiantis vilties ir atkaklumo simbolis. Kelerius metus Saba dirbo modeliu ir fotografe, tačiau 2023 m. ji nutarė sutelkti dėmesį į muziką ir perėmė pagrindinį vaidmenį miuzikle „Hair“ iš savo sesers dvynės Andrėjos.

Kaleen

Armėnija

Armėnijai šiemet atstovauja grupė „Ladaniva“ su daina „Jako“. Duetą sudaro vokalistė Jaklin Baghdasaryan ir prancūzų multiinstrumentalistas Louis Thomas. Dueto dainose – ritmų įvairovė: čia galima išgirsti nuo tradicinių Balkanų melodijų iki džiazo ir regio.

Jų kuriama muzika peržengia sienas – tradicinės armėniškos melodijos praturtinamos kelionėse po Lotynų Ameriką, Afriką ir Reunjono salą atrastomis muzikinėmis idėjomis. 2019 m. susibūręs duetas „Ladaniva“ visuotinio pripažinimo sulaukė su hitu „Vay Aman“ (2020 m.), kuriame atsiskleidė jų novatoriškas požiūris į muziką. Grupė 2023 m. Prancūzijos leidybinėje kompanijoje „Pias“ išleido debiutinį albumą.

SABA

Latvija

Latviją reprezentuoja atlikėjas Dons su daina „Hollow“. Dons – Latvijos poproko ikona ir bene daugiausiai apdovanojimų per pastarąjį dešimtmetį pelnęs atlikėjas. Baladė „Hollow“ buvo sukurta kartu su airių dainų autoriumi ir prodiuseriu Liamu Geddesu bei amerikiečių dainų autore Kate Northrop. Iš pradžių ši daina buvo išleista latvių kalba.

Dainininkas įkvėpimo semiasi iš sielą virpinančių melodijų, o kuriant šią dainą visi bendražygiai jautė – bus kažkas ypatingo. Savo koncetuos Dons rengia didžiausiose arenose ir net stadionuose. Jis jaučiasi laimingas, kad gali stovėti prieš minias žmonių ir skleisti savo magiją.

LADANIVA

Ispanija

Ispanijai šiemet atstovauja Nebulossa su daina „Zorra“. Synt-pop duetas yra kilęs iš lietuviams puikiai pažįstamo kurorto – Alikantės. Vokalistė Mery Bas ir sintezatoriaus virtuozas Markas Dasoussa nugalėjo išankstinėje Ispanijos atrankoje į „Euroviziją“, festivalyje „Benidorm Fest“. Dueto daina „Zorra“ ištisas savaites laikėsi šalies topų viršūnėse. Taip pat tapo antru pagal populiarumą hitu, kurį visame pasaulyje siuntėsi daugiausia interneto vartotojų.

Dainos žodžiai – autobiografiniai. Jie tapo savotiška saviterapija Mery, norėjusiai atsikratyti diskriminacijos pojūčio, kurį jautė išsireikšdama savo laisvą sielą. Muzikinę karjerą ji pradėjo sulaukusi 50-ies. Ji skatina žmones išsilaisvinti iš visuomenės klijuojamų etikečių ir švęsti savo tapatybę bei laisvę.

Dons

San Marinas

San Marinui šiemet atstovavo grupė „Megara“ su daina „11:11“. „Megara“ – muzikos stilių įvairove pasižyminti grupė, kuriai artimi pop, metalo ir elektroninės muzikos skambesiai. Šie vaikinai groja įvairiausius muzikinius žanrus, pamiršdami visus rėmus ir etiketes. Grupė pripažįsta inkliuziją, o jų kūriniuose užtenka vietos ne tik spygliams ir ugniai, bet ir šokėjoms bei vienaragiams.

2015 m. jie išleido savo pirmąjį EP, pavadinimu „Muérase Qué Puede“, o po metų – ir debiutinį albumą Siete. Vėliau pasirodė dar trys albumai, o naujausias, „Truco o Trato“, išleistas 2022 m. pabaigoje. Sudalyvavę išankstinėje Ispanijos atrankoje į „Euroviziją“, festivalyje „Benidorm Fest 2023“ ir užėmę 4 vietą, po metų jie pagaliau įgyvendino savo svajonę žengti į didžiąją „Eurovizijos dainų konkurso sceną, šįkart atstovaujant San Marinui.

Nebulossa

Sakartvelas

Sakartvelui šiemet atstovauja Nutsa Buzaladzė su daina „Firefighter“. Ši atlikėja iš Tbilisio dalyvavo ir nugalėjo daugelyje įvairių konkursų.Tarp pasiekimų – 2023 m. „American Idol“ televizijos šou, kur ji duetu su Kylie Minogue atliko kūrinį „Can't Get You Out Of My Head“. 2019 m. Nutsa išleido debiutinį albumą pavadinimu „Nutsa22“, kuriame skamba ne tik gruzinų, bet ir anglų kalba.

Na, o į muzikos aukštumas ji prasiveržė su hitu „Gelodebi“. Pristačiusi šią dainą ji ėmėsi gastrolių po šalį su gyvo garso grupe. Nutsa save apibūdina kaip motyvuotą, aktyvią, energingą merginą, kuri yra tikra itin darbšti, gal net linkusi į darboholizmą. Tačiau tiktai dėl to, kad be galo myli savo veiklą.

MEGARA

Belgija

Belgijai šiemet atstovavo atlikėjas Mustii su daina „Before the Party’s Over“. Du sėkmingus albumus išleidęs atlikėjas yra gerai pažįstamas savo tautiečių publikai. Thom Mustin – autorius, kompozitorius, dainininkas ir aktorius, žinomas iš daugybės vaidmenų teatre, televizijoje ir „Netflix“ kanale. Jis taip pat vaidino ir populiariame belgų seriale „La Trêve“ bei vaidybiniuose filmuose „Grave“, „Un Petit Boulot“ bei „L'Echange des Princesses“.

Nutsa Buzaladze

Estija

Estijai šiemet atstovauja specialiai „Eurovizijos“ dainų konkursui susijungusios grupės „5MIINUST“ ir „Puuluup“ su kūriniu „(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi“. Jau šešerius metus grupė „5MIINUST“ yra itin svarbi dalis šios šalies popmuzikos scenoje. Tuo tarpu „Puuluup“ – tarptautinių apdovanojimų pelnęs duetas, folkloro muziką tiekiantis su zombišku prieskoniu.

Nepaisant žanrų skirtumų, abiejų grupių muzikiniai kraštutinumai susilieja tarpusavyje ir skamba sklandžiai. „5MIINUST“ save vadina ugninga šios kolaboracijos jėga, o jų kolegos kūriniui išskirtinumo suteikia retai girdimos medinės lyros skambesiu.

Mustii

Italija

Italijai šiemet atstovauja atlikėja Angelina Mango su daina „La noia“. Atlikėja gali pasigirti 4 platininiais ir 2 auksiniais įrašais bei sausakimšomis koncertų salėmis. Aukščiausiame populiarumo taške ji atsidūrė 2023 m. Kaip ir „eurovizinė“ daina, taip ir kiti jos kūriniai pasižymi išskirtiniu muzikos stilių mišiniu.

Čia susilieja itališkas ir amerikietiškas repas, R&B ir instrumentinė muzika. Savo dainose dainininkė ir dainų autorė gvildena jai aktualius klausimus ir temas, tokias kaip Z kartai būdingi nerimo sutrikimai, meilė, laisvės poreikis ir šeimos vertybės. Angelina Mango mylima savo gerbėjų ir socialiniuose tinkluose, daugybę sekėjų turi paauglių pamėgtame „TikTok“.

5Miinust ir Puuluup

Izraelis

„Eurovizijos“ dainų konkurse Izraeliui atstovauja atlikėja Eden Golan su daina „Hurricane“. 20-metė TV šou „Hakochav Haba“ („Kita žvaigždė“) finale įveikė kitus tris kandidatus. Žiuri ir klausytojus ji sužavėjo sudainavusi „Aerosmith“ dainą „I Don't Want To Miss A Thing“. Po pergalės ji šią dainą atliko dar kartą ir skyrė ją Gazos Ruože laikomiems įkaitams ir jų šeimoms. Tik vėliau nuspręsta, su kokia daina atlikėja pasirodys „Eurovizijos“ scenoje. E. Golan gyvena Tel Avive. Žiniasklaidos pranešimais, didžiąją savo vaikystės dalį ji praleido Rusijoje, tačiau prieš dvejus metus grįžo atgal į Izraelį.

Kai kuriose šalyse, taip pat socialiniuose tinkluose, pasigirdo balsų, reikalaujančių dėl Gazos karo pašalinti Izraelį iš šių metų konkurso.Suomijoje, Islandijoje ir kitose valstybėse, be to, būta raginimų boikotuoti renginį. Tačiau „Eurovizijos“ organizatoriai buvo nusiteikę prieš Izraelio pašalinimą iš konkurso. Anot jų, renginys turi likti apolitiškas. Nors po Rusijos invazijos į Ukrainą organizatoriai 2022 m. paskelbė, kad agresorės atlikėjų „Eurovizijoje“ nebus.

Angelina Mango

Norvegija

Norvegijai šiemet atstovauja grupė „Gåte“ su daina „Ulveham“. Ši grupė į aukštumas norvegų muzikinėje padangėje prasiveržė dar 2000-ųjų pradžioje. Unikalus tradicinės norvegų liaudies ir roko muzikos derinys iš rūsio, kur anksčiau repetuodavo, juos iškėlė į didžiausias pasaulio scenas. „Gåte“ pardavė daugiau nei 100 000 albumų, pateko tiesiai į „VG-lista“ sąrašo viršūnę ir 2002 m. laimėjo „Spellemann“ „Metų naujoko“ statulėlę. Vis dėlto visuomenės numylėta ir kritikų pripažinta grupė ryžosi net 12 metų pertraukai, o 2017 m. ir vėl sugrįžo į sceną. Tačiau ši pertrauka jiems nesutrukdė ir „Gåte“ vėl žaibiškai išpopuliarėjo.

Eden Golan

Nyderlandai

Olandijai šiemet atstovauja Joost Klein su daina „Europapa“. Joost – muzikantas, rašytojas ir dailininkas iš Leeuwardeno. Populiariosios popmuzikos elementai jo kūryboje susipina su energinguoju hardcore ir poppanku. Atlikėjas vertinamas dėl savo poetiškų tekstų, derinamų su įsimintinais ritmais, perteikiančiais jaunystės dvasią. Nyderlanduose Joostas reguliariai koncertuoja su savo grupe ir pasirodo tokiuose festivaliuose kaip „Lowlands“ bei „Pinkpop“.

Lapkritį jis surengė du koncertus 6000 žiūrovų talpinančioje Amsterdamo „AFAS Live“ salėje. Neseniai Joost laimėjo prestižinį apdovanojimą „Popprijs 2023“, kuris Nyderlanduose kasmet skiriamas grupei ar atlikėjui, tais metais padariusiam didžiausią įtaką Nyderlandų popmuzikai. Praėjusią vasarą Joost daina „Friesenjung“ užėmė pirmąją vietą Vokietijos, Šveicarijos ir Austrijos radijuose. Ši daina visame pasaulyje perklausyta daugiau nei 100 milijonų kartų, o Vokietijos radijo „1LIVE Krone“ apdovanojimuose pelnė geriausios dainos titulą.

Gate
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)