Ban Ki-moonas sakė, kad toks elgesys su prieglobsčio ieškančiais žmonėmis yra nepriimtinas, rašo bbc.com.

Trečiadienį Vengrijos ir Serbijos pasienyje susirėmimuose dalyvavo šimtai migrantų, mėginusių prasiveržti pro spygliuotos vielos tvorą.

Daugelis jų trokšta pasiekti Vokietiją. Tuo tarpu Europos Sąjunga (ES) yra susiskaldžiusi, kaip reikėtų spręsti šią krizę.

Vengrija gina savo veiksmus, teigdama, kad migrantams mėginant prasiveržti pro tvorą, buvo sužeista 20 vengrų policininkų. Vienas atstovas spaudai taip pat apkaltino migrantus, kad šie naudoja vaikus kaip „žmogiškuosius skydus“.

Per riaušes taip pat nukentėjo mažiausiai du migrantai, teigė Vengrijos ir Serbijos pareigūnai.

Vengrija antradienį uždarė visą sieną su Serbija ir paskelbė, kad patekti į šalį ar pažeidinėti pasienio tvorą yra nelegalu. Šalies teismai pradėjo greitus teismo procesus sulaikytiems migrantams.
Šiais metas į Vengriją atvyko daugiau kaip 200 tūkst. žmonių, norinčių patekti į ES Šengeno zoną, leidžiančią tarp jai priklausančių šalių keliauti be apribojimų.

Per pastarąją parą atvyko apie 4 000 migrantų

Apie 4 000 pabėgėlių per pastarąją parą atvyko į Kroatiją iš Serbijos, ketvirtadienį pranešė nacionalinis televizijos kanalas HRT.

Pasak kanalo, kol kas neatrodo, kad migrantų srautas mažėtų.

Naujieji migrantai ėmė plūsti į Kroatiją, kuri yra Europos Sąjungos narė, bet nepriklauso Šengeno zonai, nes buvo priversti ieškoti naujo maršruto, kaip patekti į Bendriją, kai savo sienas uždarė Vengrija.

Slovėnija sustiprins sienos kontrolę

Slovėnija ketina sustiprinti savo sienos su Kroatija kontrolę, rengdamasi galimam tūkstančių migrantų, siekiančių rasti naujus kelius į sienų neturinčią Šengeno zoną, srautui, trečiadienį vakare pranešė šalies policijos vadovas.

„Siena su Kroatija yra... Šengeno išorinė siena, todėl ją griežtai kontroliuoja policija“, – sakė policijos komisaras Marjanas Fankas.

„Šiuo metu mes dar nesustiprinome savo padalinių, tačiau dabar keičiantis situacijai, mes tikrai turime sutelkti savo padalinius prie tikėtinų sienos kirtimo punktų, kad paspartintume procedūras dėl migrantų“, – pridūrė jis.

Savo komentarus jis išsakė po to, kai Kroatijos premjeras Zoranas Milanovičius pareiškė, kad jo šalis leis migrantams laisvai kirsti šalies teritoriją.

M.Fankas taip pat patvirtino, kad Slovėnijos policija pasitelkė policijos rezervą budėti rajonuose, esančiuose prie sienos su Vengrija.

„Pagrindinė sienos kontrolės grąžinimo priežastis yra ta, kad Vengrija nusprendė papildomai sugriežtinti savo sienos režimą su Serbija“, – aiškino M. Fankas.

„Tai reiškia, kad dešimtys tūkstančių pabėgėlių Vengrijoje ieškos kito kelio eiti toliau“, – pridūrė jis.

Vengrija, į kurią šiais metais atvyko apie 175 tūkst. migrantų – dauguma tik tam, kad ją pereitų, – pastatė spygliuotą užtvarą palei sieną su Serbija ir toliau stato keturių metrų aukščio tvorą.