Tebesitęsianti Rusijos agresija Ukrainoje kardinaliai pakeitė Europos saugumo aplinką. ES ir jos narės ėmėsi politinių nuostatų peržiūros ir žengė žingsnius, būtinus stiprinti Europos gynybos industriją. Suprasdama būtinybę transformuoti gynybos sektorių, EU įkūrė Europos sąjungos Gynybos inovacijų schemą (EUDIS), kaip strateginę platformą, skirtą visų ES šalių narių bei Norvegijos gynybos inovacijoms apjungti.

Viena iš EUDIS veiklos krypčių – hakatonų ir mentorystės programų organizavimas bei vystymas, tokiu būdu siekiant sukurti žinių perdavimo jungtis, technologijų sklaidą ir inovatyvių sprendimų integravimą iš kitų sektorių į Europos gynybą.

EUDIS Hakatonas

Pirmasis hakatonas Lietuvoje: tematiškai aktuali lokacija ir dėmesys jūrinei infrastruktūrai

Pirmasis EUDIS hakatonas vyks gegužės 31 d. – birželio 2 d., vienu metu šešiose šalyse, taip suteikdamas platformą ir galimybę dalyviams bendradarbiauti tiek nuotoliniu būdu, tiek gyvai.

Lietuvoje hakatono organizatoriai – Kauno technologijos universitetas (KTU) drauge ir Klaipėdos „Lighthouse Hub“ į bendradarbystės erdvę Klaipėdoje suburs organizacijas, ekspertus ir entuziastus, kurie leisis į bendrų sprendimų paieškas, kad galėtų prisidėti prie visos Europos saugumo užtikrinimo.

Klaipėdoje veikianti bendradarbystės erdvė „Lighthouse Hub“ ne tik sėkmingai apjungia progresyvią, startuolius ir tradicinius verslus vienijančią bendruomenę, tačiau jos lokacija išskirtinė renginio kontekste ir tuo, jog leis lengviau suprasti vieną iš pagrindinių renginio iššūkių – fokusą į jūrinės struktūros apsaugą.

EUDIS Hakatonas

Be to, Lietuvos karinės jūrų pajėgos taipogi svariai prisidės prie renginio ne tik ekspertinėmis įžvalgomis, tačiau ir suteikta galimybe renginio dalyviams susipažinti su jūros apsaugos infrastruktūra – hakatono metu numatytas vizitas į uostą.

Šis renginys – puiki galimybė kūrėjams būti pastebėtiems platesniu mastu

Kaip pastebi vienas iš renginio organizatorių, dr. Mindaugas Bulota, KTU Startup Space komanda dar 2018 metais inicijavo pirmąjį Lietuvoje gynybos hakatoną, kur sėkmingai bendradarbiaujant su Lietuvos kariuomene, Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerija ir verslo partneriais buvo suburta daugiau nei 50 komandų.

EUDIS Hakatonas

„Nuo to laiko daug kas pasikeitė geopolitinėje erdvėje, todėl džiaugiamės galėdami prisijungti prie Europos Sąjungos iniciatyvos vienyti gynybos entuziastus ir startuolius. Šis hakatonas išskirtinis tuo, kad dalyviai turės neeilinę galimybę pristatyti savo sprendinius Europos mastu, o laimėtojai dalyvaus Europos Sąjungos inicijuotoje mentorystės programoje, kur profesionalai padės toliau vystyti prototipus. Dar daugiau: tiek ES, tiek NATO yra numatytas finansavimas gynybos srities startuoliams, todėl neabejojame, kad šis hakatonas dalyviams padės tapti matomiems Europoje, pritraukti tarptautinį dėmesį ir, be abejo, investicijas“, – sako M. Bulota.

Viena tema – trys kryptys

Šio EUDIS hakatono pagrindinė tema – „Inovacijos Europos gynybai“. Dalyviai dirbs prie trijų pagrindinių iššūkių – krypčių.

Pirmoji hakatono kryptis – situacijos suvokimo gerinimas: bus ieškoma būdų skatinti sąveiką tarp visų ES valstybių narių bei Norvegijos, leidžiančių pagerinant aiškų situacijos matymą ir sprendimų priėmimo procesus.

EUDIS Hakatonas

Hakatono dalyviams teks užduotis aiškintis, kaip inovacijos, dirbtinis intelektas ir kitos naujausios technologijos galėtų būti panaudotos integruojant įvairių šaltinių duomenis – gaunamus iš pačių įvairiausių daviklių, palydovų, platformų, atvirosios prieigos stebėsenos, žvalgybos, išmaniųjų telefonų ir kitų šaltinių.

Antroji kryptis – povandeninės infrastruktūros apsauga: ja siekiama radikaliai keisti povandeninių išteklių saugumo praktikas iššūkius keliančiose aplinkose, atsižvelgiant į realias grėsmes Europos infrastruktūrai, pvz., vamzdynams, kabeliams ir povandeniniams įrenginiams. Dalyviai bus skatinami remtis tiek DI, tiek kitais technologiniais sprendimais (robotikos, povandeninių sensorių ar ryšių sistemomis), kurie padėtų pagerinti šios infrastruktūros stebėjimą, apsaugą ir palaikymą.

EUDIS Hakatonas

Trečioji kryptis – kibernetinis gynybos saugumas, kurios tikslas – suprasti ir efektyviai spręsti sudėtingas saugumo problemas, kūrybiškai ir lanksčiai reaguojant į naujas kibernetines grėsmes. Šioje temoje dirbantys hakatono dalyviai sieks didesnio tinklų atsparumo kibernetinėms grėsmėms, tam pasitelkdami pažangiausius įrankius, naudojančius didžiuosius kalbos modelius (angl. Large Language Models, (LLM)). Sukurti sprendimai gali būti skirti tiek anomalijų aptikimui, tiek įsibrovimų prevencijai, reagavimui į grėsmes realiuoju laiku ir pan.

Prie renginio prisijungs patyrę mentoriai

Moderuoti, suburti ir padėti komandoms hakatone imasi patyrę savo sričių profesionalai: kibernetinio saugumo ekspertai, dirbtinio intelekto specialistai, gynybos ekspertai ir inovacijų specialistai.

Dalyvių pasiekimai ir darbai bus įvertinti kelių etapų prizais: pirmajame etape visos laimėjusios komandos gaus pagalbą padedant įgyvendinti jų sprendimus. Jų laukia individuali mentorystė, verslo ir produktų kūrimo seminarai, konsultacijos su konkrečios srities ekspertais.

EUDIS Hakatonas

Antrasis etapas skirtas iš visų jame dalyvavusių šalių atrinktiems trims nugalėtojams. Jie gaus galimybę progą gerokai giliau pažvelgti į gynybos specifiką ir bus aprūpinti viskuo, ko reikia, norint sėkmingai darbuotis gynybos sektoriuje: nuo individualaus kuravimo, asmeninių seminarų ir nemokamų konsultacijų iki prieigos prie Europos gynybos ekosistemos, užmezgant ryšius su reikiamais žmonėmis ir suinteresuotosiomis šalimis, kurios gali toliau padėti komandoms jų darbe.

Renginio prizinis fondas: piniginė parama ir galimybė dalyvauti inkubavimo programoje

Vienas iš renginio rėmėjų – IT įmonė „TeleSoftas“, kuri įsteigė 2000 eurų prizą produktams, geriausiai įvertintiems tematinėje kryptyje „Situacijos suvokimo gerinimas“.

EUDIS Hakatonas

Svarbu paminėti ir tai, jog prie renginio prisijungia ir rizikos kapitalo fondas „Baltic Sandbox Ventures“, kuris geriausiai įvertintoms komandoms įteiks tiesioginį bilietą į jų koordinuojamą inkubavimo programą, kurią sėkmingai pabaigus komandai bus suteikta piniginė dotacija iki 15 000 eurų.

REGISTRACIJA vyksta iki gegužės 19 d.: https://bit.ly/EUDIS-Lithuania

Hakatono data ir laikas: 2024 m. gegužės 31 d. – birželio 2 d.

Hakatono vieta: „Lighthouse Hub Coworking", Liepų g. 83, Klaipėda

Hakatono organizatoriai Lietuvoje: Kauno technologijos universitetas (KTU) ir Lighthouse Coworking Klaipėda