Dietistė, sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė ir gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė tiesioginėje transliacijoje socialiniame tinkle Facebook pasidalino patarimais, kaip turėti gražią ir sveiką odą bei suvaldyti psoriazę, dar vadinamą žvyneline.

Anot A. Dumbliauskienės, šios ligos priežastys įvairios: „Psoriazę gali išprovokuoti nuo mūsų iš dalies priklausantys faktoriai, tokie kaip stresas – tiek lėtinis, tiek staigus, įvairūs gyvenimo pokyčiai, nuolatinis nuovargis, pervargimas, išsekimas. Ją gali sukelti įvairios lėtinės uždegiminės ligos, pvz. skrandžio, žarnyno, dantų problemos. Liga gali būti ir paveldėta.“ Gydytoja atkreipia dėmesį, kad norint kontroliuoti ligą, sveika gyvensena bei mityba turi derėti su taisyklinga odos priežiūra.

 Asta Dumbliauskienė

Psoriazė ar atopinis dermatitas?

A. Dumbliauskienė sako, kad labai dažnai žmonės psoriazę painioja su atopiniu dermatitu. Ji pabrėžia, kad kaip ir bet kokią ligą, taip ir psoriazę ar atopinį dermatitą diagnozuoti gali tik gydytojas. „Tai yra labai svarbu, nes mitybos ir odos priežiūros rekomendacijos abiem atvejais gali būti skirtingos“, – teigia medikė.

Ji sklaido vis dar populiarų mitą, kad žvyneline galima užsikrėsti: „Tikrai ne, psoriaze užsikrėsti neįmanoma. Tai yra lėtinė, uždegiminė, besikartojant autoimuninė odos liga, deja, vis dar neišgydoma, galinti pažeisti bet kurią kūno vietą: galvą, veidą, tarpvietę, nagus, sąnarius ir t. t.“

 Xerial Psoriasis

Gydytoja dermatovenerologė supažindina ir su šios ligos eiga: „Sveika oda paprastai atsinaujina kas 30 dienų, o sergant psoriaze tam tikrose kūno vietose (skalpas, alkūnės, keliai, juosmuo) ji atsinaujina kas 4 dienas. Įsivaizduokite – dar yra senų ląstelių, o ant jų jau formuojasi naujos. Būtent taip ir susidaro luobas arba žvynas – nuo ko ir kilęs ligos pavadinimas.“

Pasak A. Dumbliauskienės, psoriazės pažeista oda formuoja plokštelę, kuri būna stora, kieta, linkusi įplyšti. Ji gali niežėti, bet nebūtinai, kaip dažniausiai būna sergant atopiniu dermatitu.

„Visų mūsų oda yra padengta hidrolipidiniu sluoksniu. Atopinio dermatito atveju ta apsauga yra tarsi „skylėta“, todėl oda būna plonesnė, jautresnė, labiau linkusi sudirgti. Ji gali pleiskanoti, niežėti, “ – apie skirtingus susirgimus pasakoja medikė.

Ji sako, jog abiem ligoms būdingas sezoniškumas, pavasaris yra jų paūmėjimo metas. Ir abiejų gydymas būna gerokai sėkmingesnis, kai žmonės tinkamai maitinasi ir taisyklingai prižiūri odą, pasirinkdami geriausiai jos poreikius patenkinančias priemones.

Kodėl sergantiems psoriaze reikėtų atidžiau rūpintis mityba

Dietistė V. Kurpienė sako, kad nors dažnai stresą keliančių priežasčių mes negalime pašalinti, tačiau poilsis, miegas, subalansuota mityba ir fizinis aktyvumas gali padėti sumažinti juntamą streso lygį, sumažinti uždegimą ir pagerinti bendrą savijautą. „Gali būti sunku ryžtis drastiškiems gyvenimo pokyčiams, bet pamažu daryti pokyčius, kurie taps naujais įpročiais įmanoma. O kai matysite kokią naudą jie duoda, norėsis daryti vis daugiau, be to, ir atsiras daugiau energijos pokyčiams“, – pataria specialistė. Pavyzdžiui, ji rekomenduoja pradėti didinti fizinį aktyvumą nuo paprasčiausių pasivaikščiojimų gryname ore dienos metu. Judejimas lauke šviesiu paros metu suteikia daug naudos: turi sąsajas su miego ir laimės hormonų gamyba bei žarnyno veiklos gerinimu. „Dažnai žmonėms, sergantiems psoriaze, būna pablogėjusi žarnyno mikrobiotos būklė. Beje, tai būdinga kone visoms lėtinėms uždegiminėms odos ligoms, tad jos atstatymui ir palaikymui reikėtų skirti daug dėmesio“, – paaiškina V. Kurpienė.
 Vaida Kurpienė

Pasak jos, taip nutinka, jei žmogaus racione trūksta ar net beveik nėra šviežių daržovių, neskaldytų perdirbtų grūdų ir ankštinių daržovių. „Jei iki tol tokių produktų nevalgėte, į mitybą juos įtraukti reikėtų pamažu, kad palaipsniui atsikurtų mikrobiota. Beje, užpilamos košės, perdirbti produktai, nesvarbu, kokie – dešra, dribsniai, konservai, cukrus ir saldikliai – nėra tinkamas pasirinkimas kasdienei mitybai, jie nejuntamai blogina žarnyno būklę ir jaučiamės vis blogiau. Nors rauginti produktai įprastai labai gerai gelbėja žarnyno veiklai, tačiau psoriazės, atopinio dermatito ir dilgėlinės atvejais jų reikėtų vartoti ribotai, nes jie turi didelius kiekius histamino, kuris gali pabloginti būklę“, – dėmesį atkreipia dietistė.

Ji pastebi, kad psoriaze sergantiems dažnai trūksta vitamino D. Tačiau pašnekovė primena, kad prieš pradedant jį vartoti būtina pasidaryti kraujo tyrimus, ar tikrai jo trūksta, o jei trūksta tai konkrečiai kiek. Gydytojas ar dietistas gali patarti, kaip tą trūkumą atstatyti ir vėliau palaikyti reikiamą vitamino kiekį, kas dažnai yra pamirštama.

V. Kurpienė primena, kad kenčiantiems nuo psoriazės svarbus seleno bei omega-3 riebalų rūgščių kiekis, kurių, remiantis tyrimais irgi dažnai trūksta. „Šių medžiagų gausu riebiose žuvyse, bet venkite konservuotų ir rūkytos žuvies, nes šiuose produktuose yra biogeninių aminų, kurie gali paskatinti uždegimus pabloginti odos būklę“, – apie tinkamo pasirinkimo svarbą aiškina dietistė.

 Vaida Kurpienė

Gliuteno įtaka ligai: ką rodo naujausi tyrimai

V. Kurpienė sako pastebinti, jog nemažai žmonių klaidingai mano, jog gliutenas (glitimas) yra savaime kenksmingi. Pasak jos, tokią nuostatą neretai susiformuoja tie žmonės, kurie valgo daug greito maisto picų, kebabų, greito maisto. „Tuomet net ir puikiausiai toleruojant glitimą, tokia mityba skatina uždegiminius procesus. Žmogus gali susidaryti klaidingą įspūdį, kad jis yra jautrus gliutenui. Rekomenduoju visiems vengti greito maisto ir greitai įsisavinamų angliavandenių“, – pataria V. Kurpienė.

Tiesa, yra patvirtinančių šį teiginį mokslinių tyrimų, rodančių, jog apie 25 proc. sergančiųjų psoriaze reaguoja į produktus su glitimu. „Galima išbandyti vadinamąją diagnostinę dietą: 8 savaites nevartoti jokių produktų su glitimu. Tada pradėti vartoti tik lėtai pasisavinamus glitimo turinčius produktus, pavyzdžiui, perlines ar miežines kruopas. Stebėkite, ar organizmas į juos kaip nors reaguoja“, –dar vienu patarimu dalijasi specialistė.

 Peel

Ji atkreipia dėmesį, kad viskas, kas labai saldu, dažniausiai skatina uždegiminius procesus organizme, o kas sūru, riebu – nebūtinai. Pavyzdžiui, riebi žuvis labai tinkamas produktas, jei tik ji nėra rūkyta arba konservuota. „Žinoma, psoriazė dėl tinkamai parinktos mitybos neišnyksta, bet pradėjus tinkamai maitintis jau po poros mėnesių pagerėja bendra savijauta, sumažėja juntamo streso lygis ir pamažu gerėja bendra odos būklė“, – tikina V. Kurpienė.

Sergant psoriaze organizmas reaguoja į didesnį kofeino kiekį

V. Kurpienė primena, kad net ir tinkamai maitinantis svarbu nepamiršti ir gerti pakankamai vandens: „Daugiau nei pusė mūsų organizmo sudaryta iš vandens. Jo netenkame tuštindamiesi, prakaituodami ir net kvėpuodami. Kai organizmui trūksta vandens, ląstelės ima prarasti elastingumą, sunkiau pasisavina maistines medžiagas, prasčiau šalina medžiagų apytakos produktus ir apskritai blogiau funkcionuoja.“ Pasak dietistės, būtent todėl dėl skysčių, elektrolitų disbalanso ir omega-3 rūgščių trūkumo organizme ir sukuriama uždegimui bei lėtinėms ligoms palanki terpė, taigi pagrindinis mūsų gėrimas turėtų būti būtent vanduo.

„Sergant psoriaze organizmas neigiamai reaguoja į didesnį kofeino kiekį. O jo yra ne tik kavoje, bet ir kakavoje, šokolade, žalioje bei juodoje arbatoje, mačios (matcha) ir matės arbatose, – vardija V. Kurpienė. Pasak jos, dienos norma turėtų būti ne daugiau nei du nedideli kavos puodeliai. – Reikėtų žinoti, jog mačia arbata turi panašų kofeino kiekį kaip ir kava, kitos arbatos maždaug tris kartus mažiau. Tiesa arbatoje esantis kofeinas išsiskiria lėčiau ir todėl šiek tiek kitaip veikia organizmą“ V. Kurpienė primena, kad neigiamą poveikį odai turi ir alkoholis, gėrimai su saldikliais, kuria dabar ypač populiarūs. Ji sako, kad radikalus alkoholio vartojimo sumažinimas, o dar geriau – atsisakymas, gali labai greitai duoti akivaizdų teigiamą pokytį sergantiems psoriaze.

 Gel Crème

Minkštesnė ir drėgnesnė oda – mažiau gydymo ir vaistų

Gydytoja dermatovenerologė A. Dumbliauskienė sako, jog dažnai žmonės turi nuostatą, kad jei vaistai nepagydė, tai kremai juo labiau nepadės.

„Minkštinantys kremai pacientams rekomenduojami ne todėl, jog tikimasi, kad jie išgydys, bet tam, kad ligos paūmėjimai nebūtų labai stiprūs, kad pakaktų mažiau ir silpnesnių vaistų gydymui“, – aiškina medikė.

Ji sako, kad psoriazės pažeistas vietas reiktų kremu tepti kasdien, kad oda būtų kuo minkštesnė ir drėgnesnė.

„Visi sergantys psoriaze turi gydytojo paskirtus vaistus, žmonės per laiką atsirenka, kurie geriausiai jiems tinka. Tačiau idealu ir turėti produktą, kuris būtų tarpinis variantas tarp vaisto ir drėkinančio kremo ir kuriuo būtų galima slopinti beprasidedantį paūmėjimą“, – sako gydytoja A. Dumbliauskienė.
Būtent beprasidedančiam paūmėjimui tiek veido srityje, tiek bet kur kitur medikė ir rekomenduoja naują prancūzų gamintojo SVR medicininės paskirties priemonę „Psoriasis Xerial DM“ su šlapalu ir egzopolisacharidais.

Gydytoja sako, kad joje, kaip ir visuose SVR produktuose, skirtuose psoriazės paveiktos odos priežiūrai, yra patentuota grynojo šlapalo technologija (ji svarbi odos minkštinimui), taip pat sudėtyje yra protezių, t. y. fermentų, kurie „nutirpdo“ suragėjusias ląsteles, kad jos kuo lengviau pasišalintų.

„Psoriazė ir yra odos uždegimas. Šiuo atveju naudojami ne steroidiniai tepalai su hormonais, kaip kad daroma vartojant vaistus, bet medicininė priemonė „Psoriasis Xerial DM“, skirta uždegimui malšinti ir raminti. Jos sudėtyje yra egzopolisacharidų, kurie padeda slopinti niežėjimą, paraudimą, sudirginimą“, – apie inovatyvią priemonę pasakoja A. Dumbliauskienė.

Medikė atkreipia dėmesį, kad ši priemonė tinka ir galvos odai: „Ją reiktų įtepti į galvos odą, prie pat plaukų šaknų. Galima įtepti nedaug vakare, o ryte išplauti galvą. Priemonę galima naudoti ir kaip kaukę: padengti labai storu priemonės sluoksniu, o galvą ištrinkti po gero pusvalandžio.“

A. Dumbliauskienė tikina, kad suvaldžius ligą ir susikūrus nuolatinę odos priežiūros rutiną, vėliau galima išvengti stiprių vaistų vartojimo, kurie, be gydomojo poveikio, turi iš šalutinį.

 Extrême

Pažeistus nagus, „žąsies“ odą įveikia inovacijos


„Psoriazė gali pažeisti ne tik odą, bet ir nagus. Tuomet jie atrodo itin prastai, būna suragėję, juos sunku kirpti“, – apie dar vieną problemą pasakoja gydytoja A. Dumbliauskienė.

Tokių nagų priežiūrai sukurta kita SVR kosmetinė priemonė – gelis „Ongles Xerial 40”, kurio sudėtyje yra 40 proc. grynojo šlapalo ir salicilo rūgšties.

„Priemonė yra patogioje pakuotėje, iš kurios galima tepti tiesiai ant nago kiekvieną vakarą. Nagas suminkštėja, jo paviršius tampa lygesnis ir šviesesnis“, – sako pašnekovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad šioje priemonėje yra piroktono olamino, kuris dezinfekuoja grybelinę florą.

„Pažeistuose naguose greičiau atsiranda grybelis. Todėl priemonė tinka ir grybelio profilaktikai, ir jo gydymui. Beje, yra žmonių, kurių nagai sveiki, tačiau dėl neaiškių priežasčių yra praradę estetinį vaizdą – yra pilki, gelsvi. Jie irgi gali naudoti šį produktą“, – teigia medikė.

Tiek psoriazės pažeistų pėdų gydymui, tiek turintiems suragėjusią pėdų odą skirta dar viena naujovė – SVR kojinių tipo kaukė pėdoms „Peel Xerial“, kurios sudėtyje yra pieno bei glikolio rūgščių (10 proc.)

„Jos poveikis būna matomas maždaug po trijų parų, kai ima luptis sena oda, todėl šią kaukę reiktų naudoti likus bent savaitei iki suplanuotų atostogų, jei norite akivaizdaus rezultato“, – pataria pašnekovė.

Kalbėdama apie SVR laboratorijos inovacijas, A. Dumbliauskienė sako, kad šios priemonės tinka ne tik sergantiems psoriaze, bet ir veiksmingos minkštinant dėl kitų priežasčių sustorėjusią odą, pavyzdžiui, turint nuospaudas, suskilinėjus kojų kulnus.

Tiesa, svarbu tinkamai pasirinkti produktą atsižvelgiant į nurodytą grynojo šlapalo procentą.

„Jei nurodyta, kad SVR produkto sudėtyje yra iki 10 proc. grynojo šlapalo, vadinasi, ši priemonė skirta profilaktikai, ji užtikrina odos drėkinimą. Jei daugiau nei 10 proc. – oda ne tik drėkinama, bet ir minkštinama, padedama jai atsisluoksniuoti“, – aiškina medikė.

Gydytoja dermatovenerologė sako, kad, pavyzdžiui, po pedikiūro norint kuo ilgiau išsaugoti minkštą odą, galima naudoti priemones, kuriose 30 proc. grynojo šlapalo, o priemonę, kurioje 50 proc., galima vartoti ne ilgiau kaip 7 dienas iš eilės, nes ji gana efektyviai pašalina odos suragėjimus.

„Dažnos odos bėdos yra ir folikulinė keratozė, arba vadinamoji „žąsies oda“, taip pat dėl netaisyklingų depiliacijų įaugantys plaukeliai. Tokiai odai prižiūrėti skirta kosmetinė priemonė „Gel Creme Xerial 30“. Ja galima tepti ne tik suragėjusias, problemines vietas, bet ir blauzdas, šlaunis, žastus siekiant pašalinti minėtas odos problemas“, – sako A. Dumbliauskienė.

Pašnekovė primena, kad produktus gali vartoti ir vaikai, tiesa, ne jaunesni nei 6 metai. Priemonės, kuriose yra su 50 proc. grynojo šlapalo, vaikams netinka.