Pasak bendrovės „Husqvarna Lietuva“ atstovo Simo Bairašausko, „Husqvarna“ yra pasaulinis vejos robotų lyderis su didesne nei 30 metų patirtimi, tad tikrai turi pakankamai ir teorinių, ir praktinių žinių, kaip sukurti techniką, kuri atitinka skirtingus savininkų ir jų vejų poreikius bei parametrus.

„Mūsų duomenimis, pasaulyje daugiau kaip 3,5 milijono gyventojų patiki savo vejų priežiūrą „Automower®“ robotams vejapjovėms. Ir kasmet šis skaičius auga. Vis daugiau „Husqvarna“ prekės ženklo vejos robotų matome dirbančius ne tik šalia privačių namų, bet ir viešose erdvėse, prižiūrinčius įmonių teritorijas ir pan. Nuo to laiko, kai buvo pristatytas pirmasis pasaulyje robotas vejapjovė „Automower®“, bendrovės specialistai nesiliauja tobulinti jų techninių parametrų, funkcionalumų, dizaino, kurti naujų išmanių funkcijų, kurios atliepia vis didėjančius pirkėjų lūkesčius ir poreikius. Apdovanojimai ir aukščiausi įvertinimai yra išskirtinumo įrodymas vejų priežiūros technikos gamybos srityje“, – sako S. Bairašauskas.

Trys modeliai – tarp geriausių


Vienas iš robotų vejapjovių modelių, sulaukęs išskirtinio vertintojų dėmesio, yra „Automower® 405X“. Technologiniu požiūriu tai itin pažangus gaminys, vejos robotų kartelę kilstelėjęs į naują lygmenį – jis net užsitarnavo vejų pjovimo „Lamborghini“ vardą. Didžiosios Britanijos leidinio „The Standart“ sudarytame 2024 metų vejos robotų reitinge šis modelis išskirtas kaip užtikrinantis efektyviausią vejos priežiūrą. Žurnalas „BBC Gardeners‘ World Magazine“ jį išrinko kaip pasižymintį geriausiais funkcionalumais.

„Robotas vejapjovė „Automower® 405X“ išties turi daugybę funkcijų, kurios užtikrina vejos pjovimo ir priežiūros efektyvumą: pjovimo būdo perjungimas atsižvelgiant į pjovimo vietą, pavyzdžiui, siaurą praėjimą, taip pat apsauga nuo šalčio, automatinis pjovimo laiko reguliavimas pagal žolės augimo greitį, „Rewilding Zone“ funkcija, kuri leidžia palikti norimą vejos plotą nešienaujamą ir taip prisidėti prie biologinės įvairovės puoselėjimo savo aplinkoje. Be to, šis robotas lengvai įveikia iki 40 proc. nuolydį, yra tinkamas prižiūrėti iki 6 arų siekiančius vejos plotus“, – modelio privalumus, pelniusius jam apdovanojimus, vardija pašnekovas bei pabrėžia, jog tai yra Lietuvoje populiariausias „Automower®“ modelis.

„Husqvarna“ robotai vejapjovės

Į geriausių 2024 metų vejos robotų sąrašą britų leidinys „Independent“ įtraukė ir „Automower® Aspire R4“, kurio „arkliukas“ – kompaktiškumas ir manevringumas. Šis robotas vejapjovė yra skirtas nedideliems vejos plotams kokybiškai prižiūrėti ir puikiai tinka norintiems taupyti vietą namuose – ne vejos pjovimo sezono metu jis gali būti laikomas pakabintas ant specialių laikymo bėgių.

S. Bairašauskas atkreipia dėmesį, kad „Automower® Aspire R4“ veikia itin tyliai, todėl gali dirbti naktimis, netrikdydamas miego, o jo manevringumas net ir siauruose pravažiavimuose yra itin tikslus. Tai užtikrina, kad įrenginys neužstrigs bei neužvažiuos ant kliūčių.

Pro vertintojų akis nepraslydo ir „Husqvarna“ robotų vejapjovių modelio „Automower® 435X AWD“ savybė be trikdžių dirbti ant stačių šlaitų, turinčių net 70 proc. įkalnę. Leidinys „PCMag UK“ jį pripažino kaip geriausią pasirinkimą vejos priežiūrai tokiose teritorijose. Šiame modelyje yra įdiegta visų varomųjų ratų sistema, užtikrinanti jo stabilumą stačiose įkalnėse, taip pat „Bluetooth“, mobiliojo ryšio ir GPS technologijos, pasukama galinė dalis.

Nesiliauja stebinti unikaliomis funkcijomis


Paklaustas, kas lemia, kad „Husqvarna“ robotai vejapjovės yra vertinami ne tik ekspertų, bet ir gyventojų, S. Bairašauskas teigia, kad vienas esminių dalykų – teigiama vartotojų patirtis, perduodama iš lūpų į lūpas, įsitikinus, kad gamintojo įvardijami funkcionalumai išties veikia praktikoje, yra naudingi, o pati technika – patvari ir, žinoma, išmani.

„Pasaulyje pirmaujantys robotai vejapjovės „Automower®“ yra gaminami ir tobulinami orientuojantis į teigiamą vartotojų patirtį.. Mūsų robotai vejapjovės valdomi itin paprastai, per mobiliąją programėlę „Automower® Connect“. Be to, turime itin platų prekybos atstovų ir serviso tinklą – patyrę specialistai ne tik atsako į klausimus prekybos vietoje, suteikia reikiamą pagalbą, bet ir siūlo robotų vejapjovių instaliavimo, techninio aptarnavimo, net saugojimo ne sezono metu paslaugas“, – vardija jis.

„Husqvarna“ robotai vejapjovės

„Husqvarna“ vejos robotai sukurti taip, kad efektyviai veiktų, o atsiradus gedimams juos būtų galima pataisyti, naudojant pažangiausius diagnostikos įrankius.

„Husqvarna Lietuva“ atstovo teigimu, bendrovės robotai vejapjovės savo nuolat atnaujinamais funkcionalumais pakeitė gyventojų supratimą, ką gali tokie įrenginiai, kokias funkcijas galima juose įdiegti, o tai skatina ieškoti vis naujų, dar nematytų sprendimų.

Nupjauna vejos pakraščius


„Pavyzdžiui, viena didžiausių šių metų naujienų – robotai vejapjovės, kurie nepalieka nenupjautų vejos kraštų. Tai užtikrina keliuose „NERA“ serijos modeliuose įdiegta „EdgeCut“ funkcija ir galinėje robotų vejapjovių dalyje įtaisytas specialus vejos kraštams pjauti skirtas pjovimo diskas. Funkcija „EdgeCut“ suaktyvinama, kai robotas vejapjovė priartėja prie fizinio arba virtualaus kontūro kabelio. Tuomet robotas vejapjovė ima pjauti galiniu disku, besisukančiu visai šalia kontūro, ir tokiu būdu nelieka nenupjautos žolės ruoželių“, – aiškina S. Bairašauskas.
„Husqvarna“ robotai vejapjovės

Jis primena, kad „NERA“ serijos robotai gali veikti ir be kontūro kabelio, jei pasirenkama papildoma įranga ir belaidis vejos kontūro užfiksavimas – tokiu atveju robotas vejapjovė veikia naudodamas palydovinę sistemą. Taip pat daugelyje „Automower®“ modelių galima pasirinkti „Rewilding zone“ funkciją, kuomet robotas vejapjovė nepjauna pasirinkto vejos ploto.

Kuriant naujus funkcionalumus, nepamirštamas ir pramoginis aspektas – anksčiau bendrovė pristatė galimybę, kad robotai vejapjovės „padainuotų“ gimtadienio dainą, o šiemet ketina pristatyti dar vieną, orientuotą į sporto aistruolius.