Nerimą kelia ir 2023 m. rudenį paskelbta Žemės ūkio ministerijos informacija, kad nuo 2007 m. iki 2022-ųjų ekologiniai plotai Lietuvoje sparčiai didėjo, tačiau 2023 m. deklaravimo duomenys parodė, kad ekologinių ūkių plotai šiek tiek mažėjo, panaši tendencija buvo pastebima ir kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse.

Ekologijai reikalingas visų palaikymas

„Lietuviai visada daug dėmesio skyrė maisto kokybei, todėl nenuostabu, kad pastaruosius keletą metų vis didesnio pirkėjų dėmesio sulaukia ekologiškų ūkių gaminama produkcija. Bet visgi per mažai kalbama apie tai, kad mažesni ekologiniai ūkiai stabdo savo veiklą negalėdami daugiau savęs išlaikyti dėl mažų išmokų iš valstybės, žaliavos neatsiperkamumo ir dėl to, kad ne visi vertina ekologišką produkciją. Ir jei situacija nesikeis, ekologinių ūkių turėsime vis mažiau, liks tik keli didžiausi, kurie visos Lietuvos neišlaikys, todėl turėsime tik dar brangesnį ekologinį produktą“, – teigia kooperatyvo „Eko Žemaitija“ vadovas Mindaugas Žutautas.

Pašnekovas sako, kad šalia mūsų vykstantis karas išprovokavo energetinę krizę ir infliaciją Lietuvoje. To pasekoje pakoregavo ir visuomenės požiūrį bei galimybes dažniau rinktis ekologiškus produktus, tad sumažėjęs poreikis turėjo įtakos ir kritusioms tokios produkcijos supirkimo kainoms. „Dėl to labai svarbu, kad šiandien ugdymo įstaigos aktyviai naudotųsi siūlomomis pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose priemonėmis, kad ekologišką produkciją pamėgtų vis daugiau pirkėjų ir, kad būtų užtikrintas tinkamas valstybės finansavimas ir rėmimas šios produkcijos gyvavimui“, – įsitikinęs M. Žutautas.

 Eko Žemaitija vadovas Mindaugas Žutautas

Kooperatyvo gaminami pieno produktai – tik iš sertifikuotų ekologiškų žaliavų

Daugiau nei 20 metų gyvuojantis ir šiuo metu 66 ekologinius ūkius vienijantis žemės ūkio kooperatyvas „EKO Žemaitija“ – pirmasis Lietuvoje pieno gamintojų kooperatyvas, kurio nariai ne tik tiekia ekologišką pieną, bet jį perdirbdami patys gamina ekologiškus pieno produktus. Kaip tikina kooperatyvo vadovas M. Žutautas ekologiškų pieno produktų gamybai jie naudoja tik geriausių kooperatyvo ūkių sertifikuotą ekologišką pieną. Produktai gaminami iš pasterizuoto pieno, rauginami pienarūgščiais raugais, nenaudojama konservantų ar sintetinių cheminių medžiagų priemaišų.

„Mūsų ekologiški pieno produktai http://ekozemaitija.lt/ekologiski-pieno-produktai/ realizuojami daugelyje didžiųjų Lietuvos miestų prekybos centruose, turgavietėse ir specializuotose ekologiškų produktų pardavimo vietose. Siekdami suteikti kuo didesnę vartojimo naudą klientui, ekologinius pieno produktus tiekiame ne tik parduotuvėms, bet ir lopšeliams – darželiams, restoranams ar kitoms maitinimo įstaigoms. Dalyvaujame mugėse, renginiuose, kur pristatome kooperatyvo gaminamą produkciją“, – sako M. Žutautas.

Kooperatyvo vadovas taip pat pabrėžia, kad ekologiniuose ūkiuose karvės auginamos laikantis gyvūnų gerovės reikalavimų: šeriamos tik ekologiškai švariais pašarais, nerišamos, kad galėtų nevaržomai judėti, ypatingai švariai ir sveikai prižiūrimos. Tokių karvių pienas yra neužterštas sunkiaisiais metalais, jame nėra pesticidų, hormonų, ar antibiotikų likučių. Tuo sertifikuota ekologiška pieno produkcija ir skirasi nuo įparstos – ekologinis pienas išgaunamas švariai, be jokių cheminių priemaišų, todėl pagaminto produkto galiojimas yra kur kas trumpesnis.

Ekologiškiems produktamsišskirtinis žymėjimas ir griežta kontrolė

„Mūsų šalyje yra labai aukšti maisto gamybos standartai, griežta kokybės priežiūra, todėl pagaminti ir į rinką išleisti sertifikuotą ekologišką produktą yra daug darbo ir atsakomybės reikalaujantis procesas. Turime laikytis labai griežtų reikalavimų, esame nuolat tikrinami. Kitaip tariant, kontroliuojama visa ekologiškų produktų tiekimo grandinė: nuo gamintojo, ūkininko iki perdirbimo, vežimo, prekybos tinklo, mažmeninės ar elektroninės prekybos. Gamintojai ir platintojai turi užtikrinti, kad būtų laikomąsi ekologinės gamybos taisyklių“, – teigia M. Žutautas.

Nepaisant nelengvo gamybos kelio, supakuotus ir į prekybos rinką patekusius sertifikuotus ekologiškus produktus galima lengvai atpažinti dėl išskirtinio jų ženklinimo. Sertifikuoti ekologiški produktai būna paženklinti specialiu ES logotipu – žalios spalvos stačiakampiu, kurio viduryje yra lapas iš baltų žvaigždžių. Šalia šio dedamas ir nacionalinis ekologiškų produktų ženklas, kuris yra privalomas ant visų mūsų šalyje pagamintų ir supakuotų ekologiškų produktų.

Viešinimo projekto rėmėjas – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.