Gražina Salmanovič, GENERAL FINANCING BANKO Partnerių tinklo plėtros skyriaus vadovė, su autolizingu dažniausiai įsigyjamus automobilius apibūdina keliais žodžiais: 2008-2018 metais pagamintas ekonomiškas automobilis, varomas dyzeliniu varikliu. Jos teigimu, pagrindinių kriterijų, pagal kuriuos lietuviai renkasi automobilius antrinėje rinkoje, yra ne vienas.

„Mėgstamiausi vis dar išlieka vokiški automobiliai: BMW, „Audi“, „Mercedes-Benz“. Taip pat mūsų partneriai pastebi, kad jau keletą metų auga miesto visureigių rinka. Didžiausias prioritetas lietuviams išlieka rida, svarbu ir komplektacija bei kėbulo būklė. Tuo tarpu automobilio spalva yra vienas iš mažiausiai aktualių kriterijų renkantis naudotą automobilį.

Lietuviai yra gana racionalūs, dažniausiai renkasi tuo metu rinkoje populiarios markės ir modelio automobilius, atsižvelgdami į savo finansines galimybes. GENERAL FINANCING BANKO paskola automobiliui dažniausiai svyruoja tarp 3-12 tūkst. eurų“, – kalba G. Salmanovič.

Verta skaityti ir komentarus internete

Pradėjus rinktis automobilį, ekspertė pirmiausia rekomenduoja peržiūrėti kiek įmanoma daugiau viešai prieinamos informacijos apie pardavėją, jeigu tai yra įmonė, bei perskaityti klientų atsiliepimus, komentarus socialiniuose tinkluose.

„Patartina kritiškai įvertinti ir į akį kritusio automobilio aprašymą – ar jo rida nėra pernelyg maža, atsižvelgiant į amžių, ar kaina adekvati kitų panašių rinkoje parduodamų automobilių kainai“, – sako G. Salmanovič.

Bandomasis važiavimas yra galimybė patikrinti, ar automobilis atitinka vairuotojo poreikius – ar patogios sėdynės, vairo padėtis, ar lengva valdyti automobilio sistemas. Gali būti aktualu, ar į bagažinę tilps visi šeimos daiktai, ar nebus sudėtinga įkelti ir išimti vaikų kėdutes.

 Gražina Salmanovič

Apžiūrėjus automobilį iš išorės ir atlikus bandomąjį važiavimą, pašnekovė rekomenduoja kreiptis į pirkėjui patikimą autoservisą, kad šis atliktų visapusišką patikrą ir profesionaliai įvertintų automobilio būklę bei defektus. Jeigu pardavėjas nesutinka atlikti patikrą kliento pasirinktame autoservise, verčiau ieškokite kito pardavėjo ir kito automobilio.

Į biudžetą – ir išlaidos automobilio priežiūrai

Ekspertė pažymi, kad, perkant automobilį išsimokėtinai iš įmonės, kuri yra GENERAL FINANCING BANKO autolizingo partnerė, automobilio įsigijimo procesas paprastai būna labai greitas. Užpildžius paraišką, įprastai klientai atsakymą gauna per 10 minučių.

„Perkant autolizingu, nereikia automobilio įkeisti bankui, taigi pirkėjas iš karto tampa automobilio savininku. Nereikia ir pradinės įmokos, todėl, atsiradus poreikiui, galima atsinaujinti automobilį neturint tam atsidėtų santaupų. Taip pat nėra privaloma drausti automobilį KASKO draudimu – savininkas pats įsivertina savo rizikas ir išlaidų KASKO draudimui poreikį“, – vardija G. Salmanovič.

Tačiau, perkant automobilį, patartina atsakingai įvertinti savo biudžetą, nustatyti, kiek pinigų per mėnesį šeima gali skirti paskolos įmokoms, ir laikytis nustatyto plano. Skaičiuojant biudžetą, nereiktų pamiršti ir išlaidų automobilio priežiūrai, degalams, privalomajam civilinės atsakomybės draudimui, einamajam remontui ir t. t.

Pirmą įmoką galima atidėti

„Kartais pinigų prireikia tvarkyti ir ką tik įsigytą automobilį, pavyzdžiui, atlikti einamąjį aptarnavimą, pasikeisti tepalus ar padangas. Tam galima pasinaudoti pirmos įmokos atidėjimu, kai automobilis gaunamas iškart, o mokėti pradedama po 3 mėnesių.“, – kalba G. Salmanovič.

Specialistai taip pat ragina nepamišti reguliariai tikrinti automobilio važiuoklės elementus, padangų būklę, salono filtrą, taip pat nepamiršti ir apie automobilio skysčius (alyvą, aušinimo skystį, stabdžių skystį ir t. t.), kurie būtini saugiai automobilio eksploatacijai – reguliariai juos tikrinti ir, esant reikalui, pakeisti.