Vienintelis toks bėgimas taku, kuriuo kasdien kyla ir leidžiasi Lietuvos karinių oro pajėgų orlaiviai bei NATO naikintuvai, tradiciškai organizuojamas jau 10 kartą. „Runway run“ – puiki proga paminėti solidų 20-ies metų jubiliejų Lietuvai esant stipriausio karinio gynybinio aljanso NATO nare, pastebi Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

„Tai reiškia mums visiems pagrindines demokratinio pasaulio vertybes, gyvybiškai svarbias ir brangias kiekvienam žmogui – taiką, saugumą ir laisvę“, – įsitikinęs A.Visockas.

Renginį „Runway Run“ organizuoja Karinių oro pajėgų Šiaulių Aviacijos bazė, Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centro Sportas visiems skyrius. Projektą dalinai finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė.

3000 metrų ilgio atstumasne atsitiktinis


Reprezentaciniu Šiaulių miesto renginiu pripažintas „Runway Run“ – ginkluotąsias pajėgas ir visuomenę vienijanti šventė, galimybė „pasimatuoti“ kario profesiją ir susipažinti su daugeliui tik kino filmuose matyta įranga.

Renginys kasmet suburia tūkstančius aktyvios gyvensenos ir sporto entuziastų. Šiemet laukiama daugiau kaip 10 000 dalyvių, tarp kurių – Lietuvos kariuomenės vadovybė bei kariai, NATO sąjungininkai, Estijos, Latvijos, Suomijos, Italijos, Prancūzijos, Švedijos ir JAV ambasadų atstovai Lietuvoje, organizacijos, sporto klubai, mokyklų ir vaikų darželių bendruomenės.

A.Visockas atkreipia dėmesį, jog renginys pritaikytas ir neįgaliesiems, o jauniausieji renginio dalyviai gali atvykti vežimėliuose, riedėti triratukais ar paspirtukais. Įveikti 3000 metrų ilgio atstumą galima einant ar bėgant, svarbiausia – kartu ir viena kryptimi, sako jis.

Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės štabo viršininkas, pulkininkas leitenantas Robertas Tumasonis pastebi, kad tokio ilgio distancija parinkta neatsitiktinai.

„Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės kilimo – tūpimo takas yra ilgiausias Baltijos šalyse, o kiekvienas Lietuvos kariuomenės karys kasmet privalo išlaikyti fizinio pasirengimo normatyvus. Juose – ir 3 kilometrų bėgimas per nustatytą laiką. Norime priartinti visuomenę prie Lietuvos kariuomenės bei NATO, todėl kviečiame šį atstumą įveikti drauge“, – pasakoja R. Tumasonis.

Išskirtinė programa ore ir sausumoje


Šiemet „Runway Run“ dalyvių laukia išskirtinė programa – jie susipažins su Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų naudojamais kariniais orlaiviais, NATO Oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdančiais Ispanijos ir Portugalijos naikintuvais bei jų pilotais. Lietuvos kariuomenės Parašiutinio rengimo centro instruktoriai danguje atliks šuolius su Lietuvos Respublikos ir NATO vėliavomis, o karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Sraigtasparnių eskadrilės gelbėtojai demonstruos, kaip yra vykdomi paieškos ir gelbėjimo darbai.

Smalsiausieji ant žemės išvys Lietuvos kariuomenės Sausumos ir Karinių oro pajėgų bei sąjungininkų karinę ekspoziciją, naudojamą ginkluotę, ekipuotę, techniką tokią, kaip NBVO, L410, „Delfinas“, „Spartanas“, NASAMS, RBS, GROM. Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ nariai visus norinčius mokys teisingai naudoti turniketą. Pagalvota ir apie vaikus – jiems veiklas organizuos Šiaulių Birutietės.

„Runway Run“ renginį šiemet pradės DJ Jovani ir Rolandas Mackevičius. Kaip ir kasmet, bėgikai startuos kartu su NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekančiais naikintuvais.

Jų gausmui nutilus ir dalyviams pasiekus finišą, renginio pulsą toliau palaikys atlikėjos GJan pasirodymas.

Organizatoriai trasą įveikusius bėgikus vaišins arbata ir bandelėmis, o pirmieji 5000 sėkmingai distanciją įveikusiųjų bus apdovanoti unikaliu Lietuvos Karinių oro pajėgų bėgimo „Runway Run“ suvenyru.

„Išskirtinis renginys pritraukia daugiatūkstantinę minią žmonių – jie turi unikalią galimybę aktyviai praleisti laiką bei susipažinti su Lietuvos kariuomenės ginkluote ir NATO sąjungininkais, paklausyti koncerto. Svarbiausia – viso renginio metu jaučiasi mūsų tautos vienybė“, – pastebi R.Tumasonis.

„Runway Run" renginys – 2024 m. balandžio 13 dieną;
Vieta: Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazė (Įėjimas per senąjį automobilių turgų);
Laikas: vartai atsidaro 10:00 val.;
Karinė ekspozicija: nuo 10:00 val.;
Išvykimas į starto vietą: nuo 11:00 iki 11:50 val.;
Startas: 12:00 val.;
Koncertas: 13:00 val.;
Renginio pabaiga: 14:00 val.