Renginys, kurio nevalia praleisti nė vienam ūkininkui

Kaip pasakoja įmonės „Agrokoncernas“ komercijos direktorius Arnas Radzevičius, apsilankyti tokiose konferencijose verta dėl daugybės priežasčių. Viena jų – išgirsti apie naujausius tyrimus, kurie buvo atlikti „Agrokoncerno“ inovacijų ir tyrimų centre „AgroITC“.

Konferencijos akimirka

„Mūsų centras veikia jau 5 metus, per kuriuos įvyko daugybė reikšmingų dalykų. Pavyzdžiui, vienas svarbiausių pasiekimų – 2022 m. visa mūsų lauko tyrimų bazė buvo sertifikuota gerosios praktikos sertifikatu, kuris mums leidžia teikti duomenis visoms Šiaurės regiono mokslinėms institucijoms.

 Darius Biliskis (languotu kostiumu)

Negana to, visai neseniai į centrą atvyko ir nauja technika, kuri mums leidžia dar efektyviau dirbti laukuose, atlikti tyrimus, kurių rezultatais mes ir dalinamės konferencijose, teikiame patikimas ir tęstinumą turinčias rekomendacijas“, – sako A. Radzevičius.

Pasak jo, didelis dėmesys šių metų konferencijose yra skiriamas sėklų ruošimo technologijoms bei naujiems metodams, leidžiantiems geriau užauginti vasarines kultūras.

 Edgaras Šakys

„Per pastaruosius metus turėjome gan sausus pavasarius ir vasaras, kurioms netiko kai kurie, ypač pavasarį, pasėti augalai. Tad didelį dėmesį skiriame naujoms, geresnėms kultūroms. Tačiau kaip vieną pagrindinių visos konferencijos akcentų išskirčiau tiksliąją žemdirbystę – kaip išberti mažiau trąšų, kaip sunaudoti mažiau pesticidų, kokius tam pasirinkti įrankius ir tokiu būdu ūkininkauti tvariau“, – pasakoja A. Radzevičius.

Vienerius metus skaičiuojantis projektas „Agroambasadoriai“, kaip teigia įmonės „Agrokoncernas“ direktorius Edgaras Šakys, yra didelė paspirtis visam Lietuvos agrosektoriui judėti tvarių ir efektyvesnių sprendimų keliu.

 Darius Biliskis

„Tai tikrai duoda vaisių – dabar renkame pilnas konferencijų sales: visi nori tapti tvaresniais, eiti tiksliųjų technologijų paremtu keliu. Kadangi turime tyrimų centrą, kuris praėjusiais metais atliko per 700 tyrimų, šiems metams turime išsikėlę ne ką mažiau ambicingų tikslų, nes žemės ūkis Lietuvoje dar tikrai turi kur tobulėti. Toliau bendradarbiausime su savo agroambasadoriais, kurie perima gerąsias praktikas, jas pritaiko ir taip skleidžia žinią“, – sako E. Šakys.

Mėgstama sakyti, kad derlius labai priklauso nuo oro, tačiau šiais laikais, pašnekovo teigimu, derlingumas didele dalimi jau yra pačių ūkininkų rankose.

 Vytautas Šaukščius

„Jei mes tik pasėtume ir nesikištume į procesą, gautume 4–5 kartus mažesnį derlių. Žinoma, atsiras žmonių, kurie sakys, kad agrochemija, trąšos yra blogai. Tačiau iš visos ES Lietuva sunaudoja mažiausiai produkcijos vienetų, o tai reiškia, kad mūsų užaugintas maistas yra vienas tvariausių“, – teigia E. Šakys.

Ką kalba patys ūkininkai?

Dažnai įvairiuose žemės ūkio renginiuose dalyvaujantis ūkininkas Vytautas Šaukščius iš Vilkaviškio rajono pripažįsta, kad „Agrokoncerno“ organizuojamas konferencijų ciklas yra jo laukiamiausias renginys metuose.

Konferencijos akimirka

„Čia lygis yra išties aukštas, gausu naudingos, aktualios ir naujos informacijos. Kadangi viskas pateikiama aiškiai, su rekomendacijomis, įgytas žinias vėliau galima nesunkiai pritaikyti savo veikloje“, – sako ūkininkas.

Konferencijos akimirka

Praėjusiais metais V. Šaukščius pasakoja išbandęs žirnių beicavimą, apie kurį sužinojo būtent konferencijos metu. „Beicavimas leido pasiekti puikių rezultatų: viename laukelyje gavosi po 4–5 tonas žirnių. Negana to, jų stiebai nenugulė, buvo sveikesni“, – džiaugiasi ūkininkas.

Konferencijos naudomis džiaugiasi ir Kėdainių rajone ūkininkaujantis Rimvydas Bivilis. Jo teigimu, čia sukauptos žinios neabejotinai padeda priimti geresnius sprendimus ūkiuose.

 Rimvydas Bivilis

„Kasmet technologijos žengia į priekį, todėl mums, ūkininkams, yra svarbu nuo jų neatsilikti. Pavyzdžiui, šiandien buvo labai įdomu išgirsti apie naujus tręšimo sensorius, kuriuos galėtume panaudoti savo technikoje“, – sako R. Bivilis.

Tuo metu Šakių rajono ūkininkas Darius Bilskis pasakoja, kad į tokias konferencijas vyksta su aiškiu tikslu – išgirsti bent po kelias naujienas apie rinkoje atsiradusius sprendimus, galinčius suefektyvinti jo ūkinę veiklą.

 Rimantas Lialys

„Visada įdomu sužinoti kažką naujo, o jei tik matome, kad naujovė yra veiksminga, efektyvi – visada išbandome ją ir savo ūkiuose. Negana to, ne vienerius metus bendradarbiaujame su „Agrokoncerno“ inovacijų centru – vežame sėklas tyrimams. Tai labai patogu“, – tikina ūkininkas.

Jam pritaria ir Rimantas Lialys, ūkininkas iš Kauno rajono. Jo teigimu, tyrimų centras yra didelė paspirtis ir pagalba šalies ūkininkams.

 Rimantas Lialys (kairėje) su sūnumi Linu (dešinėje)

„Anksčiau, senais laikais bandymus darydavome patys, tačiau šiandien džiaugiamės, kad juos už mus atlieka centras, kuris turi didesnius pajėgumus, patirtį, puikius specialistus“, – teigia ūkininkas.

Mažos smulkmenos yra tai, kas, pasak jo, atneša didelę naudą žemės ūkyje. „Papildomi sensoriai, naujesnės, efektyvesnės trąšos – viskas susideda į vieną ir mes gauname sėkmingai veikiantį ūkį“, – teigia ūkininkas.

Vytautas Šaukščius

Jo pasiteiravus, kaip šiais laikais agrosektoriaus atstovai gali sutaupyti, R. Lialys akcentuoja sveiko dirvožemio svarbą.

„Dirvožemio pH tvarkymas, tyrimai – nuo to viskas prasideda. Kaip sakydavo mano tėtis, „žemės tu neapgausi – kiek įdėsi, tiek ir turėsi”. Tad linkiu visiems susitvarkyti savo dirvožemius, o visa kita ateis su laiku“, – neabejoja konferencijos dalyvis.