„Agroambasadoriai“ tai yra žmonės, su kuriais turime ilgą sėkmingo bendradarbiavimo patirtį. Norime parodyti, kokių iš tiesų šviesių ir įdomių žmonių turime skirtinguose šalies regionuose, tad šį pavasarį nusprendėme sukurti projektą, kuriame visuomenę pažindinsime su tais, kurie kasdien galvoja apie tai, kaip pagerinti savo ir aplinkinių būtį“, – pasakoja UAB „Agrokoncernas“ komercijos direktorius Arnas Radzevičius.

Lialių šeimos ūkyje darbuojasi jau trečia karta

Apie sėkmingai ne vieną dešimtmetį gyvuojantį Lialių šeimos ūkį girdėjo tikriausiai visas Raseinių rajonas. Ūkiui vadovaujantis Rimantas Lialys čia darbuojasi kartu su savo sūnumi ir pusbroliu, nors pats prisipažįsta – kadaise savo ateities su šia sritimi tikrai nesiejo.

„Šiandien ūkis yra mano gyvenimas, nors kelias iki to, ką turime dabar, buvo tikrai ilgas. Pamenu, kaip tėčiui, tuomet dirbusiam vieno kolūkio pirmininku, sakiau niekada negrįšiantis prie žemės ūkio – mačiau, kiek daug sunkaus darbo reikia įdėti. Ir vis dėlto gyvenimas viską sudėliojo savaip, tad jau daugiau kaip 20 metų esu čia“, – pasakoja R. Lialys.


Rimanto senelis, dar prieš Smetonos laikus Betygalos miestelyje valdė 42 hektarus žemių. Dėl ūkio reikalų kartu su daugybe kitų šio krašto žmonių buvo ištremtas į Sibirą, tačiau atsiėmę šeimai priklausančias žemes, sūnūs pratęsė tėvo darbus. Per trisdešimt metų turėtas žemių plotas išaugo kone trisdešimt kartų.

„Dabar gal ir nemažai žmonių norėtų tapti ūkininkais, tik ne visi mato kiek darbo, vargo, pastangų reikia įdėti ir laiko tam skirti, – svarsto R. Lialys. – Pirmiausia reikia darbštumo ir galvą ant pečių turėti, o visa kita galima išmokti. Žinoma, prireiks disciplinos, finansų išmanymo, agronomijos žinių – kaip ir bet kuriame versle, viskas turi eiti lygiagrečiai.“

Šiuolaikiniai ūkiai nė iš tolo neprimena to, ką matėme prieš kelis dešimtmečius

Tikri miestiečiai, žemės ūkio darbų savo akimis iš arti nematę, tikriausiai maloniai nustebtų apsilankę Lialių šeimos valdose. Grūdų kaip senais laikais čia niekas rankomis nerenka ir nesijoja.

„Mes esame tikrai tinginiai“, – juokiasi R. Lialys, paklaustas kaip atrodo šiuolaikinio ūkininko darbo diena. Visi procesai ūkyje automatizuoti, o procesus stengiamasi skaitmenizuoti tam, kad viską būtų galima pasiekti kompiuterio pagalba nuotoliniu būdu. Ūkyje nesikeičia tik vienas dalykas – sezonai, pagal kuriuos atitinkamai ir vykdomi darbai.

Naujas rudens sezonas visuomet prasideda nuo planavimo – reikia įsivertinti, ką verta auginti, kokios kainos, koks derlius, kokių priemonių jam užauginti reikės. O pavasarį prasideda tikrieji darbai – kiekvienas projektas įprastai planuojamas prieš porą metų, nes jam reikia tinkamai pasiruošti.

Lialių ūkyje modernių sprendimų tikrai netrūksta: automatizuotų procesų metu grūdai džiovinami ir keliauja į naujai įrengtą sandėlį – specialiais elevatoriais jie išpilami pasirinktoje vietoje. Tam, kad grūdai kvėpuotų ir kuo ilgiau išliktų kokybiški, sandėlio grindyse įrengti ortakiai. Laukų darbams ūkis taip pat apsirūpinęs modernia, našumą gerokai padidinti ir darbus greičiau nudirbti leidžiančia technika.

„Mes esam mokslo žmonės, tad spontaniškų sprendimų nepriimame – ir rinkdamiesi sėklų veisles, ir trąšas geresniam derliui pirmiausiai domimės ir darome tyrimus, o jau tuomet sprendžiame, kuria kryptimi toliau judėsime. Darbą palengvina „Agrokoncerno“ tyrimų centras, mat jo dėka norimus rezultatus pasiekiame greičiau, nei tai padarytume savarankiškai“, – sako R. Lialys.

Nors dauguma procesų ūkyje automatizuoti, techniką prižiūrėti taip pat reikia – ir detalių naujų nupirkti, ir navigaciją sureguliuoti, kad technika tinkamai dirbtų. Šioje srityje nepamainomi Rimanto padėjėjai – Linas ir Paulius Lialiai.

Prieš akis pasistatęs kompiuterį, Rimanto sūnus Linas nepakildamas iš darbo vietos gali stebėti daugybę ūkyje šiuo metu vykstančių procesų – kaip po sezono pavyko laukus nukulti, kokį derlių kiekvienas laukas atnešė. Atsižvelgiant į tai, jau planuojami ir koreguojami ateinančių sezonų darbai. Kompiuterinės programos padeda apskaičiuoti ir tinkamus trąšų kiekius, kad jų nebūtų per mažai ar jos nebūtų veltui švaistomos.

Už naujas kultūras bei agronomiją ūkyje atsakingas Rimanto pusbrolis Paulius patikina – nors kiekvienas specializuojasi savoje srityje, dirbant šeimos versle dalyvauti tenka visuose procesuose, nes sprendimai priimami bendrai.

Sėkmingam ūkininkavimui svarbiausias darbštumas ir tikslumas

Kartu su filmavimo komanda Lialių ūkyje apsilankęs „Agrokoncerno“ komercijos direktorius A. Radzevičius pastebi – norint pasiekti užsibrėžtų tikslų, darbų ūkyje atidėlioti nevalia, nes laiku neišspręstos problemos virsta žala.

„Tokie ūkiai kaip Rimanto yra sektinas pavyzdys, nes jie dirba preciziškai, tiksliai ir tvarkingai. Tai ir yra priežastis, kodėl ūkis klesti, kodėl jis gali sau leisti investuoti į modernią techniką ir plėstis“, – sako A. Radzevičius.

Jam antrina ir pats R. Lialys: „Mes laikomės paprasto principo – jeigu augalui kažko reikia šiandien, tai šiandien tai ir turi būti padaryta. O visa kita palauksׅ“.

Sėkmingai besiplečiančio ūkio šeimininkas įsitikinęs – investicijos į įrangą, infrastruktūros gerinimą leidžia pasiekti geresnius rezultatus, o tai svariai prisideda ir prie bendros šalies gerovės, ekonomikos augimo bei stabilumo.