Nenorėjo įsitraukti į žemės ūkį

Pažintį su Budreckių ūkiu pradėkime nuo L. Budreckytės, kuri ne tik dalyvauja šeimos ūkyje, bet ir dirba įmonėje „Agrokoncernas“ augalų apsaugos produktų grupės vadove.

Mergina pasakoja puikiai prisimenanti vaikystę, kai matydavo žemės ūkyje besidarbuojantį senelį. Tačiau sunkūs žemės ūkio darbai tuo metu jos nežavėjo – prieš maždaug 20 metų žemės ūkis nebuvo toks modernus, kaip yra šiandien.

„Visą savo gyvenimą sakiau, kad žemės ūkyje tikrai nedirbsiu. Tačiau žemės ūkio veikloje visada dalyvaudavau – reikėdavo kažką paimti, atvežti, padėti. O pagrindinis mano žaislas buvo replės“, – prisimena Liveta.

Pašnekovė teigia, kad iki paskutinės akimirkos, kada reikėjo pasirinkti studijas, ji planavo stoti į politikos mokslus. Tačiau galiausiai nusprendė, kad turint tokius stiprius žemės ūkio pamatus, verta tobulėti šioje srityje.

„Taip ir atsitiko – į pirmą vietą įrašiau agronomijos mokslus ir savo pasirinkimu visiškai nesigailiu. Dabar darau tai, kas man patinka, kas mane veža“, – sako Liveta.

Sprendimus išbando ir šeimos ūkyje

Dirbdama augalų apsaugos produktų grupės vadove „Agrokoncerne“, Liveta atsakinga už produktų pritaikymą, rekomendacijų sudarymą, bandymų planavimą, bendravimą su komanda. Pastarojoje šiandien – apie šešiasdešimt žmonių.

„Prieš įvesdami naują apsaugos produktą, visuomet jį išbandome savo tyrimų centre. Čia galime įsitikinti, kaip vietinėmis sąlygomis veikia produktai. Besikeičiantis klimatas verčia mus priimti geriausius, optimalius sprendimus, kurie padėtų išauginti gerą, kokybišką derlių. Rūpinamės, kad sveikas maistas pasiektų mūsų vartotojų namus“, – apie veiklą „Agrokoncerne“ pasakoja ji.

Liveta patikina, kad naujus sprendimus išbando ir savo šeimos ūkyje.

„Mūsų šeimos ūkis yra ta vieta, kur daugiausiai sau leidžiu fantazuoti, improvizuoti. Esu labai dėkinga savo šeimai, kad jie palaiko“ – sako ji.


Liveta aprodė ir savo darbo vietą, sutikimų kambarį, erdvę renginiams, tyrimų ir inovacijų centro bandymų laukus, laboratoriją. Aptarė ūkininkams išsiunčiamą „Agrokoncerno“ naujienlaiškį, prie kurio rašymo prisideda net dvylika žmonių, organizuojamus renginius.

Nuo 2005-ųjų įkūrė savo ūkį

Po ekskursijos „Agrokoncerne“ laidos vedėja kartu su pašnekove nuvyko į Budreckių šeimos ūkį, esantį Radviliškio rajone, Valatkonių kaime.

Rimantas Budreckis sako, kad išpuoselėta sodyba – visos šeimos nuopelnas.

„Keturiese – sūnus, dukra, žmona ir aš – susėdame prie bendro stalo, pasitariame, ko reikia, ir darom. Viską darome savo rankomis: ir trinkeles išklojome, ir pavėsines, pirtis pastatėme“, – teigia jis.

Rimantas pasakoja, kad pirmasis į ūkininkavimą įsitraukė jo tėtis, kai ardantis kolūkiams nusipirko pirmąją 20 ha žemę. Po to įsigijo šią sodybą, kurioje Rimanto šeima apsigyveno nuo 1993-ųjų.

„Šioje vietoje, kur stovime, buvo mažas namelis su asla. Vanduo užšaldavo. Turėjome tvartą, pilną karvių. Bandėme verstis viskuo: ir daržovėmis, ir miškais. 2005 metais atsiskyriau nuo tėvuko ir įkūriau savo ūkį, į kurį įsitraukė visa šeima“, – prisimena jis.

Šiandien Budreckių ūkyje auginami rapsai, cukriniai runkeliai, kviečiai, miežiai. Tačiau ūkininkavimas – ne vienintelė veikla, dominanti Rimantą. Prieš ketverius metus jis atliko kadenciją seniūnaičių bendruomenėje, taip pat reguliariai remia įvairias bendruomenės iniciatyvas.

Rimantas atranda laiko ir savo pagrindiniam hobiui – medžioklei. Sodyboje galima pamatyti daug jo trofėjų.

„Kai nueinu į bokštelį, atsipalaiduoju, susikaupia daug idėjų“, – sako jis.

Ekologiškas – nebūtinai sveikesnis

Liveta pasakoja, kad šių metų sezonas žemės ūkiui buvo labai įdomus ir unikalus, kaip ir kiekvienais metais.

„Nuo pat pradžių turėjome daug šalnų, kurios neleido tinkamai ir laiku atlikti purškimų nuo piktžolių. Negalėjome ir augimo reguliatorių tinkamai panaudoti. Atėjo kūlimai – prasidėjo lietūs. Kai kuriuose regionuose buvo ir krušų, ir stichinių nelaimių“, – pasakoja ji.

Laidos vedėjai pasiteiravus, ar tikrai herbicidai ir kiti augalų apsaugos produktai yra nesaugūs ir kenksmingi galutiniam maisto produktui, Liveta patikina, kad tai – mitas.

„Prieš įvedant apsaugos produktą į rinką, atliekama daugybė įvairiausių tyrimų. Pavyzdžiui, per kiek laiko jie skyla dirvožemyje, augale. Labai daug institucijų kontroliuoja, kad derlius būtų sveikas ir saugus visuomenei“, – sako ji.

Be to, anot pašnekovės, nors daugelis mano, kad ekologiškas maistas yra labai sveikas, taip yra tikrai ne visada.

„Ekologiškomis sąlygomis auginami augalai serga įvairiausiomis ligomis, juose yra daug mikrotoksinų, taigi nėra viskas taip gražu, kaip atrodo“, – sako ji.

Dar vienas mitas, kurį pastebi Liveta, yra įsivaizdavimas, kad žemės ūkyje gali dirbti tik ūkininkų vaikai.

„Taip tikrai nėra – pas mus dirba įvairių sričių specialistai, kurie nėra ūkininkų vaikai“, – teigia ji.