Išmaniosios technologijos žemės ūkį perkelia į kitą lygį

Laidoje dalyvaujantis įmonės „Agrokoncerno technika“ produktų vadovas Skirmantas Diliautas patikina, kad Vaičiulių ūkis – smalsus ir inovatyvus. S. Diliauto teigimu, Lietuva yra viena pažangiausių šalių žemės ūkio sektoriuje.

„Didelė dalis Lietuvos ūkininkų investuoja į išmaniąsias technologijas – mūsų įmonė taip pat prie to prisideda. Mes nepardavinėjame tik metalo gabalo, mes norime parduoti visą technologiją“, – sako jis.

Šiais metais S. Diliauto atstovaujama įmonė atlieka demonstracijas ūkininkams su „Bednar FMT“ žemės ūkio technika.

„Stengiamės ūkininkams parodyti, kad mūsų padargai gali atlikti ne vieną funkciją, o kelias. Pavyzdžiui, skusti lauką, tuo pačiu jį sėti ir tręšti. Ir tai daryti netgi kintama norma. Nevarginame žemės – pasidarę žemės tyrimus matome, kur ir kiek reikia tam tikrų trąšų ir sėklų“, – paaiškina jis.

S. Diliautas sako norintis, kad ir valstybiniu lygiu žemdirbiams būtų suteikiama galimybė įsigyti išmaniąsias technologijas, o ūkininkai neturėtų laikytis perteklinių reikalavimų.

Anot jo, jei visi Lietuvos ūkininkai turėtų priėjimą prie išmaniųjų technologijų, ūkininkavimas būtų aukštesnio lygio, nei dabar yra.

Ūkis padalintas per pusę

Ūkininkas Ričardas Vaičiulis pasakoja, kad įsitraukti į žemės ūkį jį pastūmėjo tėtis, nors niekada nesijautė verčiamas dalyvauti ūkio darbuose. „Parodysiu – nenori, nežiūrėk“, – sakydavo jam tėtis.

„Visa vaikystė praleista čia, kaime. Vakarus leisdavau tėčio „Belarus“ traktoriuje. Išvažiuoja tėtis arti – parneša miegantį su pagalve. Vėliau, kai man buvo penkiolika šešiolika metų, tėtis pirko pirmąją didžiąją techniką ir paklausė, ar eisiu jo pėdomis. Taip, sakau, eisiu“, – prisimena Ričardas.

Šiuo metu Ričardas ūkininkauja kartu su tėčiu. Jo atsakomybėje yra technikos parkas, agronomijos reikalai, o tėtis dirba kaip derybininkas ir pagrindinis ūkio kurjeris – sprendžia iškilusius nesklandumus, bendrauja su firmų vadovais, parūpina reikalingų detalių.

„Aš gal nesu tokio tvirto charakterio, neturiu tvirto žodžio, patirties gal dar mažai. Noriu būti visiems draugas, bet, aišku, kartais tai yra blogai, ne kartą esu nudegęs“, – kalba Ričardas.

Vaičiulių ūkyje nedidelį procentą užima gyvulininkystė, o dirbami augalininkystės plotai siekia 700 hektarų žemės.

„Mūsų ūkis padalintas per pusę – didesnė dalis yra tėčio. Auginame įvairių kultūrų – tiek žieminių rapsų, kviečių ir miežių, tiek vasarinių miežių, taip pat pupų, žirnių. Nemažai turime žaliojo pūdymo“, - pasakoja jis.

Vietos bendruomenę paskatino remti Ukrainą

Ričardas taip pat priklauso Ūkininkų sąjungai Kelmės rajone, užsiima medžiokle, prisideda prie vietinės bendruomenės, o Ukrainos kovotojams už laisvę yra padovanojęs visureigį.

„Pamačiau vaizdo įrašą iš Ukrainos, kur gydytojai ant rankų nešė mirusią mergaitę sakydami: „Pasižiūrėkite, kas pas mus vyksta, ar baigsite šitą nesąmonę.“ Parvažiavau namo ir žmonai pasakiau, kad džipas keliauja ten. Sakoma, kam reikia tos reklamos, bet tai ne reklama, o postūmis žmonėms veikti. Iš mūsų rajono po to iškeliavo ne vienas visureigis“, – sako jis.

Ričardo darbo diena prasideda penktą ryto, kada jis nuvažiuoja apžiūrėti medžioklės plotų. Vėliau nuveža vaikus į darželį ir į mokyklą, o ūkyje būna po 8.15 val., kur po rytinio pasitarimo išjuda į darbus.

Šiuo metu ūkininko svajonė – sukurti motokroso trasą ant netoli ūkio esančių kalvų ir suteikti galimybę ja naudotis vaikams nemokamai. Jis teigia jaučiantis įpareigojimą skleisti tiesą apie žemės ūkį ir tikisi, kad po dešimties metų savo ūkyje matys sūnų sėdinti traktoriuje.

Dėl gamtinių sąlygų derlius prastesnis, negu daugelio metų vidurkis

Šeimos ūkyje Ričardas labiausiai didžiuojasi visa turima įmonės „Bednar FMT“ geltona technika, kuri, jo teigimu, nenuvylė nei karto.

Įmonė „Bednar FMT“ gamina plačią gamą mašinų ir technikos – tiek paprastos, tiek išmaniosios. Kai kurios įmonės gaminamos technikos Lietuvoje netgi nėra. „Agrokoncerto technika“ užsiima „Bednar FMT“ produktų prekyba ir buvo apdovanota kaip geriausių PROFI diskinių skutiklių pardavėja pasaulyje.

Nepaisant turimos inovatyvios technikos, Ričardas sako, kad neplanuoja su tėčiu atsisakyti pirmojo ūkio traktoriaus, kuriame jis užaugo. „Čia mūsų ūkio istorija“, – pabrėžia jis.

Pašnekovas pasakoja, kad šių metų derlius jau beveik visas yra aruoduose, o didžioji dalis išvežta į supirkimo punktus bei saugojimui.

„Tikimės geresnių kainų. Šiai minutei turime užauginę derlių su brangiomis trąšomis, o pardavinėjame pusvelčiui. Nesame turėję tokios didelės savikainos“, – sako jis.

Kita vertus, jis džiaugiasi užaugintu derliumi šiųmetėmis sąlygomis, nepaisant to, kad derlius žymiai mažesnis, negu daugelio metų vidurkis.

Ričardas priduria, kad savo ūkyje sėja sertifikuotas sėklas, ypač rapsų: „Viena mūsų numylėtų veislių – žieminiai rapsai „Mercedes“, kuriuos platina „Agrokoncernas“. Kam pasakau, kokį derlių su jomis šiemet nukūlėm, pasukinėja pirštą prie galvos ir sako, kad nemeluočiau. Galvojom, kad jei bus trys tonos – bus gerai, o gavosi virš penkių tonų.“

Mitai, kuriuos sutinka kasdienybėje

Anot Ričardo, pagrindinis mitas, su kuriuo jis susiduria, yra tai, kad trąšos ir pesticidai yra blogis.

„Tikrai nėra blogis, jei viską darai su saiku, protingai ir tikslingai“, – pabrėžia jis.

Kitas mitas, pašnekovo teigimu, yra įsitikinimas, kad visi ūkininkai yra teršėjai: „Žemės ūkis yra bene vienintelė šaka, kuri sugeba absorbuoti anglies dvideginį ir paversti jį deguonimi.“

Anot jo, taip pat dažnai kalbama, kad ūkininkai turėtų naudoti biodujas, žaliuosius ar elektrinius traktorius.

„Tai neįmanoma – parodykite šiai dienai bent vieną tokį traktorių, kuris turėtų, tarkime, 600 arklių. Turės praeiti daug metų, kad tai įvyktų. Nėra, kas pakeistų dyzeliną ir taip efektyviai dirbtų. Taip, yra biometanu varomi traktoriai, bet jie nėra didelės galios“, – sako jis.