Gimė, kad padėtų ūkiams augti

Prieš beveik tris dešimtmečius dalis kredito unijų buvo įkurtos pačių ūkininkų, siekiant patenkinti tuo metu išaugusį finansavimo poreikį ūkių stiprinimui. Tuo metu kiti išoriniai finansavimo šaltiniai buvo sunkiai prieinami. Šiandien LKU kredito unijų grupė vienija 45 kredito unijas ir savo plačiu klientų aptarnavimo vietų tinklu užtikrina, kad savo uniją patogiai pasiektų kone kiekvieno Lietuvos regiono gyventojai.

Kaip nurodo LKU grupę prižiūrinčios Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) Finansinių rizikų departamento direktorė Ingrida Kedytė, didelę dalį unijų klientų sudaro smulkūs ir vidutinio dydžio ūkiai, deklaruojantys 20–50 ha žemės ūkio naudmenų. Vyrauja augalininkystės ūkiai, taip pat gyvulininkystė, pienininkystė, žemės ūkio bendrijos bei jaunieji ūkininkai. Tačiau esama ir stambiųjų ūkininkų, kurių žemės ūkio naudmenų plotai siekia ir 500 ha. Vidutinė skolinimosi suma LKU grupėje siekia apie 40 tūkst. eurų ir per pastaruosius ketverius metus paaugo 31 %.

 Ingrida Kedytė, LCKU Finansinių rizikų departamento direktorė

Patrauklios galimybės apyvartiniam kapitalui ir investicijoms


Siekdama padėti ūkiams vykdyti savo veiklą, LKU grupė šiuo metu siūlo itin patraukliomis sąlygomis finansuoti apyvartines lėšas. Apyvartinė paskola tampa patraukliu pasirinkimu ūkininkams, dėl galimybės efektyviai valdyti finansus ir išlaikyti stabilumą ištisus metus.

„Ši finansinė priemonė ūkininkams leidžia greitai reaguoti į išlaidų ir pajamų svyravimus. Ūkininkams, kurių veikla priklauso nuo sezoninių ar neprognozuojamų veiksnių, tokie kaip klimatas ar rinkos kainų šuoliai, apyvartinis kreditas padeda išlaikyti finansinį stabilumą“, – teigia pašnekovė.

Kėdainių krašto kredito unijos administracijos vadovas Egidijus Žaltauskas pastebi, kad pastaraisiais metais sparčiausiai augo finansavimo apyvartiniam kapitalui apimtys: „Dėl kylančių ekonominių ir geopolitinių iššūkių bei žaliojo kurso užmojų, ūkininkai iš savo finansinių partnerių tikisi lankstumo ir greitų sprendimų, ypač apyvartinio kapitalo palaikymui. Būtent šiose srityse kredito unijos visada buvo ir išlieka konkurencingos.“

 Suteiktos paskolos ūkininkams pagal veiklos sritį (2023 m. duomenys)

Be apyvartinio kapitalo finansavimo, ūkininkai taip pat gali pasinaudoti paskolomis investicijoms – žemės ūkio paskirties sklypų, technikos, pastatų įsigijimui ar atnaujinimui. „LKU grupė siūlo tokias finansavimo sąlygas, kurios atliepia žemės ūkio sektoriaus specifiką. Dėl ilgų paskolos grąžinimo terminų, ūkininkai grąžinamą sumą gali išskirstyti per ilgą laikotarpį ir mokėti mažesnes mėnesio įmokas. Suteikdamos ilgo termino paskolas, LKU grupės unijos patvirtina savo įsipareigojimą ūkininkų gerovei ir ilgalaikiam jų verslo tvarumui“, – priduria I. Kedytė.

Taip pat dalis ūkininkų aktyviai diegia tvaraus ūkininkavimo principus. „Pastebime, kad pastaraisiais metais mūsų klientai domisi ekologinio ūkininkavimo galimybėmis. Taip pat kreipiamasi dėl finansavimo ekologinių ūkių plėtrai, gamtą tausojančios įrangos įsigijimui, ekologiškų sėklų ir trąšų pirkimui“, – teigia LCKU atstovė I. Kedytė ir prideda, kad žaliųjų sprendimų finansavimui unijos linkusios pasiūlyti dar patrauklesnes sąlygas.

Parama jauniesiems ūkininkams


Lietuvos žemės ūkis yra gyvybiškai svarbi šalies ekonomikos dalis. Tačiau per pastaruosius du dešimtmečius ūkių skaičius ženkliai sumažėjo. Siekiant pritraukti jaunimą, LKU grupė aktyviai remia jaunuosius ūkininkus, siūlydama palankias finansavimo sąlygas ir individualius sprendimus.

Prie šio tikslo įgyvendinimo nuo šiol prisideda ir tai, kad LKU grupės unijos tapo INVEGA finansinės priemonės „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ tarpininkėmis. Pagal šią priemonę asmenys nuo 18 iki 40 metų gali pasiskolinti lengvatinėmis sąlygomis pradėti žemės ūkio produktų gamybos veiklą arba perdirbti savo ūkyje pagamintus ar užaugintus produktus. Paskolos lėšomis galima įsigyti materialų ir nematerialų turtą, biologinį turtą, žemę, taip pat finansuoti apyvartinį kapitalą.

 Egidijus Žaltauskas, Kėdainių krašto kredito unijos vadovas

Kaip teigia E. Žaltauskas, INVEGA ir be naujausios priemonės jau daugelį metų įgalina kredito unijas regionuose aktyviai spręsti ūkininkų patiriamus iššūkius: „Kredito unijos eilę metų aktyviai dalyvauja INVEGA vykdomuose projektuose ir reaguoja į įvairius žemės ūkio sektoriaus patiriamus sukrėtimus. Vien mūsų kredito unija pagal lengvatines skatinamąsias priemones jau yra suteikusi paskolų už daugiau nei 6 mln. eurų, o LKU grupė neretai būna ir pirmaujanti finansų tarpininkė pagal suteiktų paskolų apimtis.“

LKU grupė, vienijanti 45 kredito unijas visoje Lietuvoje, siūlo individualius finansinius sprendimus kiekvienam klientui, tiek besikreipiančiam dėl naujo finansavimo, tiek esamam. Specialistai padeda parengti verslo planą, apskaičiuoti finansavimo poreikį, įsivertinti įvairias rizikas ir pasiūlo abiem pusėms tinkamiausią paskolos variantą.

„Mūsų kredito unijos jau beveik 30 metų sėkmingai dirba su ūkininkais ir puikiai supranta jų iššūkius. Todėl stengiamės pasiūlyti ne tik palankias finansavimo sąlygas, bet ir individualų dėmesį bei greitus sprendimus“, – prideda I. Kedytė.