Moksliniai tyrimai įrodė Revysol® efektyvumą

Prieš daugiau nei ketverius metus Lietuvos ūkininkai susipažino su veikliąja medžiaga Revysol® – tai BASF sukurtas sisteminio veikimo triazolų grupės fungicidas, skirtas žieminių ir vasarinių kviečių bei kitų javų (žieminių ir vasarinių miežių, žieminių ir vasarinių kvietrugių, žieminių rugių, avižų) apsaugai nuo grybinių ligų.

Konferencijos metu vykusioje diskusijoje dalyvavę BASF ekspertai Dieter Strobel ir Steve Dennis bei Aarhus universiteto mokslininkė Lise Nistrup Jorgesen, bei Pasėlių sveikatos ir apsaugos (CHAP) Agri-Tech Inovacijų centro ekspertė dr. Rosie Bryson aptarė Europos rinkoje esančias veikliąsias medžiagas. Remdamiesi EuroWheat ir įvairių bandymų stočių rezultatais, jie pasidalino savo ilgamete patirtimi dirbant su įvairiais javų fungicidais.

 Dieter Strobel

Dalyviai akcentavo, kad javų ligų vystymasis skiriasi priklausomai nuo regiono, tačiau tyrimai rodo, kad veiklioji medžiaga Revysol® efektyvi esant įvairioms oro sąlygoms, o tai buvo patvirtinta atlikus beveik 7000 bandymų.

„Javų ligų vystymasis skiriasi priklausomai nuo regiono, kadangi skiriasi ir sąlygos lapų septoriozės plitimui. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje ar Airijoje ūkininkams tenka pasėlius purkšti dažniau nei žemyninėje Europoje“, - sakė Lise Nistrup Jorgesen.

Ji pristatė ir atliktų tyrimų rezultatus, kurie parodė, jog veiklioji medžiaga Revysol® efektyviai gali suvaldyti javų ligas ir Jungtinėje Karalystėje, ir žemyninėje Europos dalyje, o tam užtenka ir vieno pasėlių purškimo. „Javus purškiant veikliąja medžiaga Revysol® tik vieną kartą didėja javų apsauga ir derlingumas. Be to, net 50 proc. tyrimų įrodo ankstyvojo purškimo naudą, tačiau svarbu pasirinkti tinkamus fungicidus ir normas“, - dalijosi mokslininkė.

Jai antrinusi CHAP ekspertė dr. Rosie Bryson taip pat pridėjo, jog siekiant apsaugoti javus nuo lapų septoriozės ir užtikrinti gerą derlių, svarbu atkreipti dėmesį būtent į vėliavinio lapo tarpsnį, kurio metu reikia purkšti fungicidus su Revysol® veikliąja medžiaga. „Lapai – tarsi saulės baterija, kuri leidžia užtikrinti maistingumą ir derlingumą. Būtent vėliavinis lapas čia yra esminis, nes jeigu jis užkrėstas, bus stipriai paveiktas visas derlius“, - sakė R. Bryson.

 Diskusijos dalyviai

Ją papildė BASF ekspertas Steve Dennis, kurio teigimu, liga suvaldoma tik tada, kai pasėliai nupurškiami tinkama veikliąja medžiaga. Taip pat svarbu pasirinkti ir tinkamą purškimo laiką, kadangi priešingu atveju užkratas gali stipriai išplisti ir sumažinti derlių. „Tačiau Revysol® įsisavinamas 24 kartus greičiau nei įprasti produktai, todėl yra efektyvesnis siekiant sustabdyti užkratą lapo viduje“, - teigė S. Dennis.

Mokslininkams antrino ir diskusiją moderavęs Dieter Strobel, kuris taip pat priminė, kad Revysol geriau įsisavinamas įvairiomis oro sąlygomis, jis pasižymi geru atsparumu lietui, veikia net esant žemesnei temperatūrai, o kartu ir dėl kitų cheminių savybių, pavyzdžiui, mažesnio tirpumo.

Veiklioji medžiaga Revysol® bus naudojama ir rapsų apsaugai

Konferencijoje „REVYLIUCIJA tęsiasi“ taip pat aptarti pokyčiai ir dar vienos kultūros – rapsų – apsaugos srityje. Ekspertai pastebėjo, jog ūkininkai augindami rapsus nuolat susiduria su įvairiais iššūkiais – pavyzdžiui, nepastovios oro sąlygos ir klimato kaita, sklerotinis puvinys ir kitos rapsuose plintančios ligos.

Todėl kompanija BASF, suprasdama šiuos iššūkius, dirbo tam, kad pristatytų inovatyvius sprendimus žemės ūkiui, kurie leistų veiksmingai apsaugoti rapsų derlių nepriklausomai nuo žydėjimo tarpsnio. Konferencijos metu buvo pristatytas Revysol® veikliosios medžiagos pagrindu sukurtas fungicidas Revydas®, kurio pagerinta produkto formuliacija užtikrina geresnį fungicido įsisavinimą ir veikimą.

„Revydas® suteikia nepriklausomybę nuo oro sąlygų ir užtikrina stabilumą net veikiant stipriems saulės spinduliams. Todėl galime užtikrinti pasėlių apsaugą nuo žalingų ligų“, - sakė Tomas Karkazas, BASF produktų vadovas rapsams ir ankštinėms kultūroms Baltijos šalyse.

 Tomas Karkazas

Jis pridėjo, kad rapsai suformuoja labai tankius ir aukštus augalus, todėl žemesnėje augalo dalyje sąlygos ligoms plisti – ypatingai palankios. „Norint kuo geriau sukontroliuoti sklerotinį puvinį, fungicidą reikia naudoti profilaktiškai, prieš ligai plintant, paskleisti jį ant lapų ir žiedlapių paviršiaus. Laiku atlikti darbai užtikrina ilgalaikę rapsų apsaugą ir leidžia gerai sukontroliuoti žydėjimo metu plintančias ligas“, - teigė T. Karkazas.

Naujos kartos fungicido rapsams Revydas® efektyvumas jau matuojamas atliekant mokslinius tyrimus. Pasak D. Strobel, jau atlikta daugiau nei 1600 tyrimų, kurie leidžia suprasti produktų efektyvumą ir pateikti geriausias rekomendacijas žemdirbiams. „Nuolatos atliekame bandymus, kuriais stebime, kaip kinta atsparumas ir efektyvumas pasibaigus veikliosios medžiagos patentui dėl per didelio nekontroliuojamo naudojimo. Veiklioji medžiaga Revysol® išsiskiria rinkoje, nes jos veiksmingumas išlieka didelis“, - sakė D. Strobel.

Ekspertams antrino ir Jacek Brol, BASF padalinio Lenkijoje agro tyrimų skyriaus vadovas, kuris pasakė, kad kuriant naujos kartos fungicidą išskirtinis dėmesys buvo skirtas jo formuliacijai. „Buvo testuojamos įvairios produkto savybės – pavyzdžiui, sukibimas su lapo paviršiumi, kuris užtikrintų maksimalią augalo apsaugą“, - dalijosi J. Brol.

 Jacek Brol

Revydas®, pasak eksperto, buvo sukurtas specialiai rapsas sujungiant dvi produkto dalis – boskalidą ir Revysol® – kurios užtikrina ilgalaikę apsaugą nuo ligų. „Revydas® turi stiprų prikibimą prie vaškinio sluoksnio ir užtikrina gerą atsparumą lietui, todėl atsiranda nepriklausomybė nuo oro sąlygų, o tai leidžia paprasčiau įveikti ūkininkams kylančius iššūkius“, - pasakojo jis.