kakavos pupelės

5 straipsnių

Kakava – tikrojo kakavmedžio (lot. Theobroma cacao, nah. Cacahuatl) sėklos, dar vadinamos kakavos pupelėmis, iš jų pagaminti milteliai konditerijos gaminiams bei iš šių miltelių gaminamas gėrimas.

Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Kilmė. Manoma, kad kakavos pupelių kilmė slypi Centrinės Amerikos majų civilizacijoje. XVI a. ispanų užkariautojai kakavą atvežė į Europą ir ši greitai išpopuliarėjo. Kakavmedžio auginamos kakavos pupelės turi ilgą ir nepaprastą istoriją – jos buvo naudojamos įvairioms reikmėms, pradedant pinigais i...

Dietistė Asta Bagdonaitė

Nors saldumynai jau senai paskelbti vienais didžiausių anstvorio, diabeto, širdies ir kraujagyslių bei kitų ligų kaltininkų (švieži vaisiai ir uogos šiai kategorijai nepriskiriami!), yra vienas saldus ir itin vertinamas maisto produktas, kurio leidžiama ir net rekomenduojama vartoti. Tai – juodasis ...