Harvardo medicinos mokyklos ekspertai nustatė, kad reguliariai saikingai besimėgaujant šokoladu galima išvengti širdies ritmo sutrikimų (rizika sumažėja net 25 proc.).

Įdomiausia tai, jog šokoladas daugiau naudos duoda vyrams, o ne moterims.

Kalbant apie merginas ir moteris, optimalus suvartojamo šokolado kiekis per savaitę neturėtų viršyti 30 gramų. Būtent toks kiekis 21 proc. sumažino širdies ritmo sutrikimų riziką. Jeigu per savaitę šokolado suvalgoma daugiau, šio saldėsio teikiama nauja mažėja.

Grįžkime prie vyrų: jiems didžiausią naudą iš šokolado pavyksta gauti per savaitę suvalgius tokį patį kiekį. Svarbu tai, kad jiems širdies ritmo sutrikimų riziką šokoladas sumažina 23 proc.

Žmonėms, kurie labiau rizikuoja susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, gydytojai dažniausiai rekomenduoja saldumynų ir riebaus maisto atsisakyti. Dabar specialistai sako, kad šokoladas netgi labai naudingas sveikatai: jame gausu antioksidantų, šis gardumynas pasižymi ir uždegimą malšinančiomis savybėmis. Be to, jis naudingas širdžiai.

Sutrikęs širdies ritmas, dar žinomas kaip prieširdžių virpėjimas, vargina daugiau nei 900 tūkst. britų. Pagrindinis šiuo sutrikimo simptomas – itin smarkiai ir nereguliariai plakanti širdis. Ši būklė pastebimai padidina insulto ir ankstyvos mirties riziką.

Mokslininkai mano, kad flavanoidai – natūralūs kakavos pupelėse esantys antioksidantai – labai naudingi sveikatai, nes pasižymi savybėmis, mažinančiomis kraujospūdį, cholesterolio kiekį kraujyje, be to, slopina uždegimą.

Mokslininkų komanda, kuri 13 metų Danijoje stebėjo 55 tūkst. žmonių būklę, nesidomėjo, ar eksperimento dalyviai valgė juodąjį ar pienišką šokoladą (juodajame kakavos koncentracija žymiai didesnė). „Danijoje pieniško šokolado suvalgoma žymiai daugiau“, – pabrėžia tyrimo autoriai.

„Nepaisant fakto, jog mūsų analizuoti žmonės valgė šokoladą, kuriame sveikatai naudingų sudėtinių dalių ir mažiau, vis tiek pastebėjome akivaizdų šokolado ir naudos sveikatai ryšį“, – teigiama išvadose.

Ekspertai teigia, kad tamsus šokoladas sveikatai dar naudingesnis nei pieniškas, skelbia „BMJ Heart“.

Mitybos specialistė iš Didžiosios Britanijos Victoria Taylor teigia: „Nors tyrimo mastas ir gana solidus, jis iš esmes buvo tik stebėjimo pobūdžio, tad už mūsų fiksuotą poveikį galėjo būti atsakingi ir kiti veiksniai“.

Šefildo universiteto kardiologijos mokslų daktaras Timas Chico pridūrė: „Bėda ta, kad sveikatos problemų kyla kone visiems. Sulaukę 80 metų amžiaus, prieširdžių virpėjimu skundžiasi kas ketvirtas žmogus. Geriausia prevencinė priemonė, kaip to išvengti – prižiūrėti savo svorį ir kraujospūdį, reguliariai judėti ir mažinti alkoholio vartojimą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)