Ekspertai iš Kanados ir Prancūzijos, tyrę plaukikus profesionalus, pareiškė: sportininkų, kurie treniruojasi uždarose patalpose esančiuose baseinuose su chloruotu vandeniu, plaučiuose fiksuojami tokie patys pakitimai, kurių aptinkama pas astma sergančius asmenis.

Tyrimo metu mokslininkai lygino 23 sportininkų, 10 astma sergančių ir 10 sveikų žmonių plaučių mėginius ir kvėpavimo funkcijų įvertinimus. Kaip teigia tyrimui vadovavusi ekspertė Valérie Bougault iš Lille teisės ir sveikatos apsaugos universiteto, astma sergančiųjų ir profesionalių sportininkų plaučių mėginiai buvo panašūs.

Juose buvo aptikta šešis kartus daugiau su astma siejamų imuninių ląstelių nei pas sveikus žmones. O štai plaučių funkcijų tyrimai sportininkų kvėpavime astmos simptomų neaptiko. Pitsburgo universiteto pulmonologė Sally Wenzel sakė, jog pokyčiai plaučių audinyje anksčiau ar vėliau paskatins astmos atsiradimą.

Tiksliai galima pasakyti tik vieną: uždaroje erdvėje, kur įrengti baseinai, ore sklando įvairiausi junginiai, dėl kurių žmogaus organizmas pasidaro ne toks atsparus alergenams. Ši hipotezė grindžiama skaičiais: net 18 profesionalių plaukikų iš 23 kenčia nuo bent vienos alergijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją