Specialistai perspėja: drastiškos dietos nėra veiksmingos. Nors laikinai ir pavyksta atsikratyti kelių kilogramų, galiausiai svoris grįžta ir neretai su kaupu.

Geriausias būdas pasiekti ilgalaikių rezultatų – palaipsniui keisti gyvenimo būdą ir įpročius. Sveika mityba ir aktyvi fizinė veikla turi tapti neatsiejama jūsų gyvenimo dalimi. Lengviau pasakyti nei padaryti, pareikštų skeptikai. Pokyčiai tikrai nebus varginantys, jeigu laikysitės kelių itin paprastų taisyklių.

Šalin kaltės jausmą

Sveika mityba tikrai neturi būti kančia. Ji turi teikti džiaugsmą, nes priešingu atveju ištversite vos kelias dienas. Tereikia rasti sau priimtiniausią variantą. Jeigu manote, kad pradžiai pakaks 20-30 proc. laiko maitintis sveikai, pradėkite nuo to ir procentų skaičių palaipsniui didinkite. Jeigu kartais pasilepinsite pica ar mėsainiu, jokiais būdais nesigraužkite.

Šiuo atveju greiti pokyčiai paprasčiausiai neįmanomi. Svarbiausia rasti teigiamą kūno, proto ir maisto santykį. Jeigu sau būsite per griežti, bus labai sunku.

Visą dėmesį skirkite maisto naudai, o ne kalorijų skaičiavimui

Pradėjus laikytis dietos, labai lengva pamesti galvą dėl kalorijų skaičiavimo, tačiau ne visų kalorijų vertė vienoda. Tai reiškia, kad mūsų organizmui ir protui svarbesnės ne kalorijos, o maisto teikiama nauda. Jokiais būdais nebauskite savęs mažomis porcijomis ir nepraleiskite valgių. Geriau rinkitės vertingą ir malonumą suteiksiantį maistą.

Nėra nieko baisiau už alkio jausmą. Būtent jis gali paskatinti viską mesti ir guostis šokolado plytele.

Rinkitės sveikus pusryčius

Jeigu dieną pradėsite sveikais pusryčiais, didelė tikimybė, kad ir likusią dieną maitinsitės teisingai ir jausitės puikiai – tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

Rytais radę laiko bent trumputei mankštai, taip pat padėsite sau jaustis geriau.

Atsisakykite cukraus ir pusgaminių

Nepatingėkite paieškoti sveikų alternatyvų mėgstamiems produktams. Pavyzdžiui, baltus ryžius pakeiskite rudaisiais arba bolivinės balandos sėklomis. Vietoj paprastų makaronų rinkitės ryžių makaronus ar pilno grūdo. Baltąjį cukrų kuo puikiausiai pakeis medus ar datulės. Kvietinius miltus – grikių ar rudųjų ryžių miltai. Įgyvendinti šiuos pokyčius tikrai nesunku, o rezultatą pajusite iš karto.

Neapsigaukite dėl tariamai sveikų produktų

Parduotuvėse pastaruoju metu tiesiog apstu produktų, kurie reklamuojami tokiais epitetais kaip sveiki, ekologiški ir neriebūs, tačiau iš tikrųjų juose gausu konservantų ir cukraus. Neapsigaukite ir nepatingėkite atidžiai perskaityti etiketėse pateikiamą informaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)