Nepasiduokite avokadų kauliukų madai: galite sau labai pakenkti

 (25)
Jeigu pastarąsias kelias dienas lankėtės socialiniame tinkle „Facebook“, neabejotinai matėte sparčiai jame populiarėjantį filmuką, kurio kūrėjai demonstruoja, kaip maistui pasiruošti avokado kauliuką, skelbia „Yahoo Health“.
Avokadas
© Shutterstock nuotr.

Vaizdo įrašo kūrėjai tvirtina, kad avokado kauliukas – pati maistingiausia šio vaisiaus dalis. Jį išdžiovinus, susmulkinus į dalis ir sutrynus, gaunate miltelius, kurie kuo puikiausiai tinka tirštiems kokteiliams, kepiniams ar tiesiog kaip pagardas kasdieniniam maistui.

Nuo tada, kai kovo 13 dieną buvo paskelbtas internete, filmukas jau peržiūrėtas daugiau nei 25 mln. kartų.

Nejaugi iš tikrųjų visą tą laiką beatodairiškai išmesdavome pačią naudingiausią avokado dalį?

Mitybos specialistė Cynthia Sass teigia, kad taip tikrai nėra: „Esu tikrų tikriausia avokadų gerbėja. Valgau juos kiekvieną dieną, rekomenduoju ir savo klientams, tačiau apie kauliukų vartojimą turiu gana griežtą nuomonę. Nors ir yra atlikta tyrimų, įrodančių, kad avokadų kauliukuose yra sveikatai naudingų junginių, specialistai nenustatė, kad juos valgyti saugu. Kitaip tariant, tiksliai nežinomas naudos ir galimo pavojaus santykis“.

Tiesą sakant, tyrimų, susijusių su avokado kauliukų naudojimu maistui, yra labai nedaug. Kalbant apie esamus, mokslininkai vienbalsiai sutinka – norint oficialiai deklaruoti, kad juos valgyti saugu ir sveika, reikia atlikti daugiau tyrimų. Be to, atliktuose tyrimuose didžiausias dėmesys buvo skiriamas galimai avokado kauliukų ekstraktų naudai, o ne pačių kauliukų vartojimui maistui. Svarbu ir tai, juose pateikiami tik laboratorinių tyrimų, o ne klinikiniai duomenys.

Nepasiduokite avokadų kauliukų madai: galite sau labai pakenkti
© Shutterstock nuotr.

„Turime šiek tiek duomenų apie galimą avokado kauliukų ekstrakto naudą sveikatai, tačiau per mažai žinome apie galimą riziką“, – teigia kita mitybos specialistė iš Atlantos Marisa Moore.

Net ir organizacija „California Avocado Commission“ savo svetainėje internete skelbia nerekomenduojanti maistui naudoti avokado kauliukų: „Avokado kauliuke yra medžiagų, kurios tikrai neskirtos vartoti žmonėms“.

Taigi, kol neatlikta daugiau tyrimų, leidžiančių teigti, kad avokado kauliukai yra saugūs vartoti, specialistai rekomenduoja apsiriboti tik minkštimu. „Jame itin gausu gerųjų riebalų, vitaminų, mineralų, antioksidantų ir ląstelienos“, – pabrėžia C. Sass.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Sveikatos naujienos

Kompensuojamųjų vaistų kaina sumažės trečdaliu: kas iš to iš tikrųjų išloš (25)

Trečiadienį Vyriausybė pritarė siūlymui keisti vaistų patekimo į Kompensuojamųjų vaistų kainyną tvarką. Numatyta sugriežtinti reikalavimus, kurie leis apie 30 proc. sumažinti vaistų kainas šalyje.

Silpsta atmintis? Mokslininkai turi pasiūlymą (5)

Pasistatote automobilį gausiai užstatytoje aikštelėje, o parėję iš parduotuvės nė nenutuokiate, kur jis yra. Ieškote, nervinatės, laikas bėga.

Kas nutinka, kai 2 metus maitinatės beveik vien riebalais (93)

Mitybos piramidės standartai, propaguojami Pasaulinės sveikatos organizacijos, yra atgyvenę ir nesiremia naujesne kokybiškesne literatūra, LRT RADIJUI sako sporto medicinos rezidentas Juozas Jankauskas.

Mažeikiuose – salmoneliozės protrūkis (7)

Į budas.lt redakciją kreipėsi vaikų, lankančių lopšelį-darželį „Pasaka“, tėvai, susirūpinę dėl masinio vaikų susirgimo.

Vilniaus klinikinė ligoninė veiks efektyviau – sujungiami du padaliniai (6)

Šiandien, antradienį, sostinės Taryba pritarė Vilniaus miesto klinikinės ligoninės optimizavimui, sujungiant Antakalnio g. 57 ir Antakalnio g. 124 padalinių administracijas, kurios šiuo metu dubliuoja daugelį administravimo paslaugų.