Nepasiduokite avokadų kauliukų madai: galite sau labai pakenkti

 (25)
Jeigu pastarąsias kelias dienas lankėtės socialiniame tinkle „Facebook“, neabejotinai matėte sparčiai jame populiarėjantį filmuką, kurio kūrėjai demonstruoja, kaip maistui pasiruošti avokado kauliuką, skelbia „Yahoo Health“.
Avokadas
Avokadas
© Shutterstock nuotr.

Vaizdo įrašo kūrėjai tvirtina, kad avokado kauliukas – pati maistingiausia šio vaisiaus dalis. Jį išdžiovinus, susmulkinus į dalis ir sutrynus, gaunate miltelius, kurie kuo puikiausiai tinka tirštiems kokteiliams, kepiniams ar tiesiog kaip pagardas kasdieniniam maistui.

Nuo tada, kai kovo 13 dieną buvo paskelbtas internete, filmukas jau peržiūrėtas daugiau nei 25 mln. kartų.

Nejaugi iš tikrųjų visą tą laiką beatodairiškai išmesdavome pačią naudingiausią avokado dalį?

Mitybos specialistė Cynthia Sass teigia, kad taip tikrai nėra: „Esu tikrų tikriausia avokadų gerbėja. Valgau juos kiekvieną dieną, rekomenduoju ir savo klientams, tačiau apie kauliukų vartojimą turiu gana griežtą nuomonę. Nors ir yra atlikta tyrimų, įrodančių, kad avokadų kauliukuose yra sveikatai naudingų junginių, specialistai nenustatė, kad juos valgyti saugu. Kitaip tariant, tiksliai nežinomas naudos ir galimo pavojaus santykis“.

Tiesą sakant, tyrimų, susijusių su avokado kauliukų naudojimu maistui, yra labai nedaug. Kalbant apie esamus, mokslininkai vienbalsiai sutinka – norint oficialiai deklaruoti, kad juos valgyti saugu ir sveika, reikia atlikti daugiau tyrimų. Be to, atliktuose tyrimuose didžiausias dėmesys buvo skiriamas galimai avokado kauliukų ekstraktų naudai, o ne pačių kauliukų vartojimui maistui. Svarbu ir tai, juose pateikiami tik laboratorinių tyrimų, o ne klinikiniai duomenys.

Nepasiduokite avokadų kauliukų madai: galite sau labai pakenkti
© Shutterstock nuotr.

„Turime šiek tiek duomenų apie galimą avokado kauliukų ekstrakto naudą sveikatai, tačiau per mažai žinome apie galimą riziką“, – teigia kita mitybos specialistė iš Atlantos Marisa Moore.

Net ir organizacija „California Avocado Commission“ savo svetainėje internete skelbia nerekomenduojanti maistui naudoti avokado kauliukų: „Avokado kauliuke yra medžiagų, kurios tikrai neskirtos vartoti žmonėms“.

Taigi, kol neatlikta daugiau tyrimų, leidžiančių teigti, kad avokado kauliukai yra saugūs vartoti, specialistai rekomenduoja apsiriboti tik minkštimu. „Jame itin gausu gerųjų riebalų, vitaminų, mineralų, antioksidantų ir ląstelienos“, – pabrėžia C. Sass.

www.DELFI.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Sveikatos naujienos

Pamirškite 5 sekundžių taisyklę: kurie paviršiai patys pavojingiausi (5)

Jei esate tvarkingas, greičiausiai manote, kad grindys jūsų bute tokios švarios, jog galima nuo jų valgyti. Deja, neseniai buvo atliktas tyrimas, visiškai paneigiantis vadinamąją 5 sekundžių taisyklę, rašo „The New York Times“.

Gimė pirmasis pasaulyje kūdikis, turintis tris tėvus (114)

BBC praneša, kad gimė pirmasis kūdikis, kuris turi tris tėvus.

Dvigubas skausmas šeimai: dvyniams diagnozuotas tos pačios retos rūšies vėžys (19)

Identiški dvyniai Zane‘as ir Zacas Taylorai visada viską darė kartu. Nuo pirmųjų žingsnių iki draugysčių su kitais vaikais – jie visada buvo neišskiriami. O dabar penkerių metų berniukus suvienijo dar vienas dalykas, šįkart baisus: jie abu susirgo vėžiu.

Daugiau kaip 6 mln. žmonių kasmet miršta dėl užteršto oro (3)

Devyni iš 10 žmonių visame pasaulyje kvėpuoja prastos kokybės oru, antradienį paskelbė Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) ir paragino imtis dramatiškų veiksmų prieš taršą, nulemiančią daugiau kaip 6 mln. mirties atvejų per metus.

Nustatė, kam gresia didesnė tikimybė susirgti žarnyno vėžiu (27)

Liekniems žmonėms, kurie iš pažiūros atrodo sveiki, gali grėsti didesnė žarnyno vėžio rizika, jei insulino kiekis jų kraujyje yra padidėjęs, parodė tyrimai, kurių išvadas cituoja „Daily Mail“.