Reumatinio artrito priežastis lemia tai, kad imuninė sistema atakuoja žmogaus sąnarius, sukeldama skausmus. Ši liga labiau paplitusi tarp moterų.

Žurnale „Annals of the Rheumatic Diseases“ skelbiamame tyrime dalyvavo 200 tūkstančių dailiosios lyties atstovių. Harvardo medicinos mokyklos darbuotojai stebėjo dvi moterų grupes. Viena buvo stebėta nuo 1976, antra – nuo 1989 metų. Sveikatos būklė buvo lyginama su UV-B spinduliavimu toje vietoje, kur gyveno savanorės.

Pirmosios grupės moterys, gyvenusios labiausiai saulėtose JAV vietose ir gavusios daugiausiai spinduliavimo, artritu sirgo 21 procentu rečiau nei tos, kurios saulėje praleisdavo mažiau laiko. Tačiau spinduliavimo intensyvumas neturėjo įtakos antrosios grupės moterims. Spėjama, kad tai gali būti susiję su nuo saulės apsaugančių priemonių naudojimu.

Grįžtant prie vitamino D naudos, tai jau anksčiau buvo nustatyta, kad jis susijęs su kitais imuninės sistemos sutrikimais, tokiais kaip išsėtinė sklerozė. Gali būti, kad vitaminas D veikia imunines ląsteles.
Dabar atliekami laboratoriniai tyrimai, kurie atsakys į klausimą, ar šis vitaminas pajėgus pakeisti agresyvų imuninį atsaką.

Vis dėlto specialistai rekomenduoja saule nepiktnaudžiauti – per dieną nepridengus veido ir rankų saulėje galima praleisti apie 15 minučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)