Pirmiausia, bokso treniruotėse niekada nebūna nuobodu: pratimų įvairovė, naujų smūgių mokymasis, sparingas, darbas su svoriais ir bokso kriaušėmis užtikrina, kad kiekvieną treniruotės minutę turite susikoncentruoti į vis naujas užduotis. Be to, sparingo metu reikia galvoti ne tik apie smūgius ir gynybą, bet ir taktiką, improvizuoti, nuolat būti pasiruošusiam netikėtam priešininko ėjimui. Galiausiai, kiekviena treniruotė suteikia iššūkių, kuriuos reikia įveikti kuo greičiau, kokybiškiau ir kūrybiškiau, rašoma pranešime spaudai. Bet tai toli gražu ne viskas: psichologai išskyrė keturis neginčijamus bokso privalumus protui ir sielai.

Pykčio kaip nebūta

Užsiimant boksu, galvoje nelieka nei vienos piktos minties: po treniruotės žmonės jaučiasi tarsi palengvėję, galvoje – visiška ramybė. Taip yra ne tik dėl sporto metu išsiskiriančių endorfinų, kurie pakelia nuotaiką, bet ir dėl to, kad visą savo pyktį galima išlieti ant bokso kriaušės ar sparingo metu. „Dažnai vaikai, kai gerokai išsilaksto ir išsidūksta lauke, namie būna kur kas ramesni. Suaugusiesiems irgi reikia išsidūkti, tačiau dažniausiai nėra kur – juk nieks nenori staiga pradėti lakstyti kaip pamišęs ir voliotis sniege. O treniruoklių salė, joga ar plaukiojimas baseine tokio efekto nesukelia. Tuo tarpu bokso treniruotės metu išsikraunama su kaupu“, - pasakoja „Viksoro“ bokso klubo treneris Sergejus Kukojevas.

Greičiau įgyvendinami tikslai

Kai sunku su motyvacija, įveikti sau iškeltą tikslą padeda pasiryžimas, o boksas jo išmoko labai greit. Treniruočių metu kartais tik pasiryžimo dėka galėsite peržengti savo galimybių ribas ir pasiekti nusibrėžtus tikslus. „Nesvrabu, kokiu tikslu ateinate boksuotis – ar norite numesti svorio, ar svajojate apie ringo šlovę, jums reikės didžiulio pasiryžimo, kad tai įgyvendintumėte. Po kelių mėnesių treniruočių metu įgytą pasiryžimą nepasiduoti ir eiti pirmyn tikrai pritaikysite ir kitoms savo gyvenimo sritims“, - įsitikinęs S. Kukojev.

Sudie stresui

Psichologiniai tyrimai atskleidė, jog bokso treniruotes reguliariai lankantis žmogus tampa laimingesnis, daugiau dalykų jam teikia džiaugsmo. Taip yra todėl, kad intensyvių treniruočių metu mūsų organizmas išskiria phenylethylamine, chemikalą, kurio galima rasti šokolade. Šis chemikalas ženkliai pagerina nuotaiką.

Herojų mentalitetas

Bokso treniruotės gerokai sustiprina pasitikėjimą savimi – žmonės tampa kur kas atsparesni situacijoms, kai sudvejoja savo gabumais, o vaikai ir paaugliai nepasiduoda patyčioms. „Bokso treniruotės yra tikrai daug reikalaujančios, tad po jų žmonės kartais pasijunta tikrų tikriausiais herojais. O argi herojus gali nepasitikėti savimi?“, - šypsosi S.Kukojev.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)