Australijos medikų asociacijų (AMA) prezidentas Michaelas Gannonas kritikuoja multivitaminus ir sako, kad daugeliui žmonių jie yra visiškai nereikalingi. Jo teigimu, reguliariai tokių vitaminų vartojančių žmonių tiesiog yra „labai brangus šlapimas“.

Melburne veikiančio Monasho universiteto docentas Kenas Harvey taip pat sako, kad vidutiniam statistiniam žmogui multivitaminai neduos „jokios naudos“.

Tačiau abu ekspertai pabrėžia, kad specifiniai vitaminai yra naudingi, kai juos skiria gydytojas esant konkrečių vitaminų deficitui. Pavyzdžiui, daugelis gydytojų rekomenduotų vartoti folio rūgšties besilaukiančioms moterims. Vitamino D jie skirtų asmeniui, kuris gauna mažai saulės šviesos. Arba geležies vegetarams, ir jeigu žmogui šio vitamino trūksta.

Medikai sutaria, kad tokiais atvejais vitaminai yra naudingi. Tačiau multivitaminai daugeliu atveju yra beverčiai, o žmonės jiems išleidžia daug pinigų.

„Žmonėms reikia tinkamai maitintis. O su multivitaminais tiesiog su šlapimu į tualetą nuleidžiate ir pinigus be jokios naudos“, – sakė profesorius K. Harvey.

Medikai mano, kad daugelį žmonių griebtis multivitaminų skatina įsivaizdavimas, kad jų mityba yra nepakankama ir ją reikia papildyti kokiais nors papildais, nors iš tiesų taip nėra. Be to, įvairios garsenybės ir sportininkai reklamuoja įvairius produktus, todėl žmonės jiems leidžia pinigus.

Savo ruožtu papildų gamintojų srities ir farmacininkų atstovai sako, kad vitaminai mums yra naudingi.

„Esame tauta, kuri išgyvena dėl arbatos, skrebučių ir maisto išsinešti, todėl 90-ties procentų mūsų žmonių mityboje trūksta vaisių ir daržovių. Ir todėl vitaminai vaidina svarbų vaidmenį“, – sakė vienas jų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)