Darbe praleidžiame ketvirtadalį savo gyvenimo. Ir dažniausiai visą šį laiką sėdime. Toks režimas labai nepalankiai atsiliepia juosmens linijai. Lyg šito būtų negana, neseniai leidinyje „Annals of Internal Medicine“ paskelbtame tyrime reziumuojama, kad ilgalaikis sėdėjimas, net jei reguliariai sportuojame, 10 proc. padidina ankstyvos mirties riziką, rašo Yahoo.com.

Laimei, galima sumažinti neigiamą darbo biure poveikį ir net atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų.

Pateikiame patarimus, kaip pastebimai sumažinti liemens apimtį nesitraukiant iš darbo vietos.

1. Niekada negerkite dietinių gaiviųjų gėrimų

Skardinė dietinio gazuoto gėrimo atrodo labai viliojančiai ir taip gerai padeda įveikti popietinį snūdulį. Jokiu būdu negerkite! Teksaso universiteto sveikatos mokslų centro tyrime teigiama, kad suaugusiesiems, kurie reguliariai gerdavo dietinius gazuotus gėrimus, 70 proc. padidėdavo liemens apimtis, lyginant su tais dalyviais, kurie gazuotų gėrimų negėrė. Be to, įrodyta, kad aspartamas tiek padidina gliukozės kiekį, kad ji virsta riebalais. Vien atsisakę dietinių gėrimų, labai greit pastebėsite teigiamus pokyčius.

2. Gerkite vandenį

Esate išalkę, o gal vis dėlto jus kankina troškulys? Žurnale „Physiology & Behavior“ paskelbto tyrimo išvadose reziumuojama, kad 60 proc. atvejų žmonės painioja alkį su troškuliu ir vietoj to, kad atsigertų, jie valgo. Net jei dar neišmokote atskirti alkio nuo troškulio, tiesiog įpraskite prieš kiekvieną valgį išgerti paprasto negazuoto vandens – skrandis užsipildys ir suvalgysite mažiau, tad iš kasdienio valgiaraščio galėsite išbraukti šimtus kalorijų. Jei paprastas vanduo jums nelabai skanus, galite jį paskaninti citrina, kuri ne tik kad praktiškai neturi kalorijų, bet ir puikiai valo organizmą. Be to, vanduo ne tik sudrėkina mūsų organizmą.

Leidinyje „The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“ paskelbto tyrimo duomenimis, dalyvių, išgėrusių pusę litro vandens, medžiagų apykaita pagreitėdavo 30 proc. O per darbo dieną išgėrus 2 litrus vandens, per metus galima sudeginti 17 400 kalorijų.

3. Kasdien atsineškite pietus iš namų

Manote, kad žinote, kiek tiksliai kalorijų turi tas greitmaistis, kurį nusipirkote per pietus? Deja. 2013 m. leidinyje „BMJ“ paskelbto tyrimo išvadose teigiama, kad suaugusiajam skirtoje išsineštinio maisto porcijoje vidutiniškai yra 836 kalorijos. Valgiaraščiuose dažnai būna surašytas kalorijų kiekis, bet tyrimai parodė, kad suaugę žmonės dažnai suskaičiuoja ne visas kalorijas – kiekvieno patiekalo kaloringumą sumažina apytikriai 175 kalorijomis. Per metus tai sudaro gan įspūdingą skaičių.

Rekomenduojame savaitgalį pasirūpinti maistu ateinančiai savaitei. Jei kasdien valgysite maistą, kuriame ne daugiau nei 500 kalorijų, sutaupysite apie 300 kalorijų, lyginant su nusipirktu greitu maistu – per darbo savaitę susidarys 1500 kalorijų skirtumas. Jei per metus dirbate 50 savaičių, suvartosite 75 tūkst. kalorijų mažiau, tad galite atsikratyti beveik 10 kg!

4. Kramtykite gumą

Dietologai paprastai nerekomenduoja kramtyti kramtomosios gumos, nes ji įtraukta į 35 produktų, nuo kurių pučia pilvą, sąrašą, tačiau jei kramtysite gumą darbe, galėsite džiaugtis ne tik gaiviu burnos kvapu. 2009 m. leidinyje „Physiology&Behavior“ paskelbto tyrimo išvadose teigiama, kad kramtomąją gumą kramtantys asmenys yra budresni, rečiau jaučia nerimą, stresą, į jų kraują išsiskiria mažiau kortizolio – streso hormono, kuris skatina riebalų ląstelių augimą. Todėl kramtant gumą mažiau auga riebalai, ypač pilvo srityje.

5. Pamirškite liftą ir lipkite laiptais

Šis patarimas akivaizdus, bet nustebsite, kiek daug kalorijų galima sudeginti jei jo paisome. Tarkime, jūsų biuras yra 10-ame aukšte, ir jums reikia nunešti bylą į 15-ą aukštą. Jei nekilsite liftu, o lipsite laiptais, sudeginsite dvigubai daugiau kalorijų, nei šiaip eidami pasivaikščioti. Naujosios Meksikos universiteto Sveikatos mokslų centro duomenimis, apie 70 kg sveriantis žmogus kasdien lipdamas laiptais į antrą aukštą per metus gali atsikratyti apie 3 kg!

6. Sėdėkite ant balansinio kamuolio

Biuro kėdę pakeitę balansiniu kamuoliu ne tik sustiprinsite stuburą, bet ir tuo pat metu sudeginsite daugiau kalorijų. Dietologės Jill Koegel teigimu, visą dieną sėdėdami ant didelio sportinio kamuolio, per dieną sudeginsite 100 papildomų kalorijų. Jei dirbate 300 dienų per metus, tai sudarys 30 tūkstančių kalorijų arba beveik 4 kg!

7. Dirbkite stovėdami

Ar žinojote, kad stovėdami sudeginame daugiau kalorijų? Tai tiesa! Paprasčiausiai stovėdami per valandą sudeginame 50 kalorijų daugiau, nei sėdėdami prie stalo. Tokiu būdu darbo metu per metus galime sudeginti apie 3 kg! Be to, stovint stiprinamas stuburas, gerėja laikysena ir net psichologinė būklė. Netgi įrodyta, kad stovint didėja produktyvumas. Tad negaiškite laiko ir nesigadinkite sveikatos sudribę į kėdę!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)