10 menopauzės simptomų, kuriuos patiria moterys:

  • Sunkumai koncentruojant dėmesį, smegenų rūkas


Daugelį moterų ima varginti smegenų rūku vadinama būsena, kai sunku sutelkti dėmesį, o dėl suprastėjusios koncentracijos sudėtinga atlikti kelias nedideles užduotis vienu metu. Esant tokiems dėmesingumo sutrikimams, neretai kyla vidinė įtampa, dirglumas.

  • Trumpalaikės atminties sutrikimai


Moterys pastebi staiga atsiradusį užmaršumą – iš galvos išgaruoja artimi planai, ketinimai, sunku atsiminti ką tik išgirstą informaciją ir pan.


Prasidėjus menopauzei, moterys susiduria su varginančiais miego sutrikimais – sunkiai užmiega, naktį dažnai prabunda ar pabunda 3–4 val. ryto, miega neramiai arba, net išmiegojusios aštuonias valandas, jaučiasi nepailsėjusios.

  • Jausmas, kad PMS trunka visą mėnesį


Moterys jaučia priešmenstruacinio sindromo (PMS) simptomus ne kelias dienas, o ištisą mėnesį: nuotaikos svyravimus, dirglumą, skysčių užsilaikymą, pilvo pūtimą, galvos skausmus, miego sutrikimus, norą užkandžiauti, potraukį saldumynams, miltiniams, sūriems, riebiems patiekalams. Pasak specialistės, šį simptomą moterys retai mini, nes nepagalvoja, kad tai gali būti susiję su sisteminiais kūno pokyčiais.

  • Didėjantis svoris, kurį daug sunkiau sumažinti


Jei gyvensena nepakito, o svoris ėmė didėti, V. Kurpienė rekomenduoja visų pirma pasitikrinti skydliaukės funkciją, nes Lietuvoje kas penkta moteris turi skydliaukės veiklos sutrikimų, apie kuriuos ilgai nežino. Atėjus menopauzei, svoris didėja, nes organizmui senstant mažėja raumenų masė – raumenys pamažu virsta riebalais, be to, esant mažiau raumenų, sudeginamas mažesnis kalorijų kiekis.

  • Riebalų kaupimasis ant pilvo


Riebalai keičia kaupimosi vietą – tai vyksta dėl pasikeitusio hormonų balanso ir estrogenų trūkumo. Kai moters organizme pradeda mažėti estrogenų – riebalai kaupiasi jau ne ant klubų, o pilvo srityje.

  • Dažni galvos skausmai


Tai gali būti moteriškų hormonų – estrogeno ir progesterono įtaka. Tiesa, šis simptomas labiau susijęs su perimenopauze – tuo laikotarpiu, kuris gali trukti 10–15 metų, hormonai stipriau svyruoja, dėl to sustiprėja galvos skausmai, migrena. Pasak dietistės, jau prasidėjus menopauzei, galvos skausmai dažniausiai liaujasi.

  • Dažnas noras šlapintis


Poreikis dažniau šlapintis rodo, jog mažėja estrogenų. Kaip aiškino V. Kurpienė, šis simptomas iš esmės priskirtinas perimenopauzės laikotarpiui, o jį dažnai lydi padažnėjusios šlapimo takų infekcijos bei kandidozė (pienligę), kadangi dėl estrogenų mažėjimo visos gleivinės ima sausėti, kinta pH ir mikrobiota.

  • Staigus cholesterolio lygio padidėjimas


Cholesterolio lygis organizme gali padidėti dėl įvairių priežasčių, vis dėlto menopauzės periodu tai gali lemti hormonai – sumažėjęs estrogeno lygis.

  • Dirglumas ir nerimas


Dirglumą bei nerimą perimenopauzės ir menopauzės laikotarpiu sukelia hormonų pokyčiai, be to, vieni menopauzės simptomai gali lemti kitų atsiradimą – pvz., dėl sumažėjusio estrogenų kiekio sutrinka miegas, o dėl miego sutrikimų atsiranda dirglumas ir nerimas, paskaitoje aiškino specialistė.

Kaip sušvelninti menopauzės simptomus


Gera naujiena – daugelį menopauzės simptomų galima sušvelninti, keičiant gyvenseną ir mitybos įpročius. Ypač mityba pajėgi žymiai pakoreguoti moteriškų hormonų pusiausvyrą, akcentavo V. Kurpienė ir pridūrė, kad jau per porą mėnesių galima tikėtis ryškių pozityvių pokyčių – pagerėjusios nuotaikos, darbingumo, kokybiškesnio miego, netgi sumažėjusio prakaitavimo.

Pasak dietistės, labai svarbu reguliariai atlikti tyrimus ir stebėti vitamino D lygį organizme, kadangi sumažėjus estrogenų kiekiui, gali keistis ir kaulų struktūra. Kadangi vitamino D su maistu gauname tik apie 20 proc., likusią dalį dažniausiai reikia suvartoti su papildais.

Dar viena rekomendacija – valgyti kalcio ir geležies turinčių produktų, taip pat daugiau daržovių (ypač termiškai neapdorotų) ir ankštinių, nes juose esančios skaidulos ilgam suteikia sotumo, slopina uždegimus ir gerina virškinimą.

Dietistė teigimu, vartojant fitoestrogenus galima sušvelninti nemalonius menopauzės simptomus. Fitoestrogenų, kurių struktūra labai panaši į moteriškus lytinius hormonus, yra sojos varškėje ar kituose sojos produktuose.

Reikėtų nepamiršti fizinio aktyvumo svarbos – teigiama, kad sportuojančioms moterims menopauzės simptomai būna švelnesni.

V. Kurpienė taip pat ragino tikrintis skydliaukės būklę, nes šio organo veikla sutrinka penktadaliui Lietuvos moterų, ir labai dažnai – būtent pereinamuoju amžiaus laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją