Pozuoti fotografams su ką tik užkabintais pasaulio pirmenybių apdovanojimais J. Jefimovai antradienio vakarą buvo kur kas malonesnė pareiga nei R. Meilutytei.

100 m plaukimo krūtine finalo favorite laikyta lietuvė į vandenį įnėrė lyg paleista iš patrankos ir pusę distancijos plaukė lenkdama savo geriausio sezono rezultato grafiką.

Priešingą baseino kraštą 18-metė J. Ruddo auklėtinė palietė nuo starto signalo prabėgus 30,27 sek. ir turėjo apčiuopiamą persvarą prieš visas konkurentes.

Bet po posūkio tribūnos prie Kazanės stadione sumontuoto laikino baseino ėmė griaudėti, nes į priekį pradėjo veržtis rožinį kostiumą apsitempusi jų numylėtinė.

Bene ryškiausia Rusijos plaukimo žvaigždė nenuvylė savo publikos ir finišavo pirma (1:05,66 min.), o iš ritmo išsimušusią ir kvapo pritrūkusią R. Meilutytę (1:06,36) paskutiniuose metruose beveik pavijo trečią ir ketvirtą vietą užėmusios jamaikietė Alia Atkinson (1:06,42) ir japonė Kanako Watanabe (1:06,43).

Kokios mintys sukosi J. Ruddo galvoje, kai jo auklėtinė, stovėdama greta J. Jefimovos ant prizininkų pakylos, klausėsi Rusijos himno?

„Visų pirma, mes abu džiaugiamės laimėtu medaliu. Pasaulio čempionate pelnyti apdovanojimą – didelis pasiekimas. Tuo tikrai dera pasidžiaugti. Kita vertus, Rūtos pasirodymu ir rezultatu nesu patenkintas nei aš, nei ji pati. Ypač dėl to, kad pusfinalyje Rūta plaukė žymiai greičiau ir sklandžiau. Tikėjomės, kad panaudojusi savo energijos rezervą finale ji bus dar greitesnė, bet išėjo atvirkščiai“, – DELFI trečiadienį telefonu iš Kazanės pasakojo „Plymouth Leander“ klube dirbantis specialistas.

Pokalbio metu britas net kelis sykius pabrėžė, kad jam ir planetos čempionės titulą 100 m rungtyje praradusiai R. Meilutytei svarbiausia – jos pačios pasirodymas. Ir nė karto balsiai neištarė J. Jefimovos pavardės, tarsi bodėtųsi jos. Bet savo nuomonę apie 23-ejų Rusijos atstovę ir jos triumfą Kazanėje J. Ruddas išrėžė tiesiai.

„Ji nėra švari varžovė, savo veiksmais ji parodė nepagarbą sportui“, – J. Jefimovai kirto treneris iš Didžiosios Britanijos.

Jonas Ruddas

2013 metais J. Jefimovos organizme dopingo kontrolieriai aptiko anabolinių steroidų klasei priskiriamo draudžiamo preparato. Rusė buvo diskvalifikuota 16 mėnesių, nors įprastai tokiais atvejais skiriama dvejų metų bausmė. Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) sušvelnino sankcijas atsižvelgusi į sportininkės pasiteisinimą, kad draudžiamą medžiagą ji vartojo per neapdairumą. Jei ne FINA gailestingumas, pasaulio čempionatas Kazanėje būtų vykęs be šeimininkų plaukimo rinktinės lyderės.

Bet J. Jefimovai buvo leista sugrįžti laiku, o savaitgalį ji ir R. Meilutytė stos į dar vieną žūtbūtinį mūšį dėl plaukimo krūtine sprinto karalienės karūnos 50 m nuotolyje.

– Įmanoma įvardinti klaidą, kurią padarė R. Meilutytė antradienį finale? – DELFI paklausė J. Ruddo

– Daug smulkių detalių susideda į vieną didelę mozaiką. Manau, Rūta jautė didelį spaudimą, taip pat įtampą dėl vienos plaukikės, kuri neišlaikė dopingo testo, bet vis tiek dalyvavo pasaulio čempionate. Panašiai turėjo jaustis ir visos kitos sportininkės, kurios yra švarios.

Kaip čia geriau išsireiškus... Dauguma – jei ne visos – plaukikės jaučia, kad ši situacija nėra sąžininga. Kalbant atvirai, dar sunkiau dėl to, kad ta atletė, apie kurią kalbu, yra rusė, o pirmenybės vyksta būtent jos tėvynėje. Tai – visiškai nauja patirtis Rūtai. Jos konkurentėms – taip pat. Juk kai kurios aukščiausio lygio plaukikės net nepateko į finalą.

– Ar mintys, kurias jums sukelia J. Jefimovos pergalė, būtų kitokios, jei auksą būtų pelniusi bet kuri kita plaukikė?

– Taip. Ji nėra švari varžovė, savo veiksmais ji parodė nepagarbą sportui. Tai nėra garbinga kova. Tas pats pasakytina apie bet kurį plaukiką, kuris buvo diskvalifikuotas dėl dopingo vartojimo. Kai nutinka tokios istorijos, nebegali galvoti apie juos taip, tarsi nieko nebūtų įvykę.

Aš nesigailiu Rūtos, nes medalį ji laimėjo. Bet man labai liūdna dėl K. Watanabe, kuri liko ketvirta ir negavo nieko, nors turėjo pelnyti bronzą.

– Ar bendraujate su J. Jefimovos treneriu Dave'u Salo?

– Aš jį labai gerbiu kaip trenerį, kuris yra nuveikęs daugybę puikių darbų. Jei jis nusprendė dirbti su šia plaukike, tai yra jo sprendimas. Tai – viskas, ką galiu pasakyti.

– J. Jefimova Kazanėje dar kovos dėl medalių 200 m nuotolyje, galbūt padės ir Rusijos kompleksinio plaukimo estafečių komandai. Ar šis veiksnys gali turėti įtakos jos pasirodymui 50 m rungtyje, kurioje aukso sieks ir R. Meilutytė?

– Tai tikrai yra svarbus faktorius. Bet jei turi publikos palaikymą, kartais kiekvienas startas neatima, o tik prideda papildomos energijos. Sunku nuspėti, kokią įtaką – neigiamą, teigiamą ar jokią – turės įtemptesnis varžybų grafikas. Bet mums nereikia žvalgytis nei į J. Jefimovą, nei į bet kurią kitą plaukikę. Turime galvoti tik apie save. Liko dar vienas darbas, kurį reikia atlikti kuo geriau, ir daugiau niekas neturėtų rūpėti.

– Kaip skiriasi plaukimo krūtine lyderių jėgų balansas perpus trumpesnėje distancijoje?

– 50 metrų yra labai mažai. Todėl nepaprastai svarbu geras startas ir galingas įsibėgėjimas. Žinome, kad Rūtai abu šie elementai nekelia problemų. Ji – tikra sprinterė, todėl turi labai geras galimybes. Bet čia – pasaulio čempionatas, todėl negali žinoti, kas iš pretendentų iššaus.

– Auksas būtinas Rūtai tam, kad kitam sezonui ji galėtų ruoštis su gera nuotaika?

– Žinoma, aukso medalis padeda pasijusti geriau. Bet mes niekada nesukame galvos dėl apdovanojimų ar jų spalvos. Mūsų rūpestis – optimalus plaukimas ir geriausias įmanomas rezultatas. Ties tuo ir koncentruojame savo mintis laukdami pasaulio čempionato pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1702)