19-ą vietą pasaulio reitinge užimanti ir šios atrankos grupės favorite laikoma Vengrija praėjusių metų pasaulio čempionato IA divizione iškovojo pirmą vietą ir šiais metais žais pasaulio ledo ritulio čempionato elito grupėje Maskvoje ir Sankt Peterburge (Rusija).

Lietuviai į vartus smūgiavo 19 kartų, o vengrai – 60. Lietuvos rinktinės vartininkas Mantas Armalis atrėmė 56 varžovų smūgius (93,33 proc.). Šeimininkų vartininkas Niklošas Rajna atrėmė visus 19 lietuvių smūgių.

Įvarčius vengrams pelnė Vilmošas Gallo (15-ą), Janošas Hari (28-ą), Frankas Banhamas (43-ią) ir Danielis Kissas (46-ą min.).

Rezultatas:

Vengrija - Lietuva - 4:0 (1:0, 1:0, 2:0).

14:25 Vilmos Gallo [1 - 0]
27:34 Janos Hari [2 - 0]
42:34 Frank Banham [3 - 0] - daugumoje
45:09 Daniel Kiss [4 - 0]

Rungtynių eiga

Vengrija, palaikoma 12 tūkstančių fanų, puolė lietuvių vartus ir privertė pastaruosius klysti. Tačiau net ir žaisdami mažumoje realiausią progą įvarčiui pasiekti sukūrė svečiai, kai vienas prieš varžovų vartininką pabėgo Paulius Gintautas, tačiau nepergudravo varžovo.

Lietuvos rinktinė atlaikė varžovų spaudimą ir žaisdama trise prieš penkis, tačiau praleido įvartį leisdama kartoti metimą ir įvartį pelnė jaunasis vengrų talentas, Švedijos Linčiopingo HC klubo puolėjas V. Gallo (14:25).

Vengrija nuolat grasė lietuvių vartams, tačiau juose kaip uola stovėjo Švedijos „Djurgardens IF“ klubo vartininkas Mantas Armalis.

Net ir praleidę įvartį lietuviai drąsiai kovėsi su varžovais. Tiesa, vengrų pranašumas nekėlė abejonių – 23 kartus į varžovų vartus metę vengrai, patys sulaukė vos 5 smūgių.

Antrame kėlinyje ir toliau dominavo vengrai, lietuviai demonstravo geležinę kantrybę gindamiesi. Lietuvos rinktinė antro kėlinio viduryje sulaukė idealaus šanso lyginti rezultatą, kai žaidė penkiese prieš tris. Treneriai ant ledo metė geriausias pajėgas, tačiau rezultato išlyginti nepavyko.

Vengrai savo progų nebarstė ir J. Hari (27:43) paliktas vienas prieš M. Armalį padvigubino skirtumą, pakartodamas ekipos draugo metimą.

Po dviejų kėlinių vengrai pirmavo pagal metimus 43:16.

Trečio kėlinio pradžioje vengrai išnaudojo kiekybinę persvarą ir gražiu tolimu smūgiu nuo virpsto pasižymėjo F. Banhamas (42:34). Netrukus dar vieną klastingą smūgį į viršutinį vartų kampą pademonstravo D. Kissas (45:09).

Lietuvos rinktinė paprašė 30 sek, pertraukėlės, tačiau įvarčio pelnyti taip ir nepajėgė.

Gerausiu rungtynių žaidėju Lietuvos komandoje pripažintas vartininkas M. Armalis.

„Komanda kovėsi pagirtinai. Žinoma, reikia išnaudoti progas, kurių turėjome. Dabar reikia ruoštis rungtynėms su Lenkija, kuriose taip pat demonstruosime charakterį. Ačiū vyrams už kietą kovas ir atiduotas jėgas ant ledo“, - nepaisant pralaimėjimo komandai dėkojo vyriausiasis treneris Berndas Haake.

„Ačiū jaunimui, su kuriuo man tikrai buvo malonu žaisti. Jūs kovėtės taip, kaip turite kautis už Lietuvą ir neturiu nė vieno priekaišto jums“, - po rungtynių jaunumą gyrė komandos kapitonas Mindaugas Kieras. Ši dvikova buvo debiutas 18-mečiams Ilja Četvertakui ir Emilijui Krakauskui bei 19-mečiui Domantui Čypui.

„Kai kur pritrūko, kai kur buvo lėtesni. Varžovai neleido žaisti taip kaip mes norėtume, tad ir rezultatas toks“, - po dvikovos sakė Donatas Kumeliauskas.

Beje, po rungtynių rūbinėje apsilankiusi Lietuvos ambasadorė Vengrijoje pažymėjo, jog ledo ritulininkai kovėsi kur kas geriau nei pernai Vengrijoje žaidusi futbolo rinktinė.

„Norėčiau pasakyti, jog tuomet kai žaidė futbolo rinktinė, vaizdas buvo daug liūdnesnis nei šiandien“, - rinktinės vyrus drąsino ambasadorė Rasa Kairienė.

Kitose šios atrankos grupės rungtynėse ketvirtadienį Lenkija 6:2 (3:0, 2:1, 1:1) nugalėjo Estiją.

Lenkija užgriuvo varžovų vartus rungtynių pradžioje ir Estijos gynybos zonoje darė ką norėjo. Patrykas Wronka (01:50) pelnė greitą įvartį ir atvėsino lenkų įkarštį. Pirmame kėlinyje Aronas Chmielewskis (15:00, dauguma) ir Kacperas Guzikas (18:53) padidino lenkų pranašumą iki 3:0.

Antro kėlinio pradžioje estai pažadino sušalusį varžovų vartininką ir sušvelnino skirtumą po Aleksandro Petrovo metimo (20:50). Lenkai gretai atkeršijo estams už tokią drąsą ir Mateuszas Bepierszczas (21:41) ir Marcinas Koluszas (23:06) padidino skirtumą iki 5:1.

A. Petrovas dar kartą baudė lenkus (43:08), tačiau pastarieji ramiai baigė rungtynes, pelnydami dar vieną įvartį, kai pasižymėjo Mateuszas Rompkowskis (45:33).

Lenkijos ledo ritulio rinktinė

Turnyro lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pergalės po pratęsimo, pralaimėjimai po pratęsimo, pralaimėjimai, taškai):

1.Vengrija110004:03
2.Lenkija110006:23
3.Estija100012:60
4.Lietuva100010:40

Penktadienį lietuviai 15.30 val. jėgas išmėgins su lenkais, o vakare žais vengrai ir estai.

Rato sistema vyksiančių varžybų nugalėtojas pateks į trečią, lemiamą atrankos etapą, kuriame kartu su Latvijos, Vokietijos ir Austrijos komandomis kovos dėl vieno kelialapio į olimpines žaidynes.

Lietuvos rinktinės likusių rungtynių grafikas:

Vasario 12 d., 15.30 val., Lenkija – Lietuva;
Vasario 14 d., 15.30 val., EstijaLietuva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)