Baidarininkų pora išties neeilinė – puikiu humoru jausmu pasižymintys sportininkai laiptelis po laiptelio pasiekė olimpinę svajonę. O tikslas Rio labai paprastas ir aiškus – žinoti, kad olimpiadoje padarei viską, ką gali geriausio. Ir nė kruopelės mažiau.

Olimpinėse žaidynėse lietuviai startuos 1000 m dviviečių baidarių distancijoje. O iki Rio kelias buvo ilgas ir sunkus.

Nuo emigranto iki olimpiečio

Nepatekę į Londono olimpines žaidynes irkluotojai nepalūžo. Tiesa, finansavimo nebuvo, arba jis buvo juokingas, tad A. Olijnikas išvyko į užsienį. Sportininkas Belgijoje skynė kriaušes.

„Mesti sportą minties nebuvo. Tai buvo daugiau avantiūrą. Draugai važiavo ir pamaniau prisijungsiu, nes tuo metu buvo pereinamasis laikotarpis. Turėjau laiko ir išvažiavau. Ar trūko finansavimo? Mes nebuvome rinktinės nariais, tai jo apskritai nebuvo. Mes negaudavome išlaikymo, tik iš savivaldybės“, - prisimena A. Olijnikas.

Tačiau užsispyrę sportininkai nepalūžo ir pasiekė savo tikslą - iškovojo kelialapį į Rio. Nesutrukdė ir Andrejaus Achilo sausgyslės trauma.

„Mane tai tik sustiprino. Aš dar geriau supratau, ko iš tikro noriu. Tai mane motyvavo ir aš galima sakyti, kad per mėnesį pagijau“, - teigė A. Olijnikas.

Grojo ir prezidentei

Dabar sportininkai gyvena Rio olimpiniame kaimelyje. A. Olijnikas, kaip ir visuomet, su savimi atsivežė ir gitarą, kuria mokosi groti jau ketverius metus. Sportininko kūrinių klausėsi ir Dalia Grybauskaitė, kuomet viešėjo Rio.

„Rankos dar iki šiol dreba. Grojau savo kūrybos melodiją. Net negalėčiau jos pavadinti kūriniu, tai daugiau nuotrupos. Aš vis dar esu tobulėjimo procese. Kas skamba galvoje bandau perkelti ant instrumento. Sunku viską perteikti, nes laiko nėra per daug“, - sako A. Olijnikas.

„Andrius groja gitara, o aš klausausi. Tai mane ramina. Dažniausiai jam grojant aš darau tempimo pratimus. Man patinka, kaip jis groja“, - priduria R. Nekriošius, pats besižavintis nardymu ir sporto mokslais.

„Tai mano pagrindinis klausytojas. Dažniausiai gitarą pasiimu į stovyklas, tad per smegenis jau turėtų kalt“, - juokiasi Andrejus.

Panašu, kad gero ūpo lietuviams netrūksta.

„Aš palaikau ritmą ir šaukštu daužau į puodą“, - juokiasi R. Nekriošius.

Kova su žvejais

Lietuviai ruošdamiesi Rio lankėsi ir aukštikalnėse, ir Lietuvos ežeruose. Čia teko susidurti su vietiniais žvejais. Šie išvydę sportininkus neretai juos palaiko meškerės broliais.

„Dažniausiai klausia: kur važiuoji žvejoti? Netgi iki to lygio“, - juokiasi A. Olijnikas.

Tačiau ne visi žvejai geranoriški.

„Pakrantėse matome daug žvejų, tenka pabendrauti. Kai kurie net piktybiškai prieš mūsų nosį numeta savo svambaliuką. Bando intrigų įnešti į mūsų kasdienybę, kad šiek tiek pasipykti. Stengiamės nesivelti į intrigas. Pikta viduje būna, kad žmonės taip tyčia daro, kad pakenkti“, - neslepia R. Nekriošius.

Tikslą kelia patys

Jau daugiau nei savaitė sportininkai pluša Rio, kur, beje, sąlygos nėra idealios. Tiesa, neidealios jos bus ir starto metu.

„Viskas vyksta pagal planą, tik treniruočių grafiką koreguoja orai – tai vėjas, tai bangos. Reikia priprasti prie vandens sūrumo, nes mes sūriame vandenyje neirkluojame. Kai vyksta akademinio irklavimo varžybos, tai nuo teisėjo katerio ateina bangos“, - sako R. Nekriošius.

„Dažniausiai dėl bangavimo akademinio irklavimo varžybas nutraukia, o mūsų varžybos vis tiek vyksta. Tai galite įsivaizduoti, kokiose ekstremaliose sąlygose vyksta varžybos – bangavimas didžiulis, o darbą reikia atlikti“, - priduria A. Olijnikas.

Paklausti apie tikslus irkluotojai sako, kad pats svarbiausias iššūkis bus pateisinti ne ko nors kito, o savo pačių lūkesčius.

„Pradžioje tikslas patekti į finalą. Tačiau pagrindinis tikslas, kad po finišo būtume patenkinti savimi. Kad žinotume, jog atidavėme visas jėgas. Tiesiog būti patenkinti savimi“, - sako A. Olijnikas.

„Mūsų kiekvienų varžybų tikslas yra toks, kad padaryti viską, ką tuo metu galime. Tai priklauso nuo pasiruošimo, nuo fizinės formos. Atiduoti viską – kad išlipus galėtume pasakyti, jog padarėme viską“, - sako R. Nekriošius.

Rio baidarininkai startuos nauja baidare, kuri buvo pagaminta pagal specialų užsakymą. Ji iš esmės niekuo nesiskiria, nuo senosios, tačiau naujoji papuošta specialiu dizainu. Baidarininkų startas numatytas rugpjūčio 17-ą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)