Lietuvos ir Belgijos dvikovos nugalėtojai paaiškėjo tada, kai abiejų komandų krepšininkai nebesigrūmė aikštėje, o įsitempę lūkuriavo jos pakraščiuose.

Rezultatas švieslentėje tuomet buvo 74:74, bet savo žodį dar privalėjo tarti mačo teisėjai, ilgai taręsi, ar belgų lyderis M. Lojeski komandos draugo Samo Van Rossomo metimą suspėjo pakartoti nesibaigus rungtynių laikui.

Sprendžiant iš sulėtintų televizijos transliacijos vaizdo pakartojimų, kamuolys dar lietė M. Lojeski pirštus, kuomet užsižiebė kėlinio pabaigą fiksuojantis raudonos šviesos kvadratas ant lietuvių krepšio lentos.

Nejau ispanas Emilio Perezas, bosnis Petaras Obradovičius ir islandas Sigmunduras Herbertssonas veltui sugaišo tiek laiko prie vaizdo peržiūrų ekrano ir vis tiek priėmė neteisingą sprendimą?

Vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšinio arbitrų Romualdas Brazauskas tokios išvados daryti neskuba.

„Aš aiškaus vaizdo iš pakartojimų nesusidariau. Kita vertus, tokio rango varžybose teisėjai gali gauti vaizdą, kurį iš įvairių kampų fiksuoja mažiausiai šešios sinchronizuotos filmavimo kameros. Nebūtinai visos jos naudojamos ir televizijos transliacijai. Galbūt mes matėme ne visą vaizdą“, – kalbėdamas su DELFI, svarstė buvęs FIBA kategorijos teisėjas.

Bet R. Brazauskas spėja, kad Lietuvos ir Belgijos akistatos teisėjams galiausiai taip ir nepavyko vienprasmiškai nustatyti, ar M. Lojeski suspėjo paliesti kamuolį iki mačo pabaigos. O tokiu atveju arbitrams rekomenduojama sprendimą priimti puolančios komandos naudai.

„Jeigu teisėjas negali nustatyti arba nėra įsitikinęs, ar metimas atliktas laiku, jis turi būti įskaitytas. Taip interpretuojamos taisyklės tais atvejais, kai vaizdo peržiūra nėra galima. Bet toks pat principas galioja ir tada, kai net peržiūrėjus pakartojimą išlieka abejonių. Šiuo atveju, iš teisėjų gestų supratau, kad jie nebuvo įsitikinę, ar žaidėjas pirštais dar lietė kamuolį, kuomet baigėsi rungtynių laikas“, – samprotavo R. Brazauskas, dabar einantis Lietuvos krepšinio lygos (LKL) generalinio direktoriaus pareigas.

Matto Lojeski metimas

Įdomus sutapimas – antradienį jis spaudos konferencijoje plačiau pristatys naujos kartos vaizdo peržiūrų sistemą, kurią ateinančiam sezonui už daugiau nei 100 tūkst. eurų planuoja įsigyti lyga. Anot R. Brazausko, ši sistema turės naujų technologinių sprendimų, pavyzdžiui, vaizdo priartinimo galimybę nagrinėjant įrašą.

Primename, kad belgams 74:76 nusileidusi Lietuvos rinktinė patyrė pirmą nesėkmę Europos čempionate po dviejų pergalių iš eilės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (307)