Džiovintų vaisių galia: kitokie gerai pažįstamų kepinių receptai

 (1)
Velykų stalas be saldėsių tiesiog neįsivaizduojamas. Dalinamės receptų idėjomis, padėsiančiomis atrasti naujus gerai žinomų kepinių skonius.
Velykų kepiniai
© DELFI montažas

Šį kartą Velykų stalui siūlome pasigaminti laiko patikrintus kepinius: riešutų ir džiovintų vaisių duoną bei nesudėtingą šokoladinį pyragą su džiovintomis slyvomis.

Riešutų ir džiovintų vaisių duona
2-3 vnt.

Velykų proga net ir įprasta duona ant stalo gali sužibėti naujai. Pridėtkite keletą papildomų ingredientų ir kvieskite svečius ragauti

Raugui reikės:

1 stiklinės kvietinių miltų
1 stiklinės vandens

Duonai reikės:

1 kg šviesių spelta/pilno grūdo miltų
1 stiklinės avižinių dribsnių
1 stiklinės sėlenų
1 stiklinės saulėgrąžų
po saujelę razinų, abrikosų, spanguolių, riešutų
1,5 l šilto vandens
2 šaukštų druskos
3 šaukštų cukraus
1 šaukšto aliejaus

Gaminimas:

1. Raugui sumaišykite kvietinius miltus su vandeniu, uždenkite ir laikykite kambario temperatūroje dvi paras. Kasdien pamaišykite.

2. Tešlai visus komponentus ir raugą išmaišykite dubenyje ir supilkite į aliejumi išteptas kepimo skardas, palikdami vietos jai kilti – apie 1/4 iki krašto. Padėkite indus su tešla šiltai 7–8 val., kad ši iškiltų.

3. Kepkite iki 180 °C orkaitėje apie 100 minučių.

Rešutų duona
Rešutų duona
© Asmeninis archyvas

Šokoladinis pyragas su džiovintomis slyvomis

Receptų kūrėja ir kulinarė siūlo išmėginti laiko patikrintą šokoladinio pyrago receptą, kurį įvertins kiekviena šeimininkė, norinti pamaloninti namiškių bei svečių gomurį.

Reikės:

200 g džiovintų slyvų
5 šaukštai brendžio
150 g juodojo šokolado
2 kiaušiniai
100 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
100 g sviesto
50 g cukraus
180 g maltų migdolų
3 šaukštai kakavos
2 šaukštai kvietinių miltų
3 baltymai
1 žiupsnis druskos
cukraus miltelių

Gaminimas:

1. Nuplikytas ir nusausintas slyvas apliekite brendžiu, palikite 1–3 val. pamerktas.

2. Šokoladą ištirpinkite dubenėlyje virš karšto vandens garų. Kiaušinius su nerafinuotu cukranendrių cukrumi išplakite iki putų. Iki purumo išplakite kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Įmaišykite ištirpintą šokoladą, išplaktus kiaušinius, maltus migdolus, kakavą, miltus. Kai masė bus vientisa, įmaišykite iki putų išplaktus baltymus su druska.

3. Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, susmeikite į tešlą slyvas. Kepkite 30 min. iki 160 °C įkaitintoje orkaitėje, o dar 20–25 min. – 180 °C orkaitėje. Iškeptą pyragą pabarstykite cukraus milteliais.

Šokoladinis pyragas su džiovintomis slyvomis
Šokoladinis pyragas su džiovintomis slyvomis
© Asmeninis archyvas
www.DELFI.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Velykos

Toksinus iš organizmo valanti sriuba vos per 20 minučių (15)

Šis nesudėtingos ir greitai paruošiamos sriubos receptas – nuostabiai gardus ir gaivinantis būdas pašalinti toksinus iš organizmo. Išmėginkite – nepasigailėsite!

Kauniečiai vėl sužibėjo: rideno milžinišką margutį (18)

Žvarbus antrosios Šv. Velykų dienos oras neatbaidė Kauno jaunimo – į Laisvės alėją jie išrideno spalvingą margutį – milžiną, sveriantį daugiau kaip 300 kilogramų.

Produktai gelbėtojai: gerina virškinimą, lengvina pagirias ir yra kone kiekvienuose namuose (26)

Išsipūtęs pilvas, pykinimas, galvos skausmas – bėdos, kuriomis skundžiasi dažnas, pakilęs nuo Velykinio stalo.

Įpyko dėl lietuviškų Velykų: laisva diena, balius, mišrainė, bet vieno atributo trūksta (201)

Kalbama, kad Velykos pamažu praranda savo prasmę, žmonės pamiršta, kam jos reikalingos ir piktinasi, kad ši diena nuvilianti, nes ruošiamasi joms vos ne kaip Kalėdoms, o dovanų nėra. Vis dėlto kunigas ramina ir tikina, kad švenčiame gražiai – lietuviai per Velykas susirenka ir pabūna su šeima, o tai ir yra pagrindinė šios šventės prasmė.

Įvardijo, kiek kiaušinių galima suvalgyti per dieną: skaičius gerokai mažesnis nei manote (115)

Artėja metas, kai sėsime prie vaišių stalo, ant kurio tikrai bus ir didelis indas su margučiais.