Tiks ir langams, ir veidrodžiams

Valymas naudojant baltojo acto ir vandens mišinį leidžia džiaugtis spindinčiais langais ir veidrodžiais be jokių parduotuvėje pirktų cheminių valiklių, sako Tonya Harris, „Slightly Greener“ įkūrėja.

Actas gaminamas fermentuojant grūdų alkoholį, taip susidaro acto rūgštis. Dėl acto rūgštingumo jis yra galingas valymo tirpalas. „Actas, sumaišytas su distiliuotu vandeniu, veikia kaip puiki riebalų šalinimo priemonė, taip pat puikiai suskaido nešvarumus“, – sako T. Harris.

Distiliuotas vanduo yra svarbus, kad ant langų neliktų mineralų pėdsakų, dėl kurių gali atsirasti dryžių. Acto ir vandens derinys gali būti naudojamas vidinei ir išorinei lango pusėms, taip pat puikiai nublizgins veidrodžius.

Nereikėtų valyti langų kai karšta ar tiesiai į stiklą šviečia saulė

Parduotuvėse įsigyti valikliai dažnai palieka plėvelę ant stiklo, sako T. Harris. Kai pirmą kartą pradedate valyti actu ir vandeniu, langus gali tekti valyti daugiau nei vieną kartą, kad atsikratytumėte šios plėvelės ir išvengtumėte dryžių. Po tokio pradinio valymo langai tikrai preciziškai išblizginti.

Langų valymas

Nepilkite pernelyg daug acto, nes pridėtas rūgštingumas gali sugadinti kai kurias medžiagas. Jei jums reikia daugiau valymo galios, į savo tirpalą įlašinkite lašą indų ploviklio. Actu ir vandeniu galima valyti vidinius arba išorinius stiklus. Kadangi lauko pusėje langai būna nešvaresni, gali tekti valyti daugiau nei vieną kartą, tikina T. Harris.

Geriausias laikas valyti langus yra pavasaris ir ruduo, kai temperatūra šilta, bet nėra karšta, mat valant langus, kai lauke karšta ar šalta arba kai stiklas yra tiesioginiuose saulės spinduliuose, gali atsirasti dryžių.

Kaip gaminti ir kada geriau nenaudoti

Sumaišykite valymo tirpalą. Daugumai langų tiks lygiomis dalimis distiliuoto vandens ir baltojo acto mišinys, o štai veidrodžiams užteks vos vieno šaukštelio acto stiklinei vandens.

Labai nešvariems langams, ypač lauko pusėje, sumaišykite 2 puodelius vandens, ketvirtadalį puodelio acto ir pusę šaukštelio indų ploviklio. Naudokite šiltą, bet ne karštą vandenį, kad padidintumėte valymo galią. Suplakite buteliuką ir imkitės darbo. Apipurkškite stiklą arba veidrodį pasigamintu mišiniu ir nuvalykite mikropluošto šluoste, laikraščiu arba skudurėliu be pūkelių, judėdami Z raštu.

Actą saugu naudoti ant langų ir veidrodžių, tačiau dėl rūgštingumo jis gali pažeisti kitas medžiagas. Niekada nenaudokite acto valymo tirpalo elektronikai (taip pat ir jų stikliniams ekranams). Nenaudokite acto ir ant granito ar marmuro stalviršių arba akmens plytelių.