Organizmas valosi pats

Jei netrukdo varvanti nosis, apsunkintas kvėpavimas ir čiaudulys, galite nieko nedaryti. Nes sloga – apsauginė organizmo reakcija į infekciją. Slogą sukelia virusai, kurių yra net 200 rūšių, o nuo jų veiksmingų vaistų nėra. Todėl mes gydome ne ligą, o tik jos simptomus.

Sloga prasideda tuomet, kai ant nosies gleivinės patekę virusai sukelia uždegimą, kapiliarai pritvinksta kraujo ir gleivinė paburksta. Dėl dirginimo nosyje padidėja gleivių sekrecija, kyla čiaudulys. Taip organizmas stengiasi kuo greičiau iš nosies pašalinti užkratą ir apsivalyti.

Dažnai be trijų pagrindinių slogos simptomų – gausios sekrecijos, apsunkusio kvėpavimo, čiaudulio, gali skaudėti galvą, krėsti drebulys, jaustis bendras silpnumas. Dėl užgultos no sies negalime per ją kvėpuoti, blogai išsimiegame. Gali prasidėti sinusitas, dėl vidinėje ausyje atsiradusio skysčio, užgulti ausis.

Todėl simptomus reikia gydyti, tačiau skirtingus simptomus – skirtingais vaistais.

Džiovina gleivinę

Pagrindiniai vaistai – nosies dekongestantai, mažinantys nosies gleivinės patinimą. Jie yra vietinio veikimo (purškiami į nosį) ir sisteminiai dekongestantai (geriamieji).

Vietinio veikimo purškiamieji vaistai gali būti labai veiksmingi, nes akimirksniu sutraukia išsiplėtusias nosies ir sinusų kraujagysles, sumažina gleivinės paburkimą. Tačiau ilgiau vartojant šiuos vaistus, gali išsausėti gleivinė, prasidėti jos atrofija. Mat gleivinė padengta ląstelėmis su plaukeliais, kurie stumia bakterijas, virusus, alergenus lauk. Išdžiovinus gleivinę, pažeidus plaukelių funkcijas, nosis pati nebegali išsivalyti. Todėl šie vaistai efektingi tik pirmą savaitę, o jei sloga užtrunka ilgiau, reikia ieškoti kitų priežasčių ir vaistų.

Tiesa, yra vienas  vaistas, kuris veikdamas nosies veninę kraujotaką nesumažina plaukelių aktyvumo ir nesukelia nosies gleivinės atrofinio uždegimo. Todėl jį galima naudoti vaikams nuo vienų metų ir ilgiau nei dvi savaites. Visi kiti purškalai mažesniems nei šešerių metų vaikams nerekomenduojami.

Sisteminio poveikio geriamieji dekongestantai veikia taip pat kaip ir purškiamieji, tačiau turi šalutinį poveikį – veikia širdies kraujagyslių sistemą, todėl nerekomenduojami jaunesniems nei dvylikos metų vaikams.

Būtina mažinti ir nosies gleivinės sekreciją, nes varvanti nosis – užkrato šaltinis. Per nosines, rankas virusas greitai išplinta aplinkui, ypač tarp vaikų darželiuose, mokyklose. Ne mažiau skauda ir peršti nutrinta nosies oda.

Sekrecijai mažinti rekomenduočiau vaistą, į kurio sudėtį, be dekongestantų, įeina gleivinės liaukų sekreciją mažinantis vaistas.

Gleivinės sekreciją taip pat slopina priešalerginiai antihistamininiai vaistai. Jie įeina į daugelio universalių sudėtinių vaistų, parduodamų miltelių pavidalu, sudėtį. Jų sudėtyje yra ir gleivinę sutraukiančių, sekreciją mažinančių, karščiavimą, uždegiminius procesus veikiančių vaistų. Tačiau jie sukelia mieguistumą ir mažina dėmesį. Todėl juos rekomenduojama vartoti prieš naktį.

Jūros vanduo

Kaip papildoma priemonė tinka ir jūros vanduo, kuris nepažeidžia gleivinės, padeda pašalinti sekretą, mažina uždegimą. Jūros vanduo ypač tinka vaikams, kurie nemoka išpūsti nosies. Šią priemonę drąsiai galima naudoti ilgesnį laiką.

Uždegimą, slogos simptomus efektingai slopina, imunitetą stiprina ežiuolės preparatai, vitaminas C, imbieras su medumi.

Pastebėta, kad prasčiau besimaitinantys, pavargę žmonės labiau linkę sirgti peršalimo ligomis ir sloga. Trūkstant miego, tikimybė susirgti sloga taip pat padidėja, stresas irgi mažina apsaugines nosies gleivinių funkcijas. Jei žmogus nenori gydytis vaistais, turėtų pasistengti gerai išsimiegoti, pailsėti, pirmomis dienomis neiti į darbą.

Labai svarbu, kad namų aplinkoje netrūktų drėgmės, nes išsausėjęs oras – tikras peilis nosies gleivinei. Jis žudo gleivinės apsauginę „antklodę“, kurioje esančios priešuždegiminės medžiagos nebegali natūraliai susidoroti su virusais.