Šaldiklis ar šaldytuvas?

Motinos pieną galima saugoti trimis būdais – kambario temperatūroje, šaldytuve arba užšaldytą šaldiklyje. Gairėse, kurios pateiktos Maitinimo krūtimi medicinos akademijos protokole, nurodoma, kiek ilgai ir kokiomis sąlygomis gali būti laikomas nutrauktas motinos pienas:

* kambario temperatūroje – geriausiai, nuo trijų iki keturių valandų, tačiau galima laikyti ir nuo šešių iki aštuonių valandų;

* šaldytuve – geriausiai, 72 valandas, bet gali išsilaikyti ir penkias–aštuonias dienas;

* užšaldytas – geriausiai, šešis mėnesius, bet tinkamas vartoti ir 12 mėnesių.

"Jei vykstate į trumpą kelionę, motinos pieną galima vežtis kelioniniame šaldytuve, kuriame jį galima laikyti iki 24 val., - sako Madeline Arkin iš Vašingtono žindymo centro. - Tačiau nepamirškite, kad jei jūs prieš tai buvote užšaldę motinos pieną, o po to atšildėte, jo nebegalima laikyti kambario temperatūroje ar kelioniniame šaldytuve. Atšildytą pieną galima laikyti šaldytuve iki 24 valandų, tačiau jokiu būdu negalima jo pakartotinai užšaldyti.“

Užšaldyto pieno atšildymas ir pašildymas

Žindomi kūdikiai pripratę prie kūno temperatūros pieno. Tėvai neretai klausia, ar galima duoti šaltą arba vėsų pieną savo kūdikiui.

„Kūdikiui galima duoti šaltą pieną, jei jis jį noriai geria, – sako M. Arkin. – Kuo mažiau apdorojamas motinos pienas, tuo geriau.“

O jei jaučiate, kad reikia pašildyti pieną prieš duodant jį kūdikiui, ji rekomenduoja pašildyti jį puodelyje su šiltu vandeniu.

„Motinos pienas - labai subtilus ir labai vertingas, tad geriau jo nevirinti“, – sako ekspertė. Ir jokiu būdu negalima jo šildyti mikrobangų krosnelėje.

Žindymo ekspertai pataria, kad geriausia užšaldytą pieną atšildyti laikant jį per naktį šaldytuve. Jei pieną šaldysite mažomis dozėmis, vėliau galėsite jį lengvai atšildyti. Svarbiausia, nepamirškite užrašyti datos, kada užšaldėte pieną, ir visų pirma naudokite seniausią pieną.

Pieno laikymo indai

Motinos pieną galima laikyti įvairiausiuose induose – nuo stiklinių iki plastikinių buteliukų, šaldiklio maišelių ar padėkliukų, kuriuose pieną galima užšaldyti mažomis porcijomis.

„Išsirinkite tai, kas jums labiausiai tinka, – sako M. Arkin. – Dauguma moterų renkasi šaldymo maišelius, nes jie praktiški ir juose galima užšaldyti bei laikyti didelius pieno kiekius, kai, pvz., moteris grįžta į darbą. O jei nusitraukiate pieną, ir planuojate jį sumaitinti kūdikiui kitą dieną, nėra būtinybės jo užšaldyti.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją