Jo įkūrėja ir sumanytoja – bendrovės „Publicum Events“ vadovė Vilma Balčiūnienė tvirtino, kad atkeliaujantiems miestiečiams tokia patirtis yra visiškai nauja: „Daug kas net neįsivaizduoja, ką reiškia įbristi į javų lauką ir ten praleisti keletą valandų, stebint aplink esančią gamtą. Ten ir žirgai ganosi, ir stirniukų atbėga. Aišku, praskrenda ir parasparnių“.

Mintis gimė po gimtadieninio vakarėlio

Prieš metus, švenčiant įmonės gimtadienį, kolegas ir partnerius sugalvota pakviesti į vakarienę javų lauke. Tuo metu V. Balčiūnienei gimė mintis, kad „norint naujų patirčių, nebūtina važiuoti kažkur toli ir kažko ieškoti. Naujos emocijos gali gimti Vilniuje ar aplink jį. Viską turime, tik reikia pagalvoti apie pateikimo formą.“

Šiemet idėja buvo atgaivinta ir pristatyta visuomenei: liepos viduryje visi norintieji galėjo registruotis ir patys atkeliauti papusryčiauti, papietauti ar pavakarieniauti į javų lauką. „Tai – emocinga nacionalinė patirtis, kurios metu maisto reikšmė nublanksta.Svarbu, kad žmogus bent trumpam palieka miestą, kartais pamato tai, ko nėra matęs. Ypatingai džiaugiamės vaikų patirtimis, nes esame beveik tikri, kad miestuose augantys vaikai nežino ir nesupranta, ką reiškia būti javų lauke“, – pasakojo V. Balčiūnienė.

Jos nuomone, į lauką papietauti ar vakarienės renkasi žmonės, norintys originalių patirčių: „Tai – siaurai auditorijai žmonių, gebančių įvertinti keistus ar nestandartinius dalykus, skirtas renginys. Norėdamas pakliūti į tą lauką, žmogus iškart pradeda mąstyti kitaip: planuoja laiką, rengiasi važiuoti, važiuoja, o vakarieniaudamas klauso paukščių čiulbėjimo, svirplių griežimo.“

Projektas sulaukė didelio susidomėjimo: didelė dalis lankytojų lietuviai, tačiau jį pamėgo ir užsieniečiai ar užsienio lietuviai. Per nepilną mėnesį javų laukuose spėjo papietauti daugiau nei 1 tūkst. 200 žmonių. Kaip pasakojo V. Balčiūnienė, didelė dalis jų atkeliaudavo švęsti gimtadienių, šeimos švenčių, mergvakarių, toje vietoje vyko ir piršlybos, kurias renginio organizatoriai stengėsi paversti ypatinga švente, atsižvelgdami į poros reikalavimus. Javų lauke rinkosi ir šiaip romantikai bei gamtos mylėtojai, kurių pagrindinis tikslas – pamatyti saulėlydį, gražius debesis, išgirsti natūralių gamtos garsų.

„Gal pasakyčiau, kad daugelis lankytojų yra kiek aukštesnes pajamas gaunantys žmonės, nes papietauti ooOsome.lt nėra labai pigu: kainos suaugusiam svyruoja nuo 20 iki 35 eurų žmogui. Kita vertus, tai yra fantastiška patirtis – keista ir unikali, nepakartojama. Visa gamta ten natūrali, išskyrus mūsų suręstas medines grindis“, – sakė V. Balčiūnienė ir pridūrė, kad javų lauke būna ir skruzdžių, tačiau jos taip pat yra natūralios patirties dalis.

Važinėjantis restoranas

„Labai ilgai ieškojome vietos, kurioje galėtume įrengti restoraną. Kai aptikome gražią, kurioje patogiai jaučiamės, ėmėmės veikti“, – pasakojo V. Balčiūnienė. Ji tvirtino, kad tada buvo susitarta su ūkininku, sukalta platforma, suderinti maisto tiekėjai, kuriais tapo „Skonio slėnis“, o desertus pristato „Ali šokoladinė“.

V. Balčiūnienė pasakojo, kad pradžioje ūkininkas buvo nusiteikęs skeptiškai, tačiau pamatęs, kuo virsta javų laukas vakarienių metu, džiaugėsi galėdamas prisidėti prie gerų emocijų kūrimo.

„Nors pats pagrindinis ir svarbiausias dalykas čia – gamtiška lietuviška patirtis, maistui taip pat skiriama daug dėmesio: meniu apgalvotas taip, kad lankytojai galėtų paragauti šiuo metu Lietuvos laukuose ir miškuose augančių daržovių ir vaisių. Maistas patiekiamas pagal žmonių pasirinkimą: savo skonį patenkinti galės ir veganai, ir vegetarai, ir vadinamieji „mėsėdžiai“, – pasakojo V. Balčiūnienė.

Kiekvieną restorano darbo dieną – ketvirtadienį, penktadienį ir savaitgaliais – į jį suvažiuoja ne tik darbuotojai, maistas, bet ir suvežami baldai. Pasibaigus vakarienei, restoranas užsidaro, ir viskas iškeliauja atgal. 

Kaip minėjo V. Balčiūnienė, pradžioje tokia „iššokančio“ restorano idėja atrodė sudėtinga ir sunkiai įgyvendinama. Praktika parodė, kad apgalvojus techninius dalykus ir detaliai išnagrinėjus visus įgyvendinimo žingsnius, net ir toks restoranas gali veikti sklandžiai, be trikdžių.

Liepos viduryje valgyti pakvietęs restoranas netrukus užsidarys: „Restorano darbo laiką diktuoja pati gamta, nes vidurvasarį vakarai yra patys jaukiausi, gražiausiai atrodo banguojantis javų laukas. Esant tokiam geram orui, dar bandysime įkalbėti ūkininką, kad kol kas nepjautų javų. Jei jis nesutiks, restoranas užsidarys“, – pasakojo V. Balčiūnienė ir pridūrė, kad tokių vakarienių idėja pamiršta nebus: agentūros vadovė turi ambicingų tikslų.

Planuojamos naujos patirtys

„Vienus dalykus darai, kad prasimaitintum, kiti reikalingi, kad apie tave sužinotų. Šį projektą priskiriame prie darbų, kuriuos atliekame pagal savo misiją: mes norime būti įdomūs žmonėms, savo klientams, taip pat norime jiems pasiūlyti išskirtinių patirčių“, – sakė V. Balčiūnienė.

Rudenį turėtų atsirasti galimybė patirti baroko Vilnių, o prieš Kalėdas – tradicinę lietuvišką Advento vakarienę. Jos patiekalų kūrime dalyvauja garsiausios, šių patiekalų gamybos specifiką išmanančios šeimininkės, kurios išminties sėmėsi pas savo močiutes, ir garsiausi šalies šefai. V. Balčiūnienė išdavė paslaptį, kad abu renginiai vyks netikėtose erdvėse: jei pavyks suderinti, baroko Vilniaus bus galima paragauti bokšte, kuris dar niekada nebuvo atvėręs savo durų vilniečiams ir miesto svečiams, o Advento vakarienė turėtų vykti vienuolyne.

Tačiau visa tai – maža dalis to, ką planuoja ooOsome.lt idėjos autorė: „Norime inventorizuoti visas svarbias ir nuostabias Lietuvos lankytinas vietas vienoje programėlėje. Tikiu, kad labai daug informacijos gali suteikti įvairių regionų turizmo centrai, tačiau mūsų tikslas – viską surinkti į vieną vietą ir patogiai pateikti žmogui, ieškančiam veiklos. Įsivaizduokite, kad turite Lietuvos žemėlapį, kuriame matyti visos nuostabios Lietuvos vietos: nuvažiavę į Biržus, galite per daug nevargdami sužinoti, kur geriausi cepelinai, kur rasti valčių nuomos punktą ar kur stebėti gražiausią saulėlydį“, – ateities vizijas dėstė V. Balčiūnienė.

Jos nuomone, Lietuvoje yra labai daug nuostabių vietų ir paveldo objektų, kuriose verta apsilankyti, yra daug svarbių papročių, kurios verta puoselėti: „Mes kiek užsižaidėme su tomis naujovėmis, kurias mums siūlo pasaulis ir pamiršome puoselėti tai, kas sena ir vertinga. Mūsų tradicijos – didelė mūsų vertybė, tačiau reikia kiek padirbėti ir parodyti lietuvybę moderniau.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)