Į DELFI redakciją kreipėsi 26 m. Justina, su vaikinu sostinėje gyvenanti jau trejetą metų. Mergina skundėsi, kad tiek jai, tiek jos antrai pusei Kūčios yra svarbesnė diena nei Kalėdos, tačiau jau dvejas ji buvo priversta praleisti su vienturčio vaikino tėvais. Šiemet Justina pasiūlė alternatyvą – Kūčios pas jos tėvus Radviliškyje, o Kalėdos – pas vaikino tėvus Vilniuje. Nei vaikinas, nei vaikino tėvai patenkinti nebuvo – esą porai neatvykus Kūčios praras savo šventinę dvasią, o senyvi tėvai jausis labai vieniši.

Pora turi veikti išvien

Psichologė-psichoterapeutė Aušra Varneckienė sako, kad beveik kiekvienos šeimos gyvenime yra lūkesčių, susijusių su šventėmis bei tradicijomis, atostogų prioritetais - abiejų sutuoktinių tėvai dažniausiai tikisi, jog jų vaikų antrosios pusės perims jų tradicijas ir kartais net įsižeidžia, jei taip nenutinka. Psichologės teigimu, kaip ir šioje situacijoje, tėvai gali smarkiai spausti (atvirai arba paslapčia), kad į savo naują šeimą būtų įdiegtos tėvų taisyklės, papročiai. Jaunai šeimai ji patarė drąsiai imtis šios problemos ir spręsti ją brandžiai, tvirtai ir aiškiai. 

„Geriausiai apie tai pagalvoti iš anksto, susitarti, kokio plano laikysis ir kaip jį pateiks savo tėvams. Tada nei viena pusė nepateks į keblią padėtį.  Čia galimi įvairūs variantai: galima vienais metais švęsti pas vienus tėvus, o kitais - pas kitus; galima laiką dalinti kasmet ir po kažkiek laiko pabūti pas abiejų tėvus; galima svarbią šventę, dėl kurios kyla pasirinkimo sunkumas, švęsti pas senelius ar krikšto tėvus; o jei sunku apsispręsti ir norisi šventes sutikti su visais artimaisiais, tuomet visus galima pasikviesti į savo namus ir padaryti bendrą šventę, kuriant savo šeimos tradicijas“, - sakė A. Varneckienė.

Vaikų turinčios šeimos Kūčias neretai renkasi švęsti vienos
Specialistės teigimu, bet koks sprendimas vis tiek gali ką nors suerzinti ir neatitikti kieno nors lūkesčių, tad su sutuoktiniu galima suvaidinti situaciją, kaip apie savo apsisprendimą pranešite tuo nepatenkintam asmeniui ir apgalvoti, kaip užtikrinti, kad jūsų reakcija gintų jūsų sutuoktinio interesus.

„Svarbu, kad šiuos sprendimus priimtumėte kartu. Jei vienas sutuoktinis spaudžia kitą, o šis nusileidžia „dėl šventos ramybės“, tai nėra tikras susitarimas ir laikui bėgant jis nustos veikti arba tai taps konfliktų ir nepasitenkinimų priežastimi.  Apsisprendę laikykitės sprendimo kaip komanda, niekada nesileiskite įtraukiami į vienas kito kaltinimą dėl neįprasto giminei elgesio“, - patarė poras bei šeimas konsultuojanti psichologė-psichoterapeutė.

A. Varneckienė perspėjo, kad ši dilema nėra vienkartinis atvejis - tokie jaunos šeimos sprendimai ir jų priėmimo būdai sudaro pagrindą kitiems santuokos sprendimams ir veiksmams, o tai, kiek tvirtai laikysitės drauge ateityje, priklauso nuo to, kiek tvirtai pajėgsite išsilaikyti drauge iš pat pradžių, kol šeima jauna, ir kol dar nėra vaikų. 

Ginčo priežastys – daug gilesnės

Tuo metu psichologė-psichoterapeutė Žanna Blaževičienė pasakojo, kad Justinos problema yra gana dažna prieššventiniu laikotarpiu ir dėl jos žmonės vis dažniau ieško profesionalaus, objektyvaus patarimo.

Gruodį būna nesusipratimų ir dėl pinigų, ir dėl atostogų, bet visur įmanoma ieškoti kompromiso. Susitarti visada galima, tačiau abu poros žmonės turi būti tam pasiruošę ir pasiryžę. Privalomas komponentas norint išspręsti santykių problemas – pagarba vienas kitam. Jeigu ją užgožia „savasis aš“, egocentrizmas, susitarti sunku“, - sakė specialistė, pridurdama, kad su šia problema dažniau susiduria jauni, nepatyrę žmonės, kurie sunkiau linkę pasiaukoti.

„Klaidinga kelti klausimą, kurio giminė svarbesnė, nes kiekvienam jo šeima bus brangesnė ir artimesnė. Jeigu santykiai su tėvais geranoriški, tokių problemų nekyla. Marčios santykiai su vyro mama nebūna visada geri, tas pats ir vyrui su jo žmonos tėvais – jis nenori vykti ten, kur nesijaučia laukiamas“, - tikino Ž. Blaževičienė.

Psichologė-psichoterapeutė pirmiausiai patarė paanalizuoti, dėl kokių priežasčių pas kažkurią šeimą vykti nenorima.

Jai antrino ir šeimos psichologė Giedrė Gutautė Klimienė. Moters teigimu, ši situacija atskleidžia pamatinį poros bruožą – ar jie moka derintis vienas prie kito, kaip sprendžia problemas, o jų šeimos viską tik apsunkina.

„Reikia ne tik priimti teisingą sprendimą poroje, tačiau ir patenkinti kitų artimųjų lūkesčius. Norint išspręsti šią dilemą svarbu suvokti motyvus, slypinčius už noro vykti pas vieną, ar pas kitą šeimą. Reikia susėsti ir pakalbėti, ką Kūčios reiškia kiekvienoje šeimoje, kokia šių švenčių svarba ir istorija. Dažniausiai poros Kūčias leidžia vienuose namuose, o Kalėdoms vyksta pas kitus tėvus, pasirinkimo yra“, - sakė specialistė.

G. Gutautė Klimienė patarė būti nuoširdžiais, vadovautis argumentais, o ne emocijomis.

„Šių švenčių, kurios turėtų vienyti šeimas, metu išaiškėja gilesnės problemos, kas, ko ir kodėl nemėgsta. Kad žiemos švenčių pas tėvus nevyktumėte tik tam, kad pasidėtumėte varnelę prie padaryto darbo, aiškinkitės problemų priežastis“, - reziumavo specialistė, primindama, kad sprendimą reikia priimti poroje, pirmiausiai klausantis antros pusės, o ne jo/jos tėvų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)