Specialistai sutaria, kad būtent įpročiai formuoja mūsų gyvenimo būdą, tad pakeitę juos pasikeisime ir patys. Jei ir jūs darote šias klaidas, pats metas jų atsisakyti.

Sportas tuščiu skrandžiu

Sportuoti tuščiu skrandžiu, jei norite numesti svorio, ne tik neefektyvu, bet ir žalinga sveikatai. Prabudęs organizmas jaučia maistingų medžiagų stygių, be to, neturi kuro raumenų darbui. Todėl jei sportuosite tuščiu skrandžiu, neturėsite pakankamai energijos ir jėgų atlikti efektyvius pratimus. Tiesa, nevalgius galima daryti jogos ar pilateso pratimus, tačiau sportuojant aktyviai tuščiai eikvosite savo organizmą.

Beje, ir po valgio turi praeiti 1,5-2 valandos, kitaip versime organizmą sportuoti tuomet, kai jis užsiėmęs maisto virškinimu.

Praleidžiami tempimo pratimai

Sportuojant jokiu būdu negalima praleisti apšilimo ir tempimo pratimų. Taip galima ir rimtai susižeisti. Moksliškai įrodyta, kad siekiant atsikratyti kūno sustingimo, būtina apšilti ir atlikti tempimo pratimus. Tuomet pagreitėja medžiagų apykaitos reakcijos raumenyse, pagerėja kraujo ir limfos cirkuliacija, organizmas gauna daugiau deguonies, todėl pakyla kūno temperatūra. Tai paruošia organizmą aktyviai fizinei veiklai, raumenys tarsi įspėjami apie būsimą darbą. Tempimo pratimus atliekant po treniruotės, raumenų tonusas, priešingai, sumažėja, jie greičiau atsipalaiduoja.

Raumenis patartina tempti lėtai, susikaupus, jaučiant savo kūną (neturi skaudėti). Ištemptą raumenį tokioje padėtyje reikėtų laikyti 15–30 sekundžių – ne ilgiau. Kiekvieną tempimo pratimą verta pakartoti 6–10 kartų. Po kiekvieno pratimo būtina visiškai atsipalaiduoti. Darant tempimo pratimus, svarbu nesulaikyti kvėpavimo, įkvėpti ir iškvėpti, atsižvelgiant į pratimo tempą.

Geriama daug vandens

Taip, besitreniruodami mes daug prakaituojame ir turime saugotis nuo dehidratacijos. Tačiau negalima gerti tiek vandens, kiek telpa. Tai gali išprovokuoti skrandžio skausmus, sukelti hipnatremiją – vandens intoksikaciją, pykinimą, galvos svaigimą ir spazmus. Vanduo iš organizmo išplauna natrį, todėl vartoti jį reikia atsargiai.

Pavyzdžiui, išgerti kelis gurkšnius kas 15-20 minučių. O jei treniruotė yra intensyvi, reikėtų gerti specialiai sportininkams subalansuotus gėrimus su priedais.

Jėgos treniruočių vengimas

Kardio treniruotės puikiai tinka sumažinti apimtis, pagreitina širdies dūžius, sudegina daug kalorijų, pramankština daug raumenų, tačiau tai nėra pats efektyviausias būdas sudeginti daugiausia kalorijų. Svarmenų kilnojimas neužaugins raumenų masės, priešingai – jis svarbus siekiant padidinti riebalų deginimą. Žinoma, nereikia persistengti kilojant itin sunkius svorius.

Didelis kiekis kardio treniruočių, ypač lavinančių ištvermę (pavyzdžiui, bėgimas), tik paruošia kūną raumenų masės auginimui. Tiesa, svarbu išskaidyti jėgos ir kardio treniruotes skirtingomis dienomis, kitaip jausimės pavargę ir nesugebėsime nei vienos treniruotės atlikti tinkamai.

Nuobodžios treniruotės

Atsibodo ilgos ir nuobodžios treniruotės namuose ar sporto salėje? Pakeiskite jų pobūdį. Kodėl nuobodžios treniruotės nepraskaidrinti, pavyzdžiui, šokio intarpu ar bokso treniruotės imitacija. Neleiskite nuoboduliui įsiveržti į jūsų įprotį sportuoti. Netiesa, kad visuomet reikia laikytis sukurtos ar susikurtos programos, svarbu, kad gerai jaustumėtės.

Jei reikia, pakeiskite trenerį, treniruočių rūšį ar muziką, kurios klausotės sportuodami. Pamatysite, kaip pasikeis Jūsų nuotaika ir savijauta. Nebijokite eksperimentuoti.

Treniruojamasi nepaisant skausmo

Sportuoti reikia tada, kai jaučiatės gerai ir po treniruotės jaustis dar geriau. Nedideli skausmai treniruotės metu yra normalu, tačiau jei skauda pakankamai smarkiai – kažkas tikrai negerai, neignoruokite to. Pasikonsultuokite su treneriu, pailsėkite, po treniruotės gerai išsimiegokite ir nebijokite užkąsti sveiko maisto turinčio baltymų.

Treniruodamiesi mes netenkame daug skysčių, sparčiai keičiasi kraujospūdis, todėl gali pasidaryti silpna, išplaukti vaizdas akyse, jaustis galvos skausmas. Neverskite savęs treniruotis, jei jaučiatės blogai.

Neaiškus tikslas

Neužtenka tik nueiti į treniruotę ir galvoti, jog raumenys augs patys savaime. Būtina nusistatyti sau tikslą, link kurio vestų smulkesni tikslai. Pavyzdžiui, gražiai atrodyti per vasarą būsiantį gimtadienį. Smulkesni tikslai – jaustis geriau, užlipti į 4 darbo aukštą neuždusus, tilpti į senus džinsus. Labai svarbu išsikelti realius tikslus ir jų siekti. Tik taip galėsite save motyvuoti ir neprarasti entuziazmo.