Didžiosios Britanijos mokslininkai nustatė, kad geriausias būdas kovoti su popietiniu apsnūdimu yra ilgesnis miegas ryte. Antras kovos pasirinkimas - kofeinas, o trečiasis - dvidešimties minučių popiečio miegas.

Tyrimuose dalyvavo sveiki suaugusieji, kurie naktį vidutiniškai miega apie 7,4 valandos. Jų metu buvo vertinama: kaip greitai jie užsnūsdavo po pietų, jei miegodavo įprastą laiką naktį; pamiegodavo 90 min. ilgiau ryte; nenorėdami užsnūsti, išgerdavo 150 mg kofeino apie 14 val. ir 14:30 numigdavo 20 minučių popiečio miego.

Palyginus tyrimų rezultatus minėtais keturiais atvejais, paaiškėjo, kad mažiausias apsnūdimas po pietų jausdavosi tuomet, jei ryte žmogus pamiegodavo ilgiau. Žinoma, keli puodeliai kavos veikia taip pat gerai ir, žinoma, jei tik turite galimybę nusnausti 20 minučių popiečio miego - tai yra idealus būdas įveikti apsnūdimui.

Taigi puiku, jei dirbate namuose, ar gyvenate kokiame šiltame krašte, kur siesta yra normalus reiškinys. Tuomet popiečio apsnūdimo problema jums neegzistuoja. Tačiau jei galite rinktis tarp poros puodelių kavos ir ilgesnio miego ryte, pasirinkite antrąjį variantą. Taip bent parodysite, kad mylite save labiau.

Kiek reikia miegoti?

Visų žmonių miego poreikis skirtingas. Kai kurie puikiai jaučiasi miegoję tik 5 val., kitiems neužtenka 9-10 val. miego. Darbo ir poilsio režimo specialistai teigia, kad daugumai suaugusių reikia 7-8 val. miego naktį, kad galėtų optimaliai dirbti, būtų sveiki ir žvalūs. Kai miegame nepakankamai, pradedame kaupti miego skolą, kurią būna sunku „grąžinti", jei ji pasidaro per didelė. Tolimesnis miego trūkumas siejamas su sveikatos sutrikimais, tokiais kaip nutukimas, padidėjęs kraujo spaudimas, bloga nuotaika ir elgesys, sumažėjęs produktyvumas, saugumas namuose, darbe bei kelyje.

Miego-budrumo ciklą reguliuoja smegenys, todėl kūnui būtina subalansuoti miego ir budrumo laiką. Reguliarus kėlimosi laikas ryte stiprina sveikatą ir gali padėti esant miego sutrikimams naktį. Todėl yra svarbu laikytis reguliaraus ėjimo miegoti ir kėlimosi laiko net savaitgaliais, kai yra pagunda pasivartyti lovoje.

Miegas - rūpinimasis savimi

Žmogui kartais atrodo, kad miegas ne visai reikalingas, kad tai daugiau prabangos dalykas, kurio galima išvengti arba jo sąskaita taupyti. Dažnas pagalvoja: „Kam pramiegoti pusę gyvenimo?"

Sunkiai atremiamas klausimas, tačiau verta pasižiūrėti, ką rodo praktika: mažinant miego trukmę, sumažėja darbingumas, tiems patiems darbams atlikti reikia daugiau laiko, pablogėja savijauta.

Nors per ilga miego trukmė arba nereikalingas miegas dienos metu taip pat gali bloginti savijautą, vis daugiau mokslinių tyrimų ir klinikinių stebėjimų rodo, kad optimali miego trukmė turi didžiulį teigiamą poveikį sveikatai ir leidžia užtikrinti didžiausią darbingumą dieną.

Pateikiame šešias priežastis, dėl kurių verta gerai išsimiegoti, juk tuomet:

• būsite kur kas darbingesni dieną;
• neskaudės galvos ir stuburo;
• daugiau atsiminsite;
• būsite giedresnės nuotaikos;
• bus gražesnė oda ir ilgiau išliksite jauni;
• užtikrinsite organizmo organų ir audinių atsinaujinimo procesus.

Tik be oro ir be vandens žmogus negali išgyventi trumpiau negu be miego. Nebandykite rungtyniauti su gamta. Būsite nugalėtas. Geriau susidraugaukite su savo organizmu, užtikrinkite tinkamą režimą, maksimaliai pagerinkite savo miegą, ir jums bus atlyginta - pagerės sveikata, savijauta ir darbingumas.