„Tyrimų duomenimis, net 95 proc. Lietuvos vairuotojų kelyje bent retkarčiais patiria neigiamas emocijas – pyktį, susierzinimą, stresą. Labai svarbu, kad jie žinotų, kaip jas valdyti, nes pyktis ne tik kelia psichologinį diskomfortą, bet ir gali lemti skaudžias avarijas. Bendradarbiaudami su geriausiomis šalies vairavimo mokyklomis surengsime pirmąsias pykčio valdymo pamokas, kurios padės pradedantiesiems vairuotojams geriau pažinti save ir išmokti kontroliuoti neigiamas emocijas kelyje. Dalyvavimas šiose pamokose – savanoriškas“, – sakė kampanijos „Nulis pykčio“, kuria siekiama sumažinti vairuotojų patiriamą pyktį Lietuvos keliuose, ambasadorius, „Lietuvos draudimo“ valdybos narys Raimondas Geleževičius.

Pasak jo, užsienyje vairuotojų gebėjimas valdyti pyktį ugdomas įvairiais būdais, pavyzdžiui, Japonijoje pradedantieji vairuotojai privalomai atlieka savo temperamento pažinimo testus, JAV ir Didžiojoje Britanijoje institucijos įgyvendina švietimo kampanijas ir vairuotojams dalina atmintines, kaip išvengti stresinių situacijų kelyje ir kaip elgtis joms įvykus. Išsivysčiusiose Vakarų šalyse aktyviai plėtojama vairavimo ir kelių eismo psichologija, motyvuojama išklausyti agresyvaus vairavimo mažinimo programą, domėtis vairavimo kultūra.

Pirmosios pykčio valdymo pamokos Lietuvoje bus surengtos trijose geriausiomis pripažintose šalies mokyklose: Vilniaus vairavimo mokykloje „Draiveris“, Kauno „ARV-Auto“ ir Klaipėdos „Kerulis ir Partneriai”. Pirmoji pykčio valdymo pamoka įvyks Kaune vasario 5 d., Vilniuje bus surengtos dvi pamokos – vasario 11 ir 19 dienomis, o Klaipėdoje – vasario pabaigoje.

Akademinės valandos trukmės pamokoje psichologė, „Lietuvos draudimo“ pykčio keliuose valdymo konsultantė Eglė Masalskienė išmokys būsimuosius vairuotojus pastebėti savo emocines būsenas ir reakciją į jas – ką pagalvoju, sakau, darau, kaip pasijuntu po to, kaip atsako kiti situacijos dalyviai. Kurso dalyviai taip pat susipažins su technikomis, kaip reaguoti į agresyvius vairuotojus, siekiant išspręsti konfliktą ir patirti mažiausiai neigiamų emocijų.

„Išvažiavę į gatvę pradedantieji vairuotojai jaučia žymiai didesnę įtampą, nei vairuojantys daugelį metų. Pastarieji, beje, kartais, pastebėję „M“ raide ar žaliu klevo lapu pažymėtą automobilį, per daug rizikingai elgiasi, pvz., jį lenkdami. Todėl labai svarbu, kad nuo pat pradžių jaunieji vairuotojai gebėtų valdyti kylančius neigiamus jausmus, elgtis sąmoningai. Ne vien atvirai reiškiamas pyktis, bet ir numanomo pykčio baimė gali sukelti problemų: ką tik gavusieji vairuotojo pažymėjimus, bet dar nesijaučiantys tvirtai vairuotojai neretai būna itin jautrūs socialiniam spaudimui. Pavyzdžiui, jiems nesmagu važiuoti „per lėtai”, jei už jų susikaupia nemaža eilė automobilių, jie ima važiuoti greičiau nei važiuotų jausdamiesi komfortiškai – kad niekas neimtų supykęs signalizuoti arba kad nepagalvotų, jog važiuoja „netikėlis”. Esu įsitikinusi, kad jeigu visi, besimokantys teorinių pagrindų, išklausytų bent trumpą pykčio valdymo paskaitą ir turėtų galimybę įsivertinti, palyginti ir aptarti savo ir kitų emocines reakcijas bei agresyvų elgesį, šalies keliuose pykčio būtų mažiau, vairuoti būtų ir saugiau, ir maloniau“, – sakė E. Masalskienė.

Tai, kad mokėjimas elgtis pyktį keliančiose situacijose vairuotojams yra reikalingas, tvirtina ir vairavimo mokyklų atstovai. „Kasmet visos mokyklos Lietuvoje paruošia keliasdešimt tūkstančių vairuotojų. Jie kursų metu sužino apie žmogaus regos, klausos, reakcijos ir kitų fiziologinių savybių įtaką saugumui. Užsienyje jau plačiai kalbama ir apie vairuotojų psichologiją, tačiau Lietuvoje šioje srityje dar tik žengiami pirmieji žingsniai. Todėl svarbu ją plėtoti, kad vairuotojai, patekę į pyktį sukeliančias situacijas, žinotų, kaip jose elgtis“, – sakė „Draiverio“ direktoriaus pavaduotojas Domas Aukščionis.

Jam antrina ir „ARV-Auto“ bei „Kerulis ir partneriai“ vadovai. „Lietuvoje pykčio keliuose problema nebuvo aiškiai įvardinta, nors praktiškai visi vairuotojai su tuo susiduria. Todėl turime apie tai kalbėti ir ieškoti būdų problemai spręsti. Pirmąją pykčio valdymo pamoką surengsime vairuotojams, kurie jau turi vairuotojo pažymėjimus, bet siekia gauti papildomą kategoriją, kad įgytų teisę vairuoti kitas transporto priemones – autobusus, krovininius automobilius ir jų junginius. Šie vairuotojai jau yra susidūrę su pykčiu keliuose, todėl tikimės, kad jiems kursas suteiks naudingos patirties, kaip ateityje jo išvengti“, – sakė „ARV-Auto“ mokymo vadovas Valdas Šlepikas.

„Lietuvos draudimo“ inicijuotos kampanijos ambasadorius R. Geleževičius teigia, kad pirmosios pykčio valdymo pamokos – tai pilotinis projektas. „Kaip rodo užsienio šalių patirtis, vairuotojų ugdymas yra labai svarbus sprendžiant pykčio keliuose problemą. Šių pamokų rezultatus vertinsime bei apie jų reikalingumą diskutuosime su vairavimo mokyklomis bei eismo saugumu besirūpinančių institucijų atstovais. O visiems pykčio valdymo pamokos dalyviams suteiksime nuolaidą vairuotojų civilinės atsakomybės privalomajam draudimui, nes esame įsitikinę, kad jie kelyje elgsis ramiau ir vairuos atsakingiau“, – sakė „Lietuvos draudimo“ atstovas.

Pykčio valdymo pamokos – tai tik viena iš priemonių, kurias „Lietuvos draudimas“ įgyvendina siekdamas mažinti pykčio lygį šalies keliuose. Bendradarbiaudama su LR Susisiekimo ministerija ir Lietuvos automobilių kelių direkcija, bendrovė surengė visuomeninius naujo kelio informacinio stendo rinkimus – sukūrė ir išrinko ženklą, kuris padėtų mažinti vairuotojų pyktį. Šis „Įsijunk šypseną“ ženklas jau įrengtas keturiose šalies vietose – trijuose šalies užmiesčio keliuose ir įvažiuojant į Birštono kurortą. „Lietuvos draudimas“ taip pat rūpinasi vairuotojų informavimu apie pykčio keliamas problemas ir būdus, kaip vairuotojams išvengti pykčio patiems ir mažinti jo lygį šalies keliuose.

„Lietuvos draudimas“ yra pirmaujanti šalies ne gyvybės draudimo bendrovė, savo paslaugas teikianti daugiau nei pusei milijono privačių ir verslo klientų ir per metus atlyginanti klientams žalų už beveik 200 mln. litų. Klientais kasdien rūpinasi daugiau nei 1100 „Lietuvos draudimo darbuotojų. „Lietuvos draudimas“ du metus iš eilės pripažintas „Geriausiu darbdaviu“ ir išrinktas į geriausių Vidurio ir Rytų Europos darbdavių dešimtuką. „Lietuvos draudimas“ priklauso vienai didžiausių pasaulio draudimo grupių RSA, kuri savo filialus turi 33 šalyse ir aptarnauja daugiau kaip 20 mln. klientų iš 150 pasaulio šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)