Tačiau specialistai primena, kad netinkamai paruošti margučiai gali turėti rimtų pasekmių sveikatai.

Būtina patikrinti, ar kiaušinis šviežias

Prieš Velykas Valstybinė maisto ar veterinarijos tarnyba primena, ką kiekvienas turėtų žinoti apie kiaušinius ir kaip juos laikyti, kad išvengtumėme infekcinių ligų, apsinuodijimo ar kitų nemalonių organizmo reakcijų.

Kaip rašoma tarnybos išplatintame pranešime, perkant kiaušinius privalu atkreipti dėmesį į jų galiojimo laiką. „Kiaušinių galiojimo terminas – 28 dienos. Rekomenduojama kiaušinius laikyti uždaroje talpoje, +5°C – +18°C temperatūroje. Žali kiaušiniai neturi liestis su kitu maistu“, - informuojama pranešime.

Be to maisto tarnybos specialistai primena, kad vartoti reikėtų tik šviežius kiaušinius. Be galiojimo datos kiaušinio šviežumą ir tinkamumą vartoti galima patikrinti ir kitu, senu metodu – panardinant kiaušinį į šalto vandens stiklinę.

„Švieži kiaušiniai greitai nugrimzta, o seni – iškyla į paviršių. Taip yra dėl oro kišenės kiaušinyje – kuo ji didesnė, tuo kiaušinis senesnis. Po sąlyčio su žaliais kiaušiniais, būtina kruopščiai plauti rankas ir virtuvės įrankius“, - rašoma pranešime.

Kaip margučių pintinėje išvengti suskilusių kiaušinių

Ko gero, nė vienai šeimininkei nepavyko išvengti nusivylimo, kai marginimui verdami kiaušiniai suskyla. Toks kiaušinis ne tik atrodo neestetiškai, bet ir marginimui yra nelabai tinkamas, mat dažai prasiskverbia pro lukštą ir nudažo patį kiaušinį.

Vištų kiaušiniai verdami įskilti gali dėl daugybė priežasčių. Viena jų – staigia pasikeitusi temperatūra. Taip pat įskilimus gali lemti virimas ant didelės ugnies. Kiaušinio atsparumas temperatūrų svyravimui labai priklauso ir nuo jo dydžio bei spalvos. Kuo kiaušinis didesnis, tuo jo lukštas plonesnis.

Silpnas kiaušinio lukštas susiformuoti gali dar ir dėl to, kad jį padėjusi višta gavo nepakankamai kalcio. Jei vištos organizmui trūksta kalcio, ji deda kiaušinius, kurių lukštas plonas ir trapus, o tokius kiaušinius transportuojant, juose atsiranda mikro įtrūkimų ir dėl šios priežasties verdami jie gali įskilti.

Norintiems išvengti kiaušinių trūkimų, kurie sukelia papildomų rūpesčių ruošiantis šventei, siūloma jau perkant kiaušinius gerai apžiūrėti, ar kiaušiniai neturi matomų įtrūkimų. Taip pat patariama atsisakyti didelių kiaušinių, o į pirkinių krepšelį dėti vidutinius.

Jei kiaušiniai verdami kietai, patariama rinktis rudo lukšto kiaušinius, mat jų lukštas – storesnis ir stipresnis. Tam, kad išvengtų įtrūkimų, daugelis šeimininkių užvirus vandeniui su kiaušiniais į jį įpila acto ir įberia druskos. Druska padeda pasiekti „sulaikymo“ efektą, t. y. kiaušinis „neišbėga“, jeigu įskyla. O actas, atvirkščiai, kiaušinio lukštui suteikia „elastingumo“ savybių, todėl kiaušiniai „atlaiko“ visą virimo procesą.

Įskilę kiaušiniai – pavojus sveikatai

Specialistai pastebi, kad įskilusius kiaušinius nemalonu valgyti ne tik dėl estetinės jų išvaizdos, tačiau tai daryti ir nesaugu, mat neaišku, ar kiaušinis tikrai įskilo virdamas, ar jau buvo įskilęs jį perkant. Tuos, kurie visgi nutaria valgyti įskilusius kiaušinius, specialistai įspėja, jog didėja rizika susirgti salmonelioze.

„Vištų kiaušiniai turi apvalkalą aplink lukštą, natūraliai apsaugantį kiaušinį nuo mikrobų patekimo į vidų. Kiaušinius prieš vartojimą būtina plauti. Netinkamai paruošę ar vartodami žalius kiaušinius, žmonės gali susirgti salmonelioze – žmonių ir gyvūnų infekcine liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos“, - rašoma maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime.

Kad ši rizika susirgti salmonelioze būtų kuo mažesnė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausias veterinarijos gydytojas Jonas Stanius pataria kiekvieną kiaušinį atidžiai patikrinti jau parduotuvėje ir įskilusių prekybos vietoje stovėjusių kiaušinių jokiu būdu nevalgyti.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, kad kai verdant ar dažant kiaušiniai sutrūkinėja, jų reikėtų nelaikyti, nesaugoti ir panaudoti kitų maisto gaminių ruošimui, bet panaudoti iš karto. Ypatingai svarbu, kad kiaušinis nebūtų įskilęs perkant, todėl parduotuvėje kiekvieną kiaušinį reikėtų apžiūrėti ir įskilusių kiaušinių nevartoto. Jeigu kiaušinis įskilo nešant namo, tokį galima suvartoti iš karto termiškai apdorojus, bet reikėtų žiūrėti, kad jis nebūtų įskilęs jau anksčiau, kadangi tuomet yra tikimybė, kad jame susikaupusios bakterijos“, - aiškina specialistas.

Virti rekomenduojama 8-10 minučių

Mokslininkai ne kartą yra atkreipę dėmesį, kad susirgti salmonelioze rizikuoja ir žalių, skystų ar pusiau skystų kiaušinių mėgėjai. Šį faktą DELFI patvirtino ir J. Stanius, tačiau, anot jo, jau daugelį metų nėra nustatyta incidentų, kai salmonelioze suserga valgiusieji skystus ar ne visai kietus kiaušinius šviežiai virtus kiaušinius.

„Moksliniuose straipsniuose teigiama, kad tik kietai virtas kiaušinis, kurį verdame 8-10 minučių, yra saugus. Bet pastaruoju metu nėra nustatyti atvejų, jeigu kiaušinis šviežas, nepasenęs, kad kiaušinio viduje būtų Sallmonelų. Siūlymas būtų, kad kiaušinius reikia virti ne mažiau nustatyto laiko, 8-10 minučių“, - teigia pašnekovas.

Jis atkreipia dėmesį, kad labai svarbu ir tinkamai paruošti kiaušinius virimui – juos reikia nuplauti su muilu ar kita plovimo priemone ir dėti į šaltą vandenį. Nuplauti kiaušiniai, anot specialisto, užtikrins ir dažymo kokybę.

„Kai norima, kad baltymas būtų kietas, o pats trynys būtų minkštesnis, kai kas kiaušinius deda į šaltą vandenį ir verda 4 min. Tada išlieka ir trynyje sukauptos maistingos savybės. Jeigu kiaušinius norima virti kietai, pavirus 1 minutę reikėtų sumažinti ugnį ir virti 7-8 minutes. Tada kiaušinio baltymas ir tryniai yra kieti“, - aiškina J. Stanius. Anot jo, svarbiausia ne kaip kiaušinis bus išvirtas, o kaip bus laikomas po to.

Virtus kiaušinius maisto ir veterinarijos tarnyba rekomenduoja dažyti tik maistiniais dažais, o išvirtus kiaušinius laikyti šaldytuve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)