Pasak DELFI skaitytojo Roko, reikia ne tik mokytis, bet ir atsipalaiduoti:

„Sveiki, abiturientai. Kas aš? Rokas Lukšys, abiturientas iš Šiaulių Didždvario gimnazijos.

Kodėl rašau? Nes mokausi Šiaulių Didždvario gimnazijos Tarptautinio bakalaureato diplomo programoje ir gegužės 17 d. baigiau savo egzaminų sesiją. Ką galėčiau patarti savo bendražygiams? Muzikos, kuri jus atpalaiduoja nuo kamuojančio nerimo. Bet apie tai vėliau.

Pradėsiu nuo savo pasiruošimo egzaminams istorijos. O ji ilga... Viskas prasidėjo praėjusių mokslo metų rugsėjį. Nauja programa, nauji iššūkiai, naujos pergalės, kurias kiekvieną dieną bandydavau pasiekti. Ir staiga, nepastebimai atėjo mokyklinio šimtadienio diena. O mūsų programos mokiniams - penkiasdešimtadienis. Ar ne taip pat ir jums nutiko, abiturientai?

Laikas pralekė, o, rodos, nuveikta tiek mažai. Ir štai nerimas, kaustantis mintis ir neleidžiantis naktį užmigti po truputį užvaldo visą kūną. Ir pirma mintis, atėjusi į galvą: „aš neišlaikysiu“. Kodėl aš leisdavau sau taip ilsėtis, kai galėjau mokytis? Kodėl neklausydavau mokytojų, kai jie sakydavo, jog laikas nepaliaujamai greitai bėga? Nežinau. Taip, tai gražiausi mokykliniai metai, kurie pilni švenčių ir džiaugsmo, bet netikėtai priveda prie paskutinės finišo tiesiosios, keliantis iš vaikystės į suaugusiųjų pasaulį.

Baisu? Žinoma, kad baisu, tik nedažnai tai pripažįstame patys. Ir štai - paskutinio skambučio šventė. Stovime prieš žmones, kurie aukojo savo laiką ir jėgas padėdami ruoštis egzaminams, veiduose šypsena, o galvoje - chaosas. Už poros dienų pirmasis egzaminas, o atrodo tiek daug dar nežinai, o ir spėti išmokti turbūt neišeis. Gal fortūna atsisuks į mano pusę? Gal prieš miegą pasidėti po pagalvę visas knygas, kad miegodamas geriau išmokčiau? Pasirinkti visų laikomų egzaminų dalykų korepetitoriaus paslaugas? Viso šito nereikia. Užtektų ir tiek:

1. Kiekvieną likusią dieną iki egzamino bent kelias valandas praleisk lauke - pabėgiok ar tiesiog išvesk šunį į lauką. Organinės chemijos mokymasis per naktį nepadės iš viso, o atsikėlęs rytą jau būsi daug ką užmiršęs.

2. Popiečio miegas - kelias į racionalų mąstymą ir gerą atmintį, kuri jums labiau pagelbės nei „iškalta“ knyga per naktį. Man asmeniškai pakanka dviejų valandų miego grįžus iš mokyklos, kad atsikėlęs produktyviai galėčiau mokytis. Pajusk savo miego ritmą ir pamiegok.

3. Po intensyvaus ruošimosi klausyk savo mėgstamos, tave raminančios muzikos. Apmąstyk per dieną nuveiktus darbus ir susikaupk artėjantiems egzaminams.

4. Susidaryk veiksmų planą. Gerai suplanuotas laikas leis tinkamai pasiruošti artenčiam egzaminui, ruošiantis konkrečiam egzaminui konkrečiu laiku. Egzaminų tvarkaraštis tau jau žinomas - išnaudok jo informaciją.

O apibendrinant šiek tiek faktų:

1) Tarptautinio bakalaureato diplomo programos (IBDP) egzaminų sesija trunka 2-3 savaites, kurios metu per dieną gali būti iki keturių skirtingų egzaminų. Jie yra laikomi rytinėje ir vakarinėje sesijose. Bakalaureato mokiniai laiko visus egzaminus iš pasirinktų akademinių dalykų.

2) Besiruošdamas egzaminams susidariau sistemą, pagal kurią mokiausi akademinius dalykus sekcijomis: 1 savaitė - gamtos mokslai (chemija/biologija), 2 savaitė - kalbos (lietuvių k./ anglų k.), 3 savaitė - tikslieji mokslai (matematika ir ekonomika). Likus savaitei iki egzaminų, kartojau nežinomas informaciją konsultacijose su mokytojais.

3) Likus dienai iki egzamino ilsėjausi. Dieną išbėgau į mišką pabėgioti, atsipalaiduodamas emociškai. Dėka šeimos pagalbos, ruošdamasis egzaminams valgiau pilnavertį maistą, kuris skatino smegenų veiklą. Kiekvieną dieną suvalgydavau po plytelę šokolado.

4) Daug miego. Kaip ir patarlėje „ko neprivalgei - to neprilaižysi“, taip ir pasiruošime egzaminams - nepagailėkite laiko miegui. Ir svarbiausia - nebijok. Parodyk, ką geriausiai moki ir liksi įvertintas. Sėkmės!“.

Patarimais pasidalijo ir DELFI skaitytoja Ugnė:

„Esu abiturientė ir, manau, kaip ir daugeliui žmonių, taip ir man sunkiausia būna pavasarį. Taigi, būti dvyliktoku ne tik pavasarį nepavydėtina. Kaip sakoma - savu laiku, savi rūpesčiau. Bet emocinis nestabilumas ypač išryškėja pavasarį, kai prieš egzaminų maratono pradžią prasideda įvairios savikontrolės problemos. Juk kaip galima mokytis, kai už lango pavasaris?

Tačiau baimė niekuomet neapleidžia net ir geriausiai besimokančių. Įtampa ypač pradedama jausti likus vos kelioms savaitėms iki egzaminų. Stropiai besimokydama visus metus, iki šiol taip tvirtai savimi nepasitikiu, kad galėčiau būti rami dėl savo pasirenkamų sprendimų. Tačiau likus savaitei iki paskutiniojo skambučio supratau, kad visiškai nereikia jaudintis, nes ką geriausiai galėjai, jau padarei.

Vis dėlto, geriausias būdas atsipalaiduoti yra saviraiška. Dailė, muzika ar šokiai - pats geriausias būdas atsipalaiduoti. Paskęsti harmonijos pasaulyje. Tačiau panirus į meną, reikia išmokti ir susikaupti, taigi visiems abiturientams patarčiau daryti tai, ką jie geriausiai sugeba: atsipalaiduoti!

Viena ar kita stiklinė sulčių - tai ne tik vitaminų „bomba“, bet ir vaistas nuo streso. Juk pavasarį mums visiems trūksta vitaminų. Kiekvienas turi savo metodus likus dienai iki egzamino: vieni mokosi, kiti pramogauja, o aš patarčiau gerai pailsėti ir išsimiegoti, nieko nėra geriau už prabudimą neužtinusiomis, žvaliomis akimis. Bet visų svarbiausia yra tikėti tuo, ką darai, nes turime žinoti, kad niekas už mus geriau nepadarys kaip tik mes patys, todėl mieli abiturientai, sekmės egzaminuose!“, - rašo DELFI skaitytoja Ugnė P.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Taip pat pasidalinkite patirtimi: ar verta mokytis, likus dienai iki egzamino? Gal geriau pailsėti? Galbūt taip pat labai bijojote egzaminų, bet galite papasakoti, kaip pavyko susikaupti atliekant užduotis? Negailėkite patarimų abiturientams!

Už geranorišką dalijimąsi patirtimi Jūsų laukia prizas – dvi knygos: G. Baikštytės parašyta knyga „Rimo Tumino sodas“ ir A. Ikamo parengta knyga „Banginis prarijo lietuvį: nepaprasti lietuvių nuotykiai 1900-1940 metais“. Patarimus ir sėkmės istorijas siųskite el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Abiturientas“ iki gegužės 24 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)