Pasak skaitytojos, rasti grybai buvo tvirti, kvepėjo. Iš jos atsiųstų nuotraukų matyti, kad jų išvaizda išties neįprasta: išorė šviesi, o vidus – tamsus.

DELFI kreipėsi į Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vadovę Jurgą Motiejūnaitę, kuri paaiškino, kad skaitytojos rastų grybų valgyti negalima, nors kai kurie juos sumaišo ir su garsiaisiais trumais.

„Nuotraukoje – kažkurios iš ankštenių (Scleroderma) rūšies vaisiakūniai – jie seni, apsitrynę, rūšį iš nuotraukos pasakyti sunku. Tai vienas iš vadinamųjų požeminių grybų, kurie, kaip ir garsieji trumai beveik visą egzistenciją praleidžia po žeme“, – paaiškino mikologė.

Pasak J. Motiejūnaitės, būtent dėl to žmonės pasiskaitę apie trumus ir radę ankštenių apsidžiaugia, kad rado trumų.

„O jei dar nepasitikslinę sumano paragauti, tai ir apsinuodija, nes ankštenės šiek tiek nuodingos. Trumai, priešingai nei ankštenės, į žemės paviršių neišlenda niekada – ne veltui jų ieškoma su dresiruotais šunimis ar kiaulėmis“, – sakė ji.

Kaip DELFI rašė anksčiau, valgomasis trumas – labai vertingas grybas. Trumai – tai požeminiai grybai, augantys tarp medžių šaknų. Jie auga ąžuolynuose ir skroblynuose maždaug 10–20 cm gylyje ir užauga nuo riešuto iki bulvės dydžio. Ne visų rūšių ąžuolai ir skroblai bei dirvožemio mechaninė struktūra vienodai tinka šiems grybams. Jie mėgsta kalkingą, humusingą žemę, auga po keletą vaisiakūnių viename lizde.

Norite pasidalyti savo laimikiu? Nuotraukas siųskite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Grybai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)