Neginčytina, kad reikia kovoti su piratavimu ir klastotėmis internete bei būtina apsaugoti intelektinę nuosavybę. Tačiau ar tikrai dabartinis ACTA susitarimas bus tinkamiausia priemonė ir, ar jis nepažeis interneto vartotojų, žiniasklaidos teisių laisvai naudotis internetu bei gauti informaciją, ar nebus sudarytos sąlygos išstumti iš internetinio verslo smulkesnes įmones?

Be to, neaišku, kodėl tokios šalys, kaip Kinija, Indija, Rusija nepasirašė ACTA susitarimo, nors būtent jose yra daugiausia klastojimo ir piratavimo internete. Reikėtų kritiškai įvertinti ir susitarimo, kuriame kai kurios nuostatos yra neaiškios, turinį. Be to, būtina atsižvelgti ir į tai, kad Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės ir asmens duomenų apsaugos teisės aktai yra pažangiausi.

Tenka apgailestauti, jog derybos dėl susitarimo Europos Komisijoje vyko nepakankamai skaidriai ir viešai, nebuvo tinkamai įvertinta interesų grupių, ekspertų nuomonė. Daugelis valstybių narių, tarp jų ir Lietuva, pasirašydamos kontraversišką ACTA susitarimą, jo taip pat nepaviešino ir neklausė žmonių nuomonės.

Be to, ar tikrai pasirašiusių valstybių narių kompetentingos institucijos išsamiai išnagrinėjo šį susitarimą, ar įsigilino į jį, ar tikrai nebeliko jokių klaustukų? Nes Europos Parlamente priešingai – klausimų yra daugiau nei atsakymų.

Prieš kelias savaites ACTA susitarimas galiausiai buvo pateiktas Europos Parlamento verdiktui, nors jis ir nebuvo įtrauktas į šio susitarimo derybas ir nebuvo apie jas informuojamas. Iki šių metų biželio mėnesio mes turėsime apsispręsti, ar jam pritarti.

Europos Parlamento socialdemokratų frakcija, įvertinusi problemos aktualumą, jau šią savaitę surengė diskusiją, bandydama išsiaiškinti, kokią grėsmę gali kelti ACTA susitarimas. Artimiausiu metu bus pateikta socialdemokratų pozicija. Mūsų frakcija taip pat galvoja apie siūlymą prašyti Europos Teisingumo Teismo nuomonės, ar šis susitarimas nepažeidžia Pagrindinių žmogaus teisių chartijos, ar atitinka ES teisyną.

Deja, kol ACTA susitarimas pasiekė Europos Parlamentą, jau pridaryta nemažai žalos. Todėl dabar reikia rimtai diskutuoti su pilietine visuomene, individualiais interneto vartotojais, ekspertais, kad ateityje išvengtume dar didesnės nepataisomos žalos.

Tęsinys tikrai bus.