Praėjusią savaitę apie ketinimus dalyvauti šiame projekte pareiškė Lietuvoje apsilankęs Japonijos ir JAV korporacijos "Hitachi" prezidentas Hiroaki Nakanishi. Šią savaitę laukiama kito potencialaus strateginio investuotojo - JAV ir Japonijos kompanijos "Westinghouse Electric Company" vadovų. Turint omenyj, kad po Fukušimos katastrofos branduolinės energetikos verslas pasaulyje išgyvena rimtą krizę, Lietuvai susitarti su naujų projektų ieškančiais verslininkais šį sykį turbūt pavyks. Klausimas - kokiomis sąlygomis.

Manau, kad tiek mūsų vyriausybė, tiek "Hitachi" prezidentas ne be reikalo vengė viešai kalbėti apie konkrečią Visagino AE statybos kainą ir nekomentavo mums visiems itin svarbaus klausimo, ar ši korporacija reikalaus iš Lietuvos garantijų dėl investicijų grąžos. O būtent šie klausimai visuomenei ir yra patys svarbiausi, nes jeigu Lietuva įsipareigos pirkti tik "savojoje" atominėje elektrinėje pagamintą energiją, tuomet galime būti tikri, kad mes visą savo gyvenimą už kilovatvalandę mokėsime gerokai daugiau, negu kad mokėtume pirkdami elektrą biržoje. Neveikiant rinkos principams, atitinkamai išaugs ir elektros energija grindžiamų paslaugų bei prekių kainos.

Taigi dilema, su kuria susiduriame, yra per daug reikšminga, kad ją už uždarų durų galėtų spręsti saujelė politikų - politikai ateina ir išeina, o jų veiksmų pasekmės, kaip tai jau nutiko su kompanija "Villiams", gula ant eilinių žmonių pečių. Kad tai nepasikartotų, ir dar nepalyginamai stambesniu mastu, būtinas maksimalus šio proceso skaidrumas ir demokratiška sprendimų priėmimo tvarka. Parengus sutartis, piliečiai privalės gauti išsamią informaciją apie visas suderėtas sąlygas ir po to patys spręsti, ar tos sąlygos jiems priimtinos. Atominės elektrinės statyba neabejotinai priskirtina būtent tiems svarbiausiems Valstybės bei Tautos gyvenimo klausimams, kuriuos Lietuvos Respublikos Konstitucija įpareigoja spręsti referendumo būdu.

Iš esmės, referendumas Seimo iniciatyva turėjo būti surengtas dar prieš pradedant bet kokias derybas. Politikai pirmiausia privalėjo atsiklausti Tautos, ar ji iš principo palaiko tolimesnę branduolinės energetikos plėtrą - taip, kaip tai ką tik padarė Italija ar ruošiasi padaryti atominę jėgainę irgi ketinanti statyti Lenkija. Mūsų kaimynai dūsta nuo anglimi kūrenamų elektrinių, jie, kaip ir mes, taip pat priklausomi nuo rusiškų dujų, tačiau požiūris kitoks.

"Nors dėl branduolinės programos ateities galbūt pakaktų nuspręsti Seimui, tokie planai neturi prasmės, neįgijus visuomenės palaikymo," - pareiškė lenkų premjeras Donaldas Tuskas. Tai dar nereiškia, kad lenkai per referendumą šituos planus atmes - kaip ir lietuviai. Iškalbingas pats principas ir požiūris į savo tautą.

Aš, kaip politikas ir kaip žmogus, taip pat esu linkęs manyti, kad mūsų energetinės nepriklausomybės planai be savos atominės jėgainės pakibtų ore, tačiau suvokiu ir kitą dalyką: tai yra tokio pobūdžio klausimas, kurio negalime spręsti vien mes, politikai. Juk be viso kito tai yra rizika ir realus pavojus žmonių sveikatai ar net gyvybei ir todėl tik patys piliečiai gali tą riziką prisiimti. Pagaliau, referendumas - tai ir planų tvirtumo patikrinimas, kai jau ne už uždarų durų, o viešai privalai žmones įtikinti ir patraukti į savo pusę. Mes neturime teisės į klaidą, kuri mums atsieitų per brangiai. Mes negalime pasielgti taip, kad, praėjus dešimtmečiui, staiga susigriebtume už galvų ir pasakytume: "Mes nuėjom ne tuo keliu - mes buvom tokie akli, kad net neįžvelgėm kitų galimybių."

Štai kodėl mes kreipėmės į Lietuvos parlamentines partijas, kviesdami jas pasirašyti bendrą deklaraciją "Dėl Lietuvos energetikos ateities". Mes siūlome sutarti, kad visos partijos, pasisakančios už atominės energetikos plėtrą, pasisakytų tik už saugius ir tik už ekonomiškai efektyvius jos variantus. Mes taip pat kviečiame prisiimti bendrą įsipareigojimą Seimo iniciatyva galutinio sprendimo teisę patikėti Tautai.

Dabar viskas priklausys nuo partijų apsisprendimo. Esu tikras, kad būtent šiuo metu mums būtina susitelkti ir solidariai išreikšti bendrą valią - taip, kaip tai padarė Lietuvos politinės partijos mūsų šaliai stojant į Europos Sąjungą.

Nebijokime Tautos ir pasikliaukime jos išmintim - ji ir šį sykį priims teisingą sprendimą.