Tie, kurie nors truputį domisi ministrų darbu, žino, jog Arvydo Anušausko atžvilgiu Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl jo pasisakymų po Valstybės gynimo tarybos posėdžio. Ministras taip mėgsta savireklamą, kad savo „Facebook“ paskyroje atskleidė informaciją dėl tankų įsigijimo, kuri neturėjo būti paviešinta ir Lietuvai labai pakenkė. Nežinia, ką atskleis tyrimas, nes konservatoriai turi senas tradicijas grasinti prokurorams, bet aišku, jog tokios informacijos nutekinimas, apie ketinimą įsigyti tankus iš konkretaus gamintojo, Lietuvai kainuos dešimtimis milijonų daugiau, nei skelbiant konkursą ir aktyvinant konkurenciją tarp gamintojų. Tai supranta net vaikai, o Lietuvos ministrai to nesuvokia. O gal suvokia? Tada jie niekšiškai vagia iš valstybės biudžeto.

Bet mane dar labiau nustebino krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pasisakymas dėl Lietuvos pasitraukimo iš Konvencijos dėl kasetinių šaudmenų. Lietuva tą konvenciją pasirašė kartu su 122 šalimis ir tai padarė todėl, jog kasetiniai šaudmenys sukelia didžiulę žalą civiliams. Bandau suprasti ministro logiką, bet niekaip nesugebu. Kasetinių šaudmenų naudojimas, vykstant Rusijos agresijai Ukrainoje, yra baisi realybė, kurią diktuoja Rusijos noras sunaikinti kuo daugiau ukrainiečių, o Ukrainai – kuo greičiau išvyti okupantus iš savo žemės.

Lietuva yra NATO narė, o visos NATO narės, kurioms gali kilti potenciali agresijos grėsmė, yra prisijungusios prie konvencijos dėl kasetinių šaudmenų. Galiu suprasti, jog konservatoriai nesuvokia priežasties, kodėl tai atsitiko, bet man ji akivaizdi – tokiu būdu šalys deklaravo savo rūpestį civilių gyventojų likimu, jeigu prasidėtų karo veiksmai bet kurios valstybės teritorijoje. Akivaizdu, jei kuri nors NATO valstybė patirtų karinę agresiją ir prieš ją būtų panaudoti kasetiniai šaudmenys, tai pasitraukimas iš konvencijos būtų savaime suprantamas. O ką sugalvojo konservatoriai? Jie nori įsigyti kasetinių šaudmenų? Tai bus potencialios agresijos prevencija?

Nejuokinkite pasaulio ir nediskredituokite mūsų valstybės partnerių akyse! Jei jūsų ministrų galvose gimsta tokios keistos idėjos, gal jas pirmiausia vertėtų aptarti su kitų NATO šalių ministrais ir jie paaiškintų, kodėl toks sprendimas tik dar pablogintų saugumo situaciją pasaulyje. Labai tikiuosi, kad Ukrainai laimėjus karą prieš Rusiją, prie šitos konvencijos prisijungs likusios pasaulio šalys ir milžiniškos kasetinių šaudmenų grėsmės civiliams nebeliks visoje mūsų planetoje.