Taip trumpai būtų galima apibendrinti pirmąsias 100 naujojo Seimo darbo dienų.

„Mums trukdo dirbti“. Jau nuo pat pradžių tokiais pareiškimais žarstėsi įtakingi valstiečiai. „Trukdė“ tiek opozicija, tiek žurnalistai. Man tokios kalbos panašėja į išankstinį pasiteisinimą žmonėms, kad produktyvaus darbo šiame Seime ir vėl nebus.

O gaila. Juk reali naujoji Seimo dauguma (įskaičiuojant ir jos rėmėjus iš opozicijos) yra tokia galinga, kad labai panorėjusi ji galėtų kalnus nuversti.

Nerezultatyvų Seimo darbą aš visų pirma paaiškinčiau pasirinktais keistais prioritetais. Kai pagrindinėmis Seimo darbo temomis tampa diskusija dėl tautinio kostiumo, fortepijono paieška, pagalbinio apvaisinimo subtilybės, kova su alkoholiu ir, žinoma, Gretos Kildišienės problema, mokesčiams ar darbo vietų kūrimui laiko nelieka.

Taip, per pirmąsias 100 dienų Seime buvo ir gerų darbų. Parlamentas pagaliau priėmė svarbius įstatymus, sustiprinsiančius vaikų apsaugą. Tačiau abejoju, ar tai būtų buvę padaryta, jei ne skaudi tragedija Kėdainiuose ir didelis visuomenės spaudimas.

Akivaizdu, kad rinkimus laimėję valstiečiai buvo nepasiruošę valdžiai. Liberalai Seimo rinkimuose dalyvavo su konkrečių darbų programa, todėl jau nuo pirmos dienos žinotume, ką reikia daryti.
Liberalų prioritetas yra naujų darbo vietų kūrimas ir žmonių pajamų didinimas. Per pirmuosius darbo Seime mėnesius būtume sumažinę pelno mokestį naujas darbo vietas kuriančioms ir verslą plečiančioms įmonėms, kad jos turėtų didesnę paskatą toliau investuoti Lietuvoje, o šalyje būtų sukurta daugiau darbo vietų. Būtume pradėję mažinto socialinio draudimo mokesčius dirbantiems žmonėms, suvienodinę minimalų atlyginimą ir neapmokestinamą pajamų dydį. Tai padarius žmonių atlyginimai būtų pradėję augti greičiau.

Didele klaida laikau sprendimą sustabdyti naujojo Darbo kodekso įsigaliojimą. Išsigandęs nepagrįstų fobijų Seimas dar kartą sužlugdė žmonių viltis Tėvynėje gyventi geriau. Kai kas mėnesį iš Lietuvos emigruoja po kelis tūkstančius žmonių, ilgiau trypčioti jau nebegalime.

Liberalai kitų metų valstybės biudžete tikrai būtų radę kelis milijonus eurų, kurių reikia norint skatinti vaikus toliau lankyti sporto ir pramoginius būrelius. Dabar gi rudenį dėl valstiečių abejingumo ši valstybės programa pasibaigs ir tūkstančiai vaikų laisvalaikį leis prie televizoriaus.
Priešingai nei valdantieji, nebūtume paskelbę karo progresui, vakarietiškoms, laisvos šalies ir laisvų žmonių vertybėms. Liberalai Lietuvą kurtų kaip atvirą, nesuvaržytų žmonių bendruomenę, kuriai suteiktų dar daugiau laisvių. Vienas pirmųjų mūsų darbų žmogaus laisvių srityje būtų partnerystės įteisinimas visiems žmonėms.

Šio Seimo darbe pasigendu aiškios vizijos, kokią Lietuvą mes kursime toliau. Pasigendu aiškių ambicijų, kaip daug vilčių žmonėms teikusi naujoji valdžia ketina sustabdyti tebeaugančią emigraciją, sudaryti sąlygas žmonėms čia dirbti ir užsidirbti, kad jie nenorėtų palikti Lietuvos. Vis dar neaišku, kaip Seimas rengiasi sustiprinti žmonių pasitikėjimą savo valstybe, nes augantis nusivylimas ir abejingumas yra vienas didžiausių pavojų mūsų valstybingumui.