Gaila, kad valdžios atstovus už tai, kad neva tik pirmą oficialią darbo dieną sureaguota į nelaimę (nors jau sekmadienį buvo išplatintas oficialus ministerijos pranešimas) prie kryžiaus kalantis politikas tą pačią pirmą oficialią darbo dieną nesugebėjo sudalyvauti nė viename tądien vykusiame posėdyje ir pateikti savo siūlymų, kaip spręsti šią problemą. Deja, bet politikavimo mastai prieš Seimo rinkimus darosi vis gajesni, netgi nekreipiant dėmesio į žmogiškumą ar etiką.

Neseniai buvau pakviesta dalyvauti labai įdomiam renginyje – debatuose apie bendruomenių reikalingumą. Įdomi tiek turiniu, tiek forma diskusija – diskutuota vadinamuosiuose „Oksfordo debatuose“, t.y. kai tiesiai prieš oponentą, nesislapstant už portalų rubrikų, išsakoma nuomonė, kritika, abejonės ir kartu suteikiama tiek pat laiko atsakomajam pasisakymui. Tai labai gražus diskusijų kultūros pavyzdys.

Na bet, matyt, politinė kultūra Lietuvoje – nebe vertybė, o su etika „jaunajam” politikui sunkiai sekasi ne pirmą kartą, bet ne apie tai:

Visiškai teisus Seimo narys pabrėždamas, kad piktnaudžiavimo alkoholiu ir smurto artimoje aplinkoje bei problema žinoma seniai, ir kalbama daug. Jis netgi suskaičiavo, kad ketvirtus metus esu ministre, bet pamiršo, kad per paskutinius penkiolika metų būtent Seimo nario kolegos bent aštuonerius metus vadovavo šiai ministerijai, o ir pats politikas tuo metu buvo šios sistemos dalis – ir ne paprastu specialistu, o vienos iš įstaigų direktoriumi, todėl galėjo pateikti ne vieną siūlymą bendrapartietei ministrei, kaip spręsti šią opią problemą.

O gal kolega praregėjo tik 2016 m., priartėjus rinkimams? Tai siūlymus gali teikti ir dabar, juk tam ir sutarta su Prezidente, Premjeru, kitų ministerijų vadovais peržiūrėti pagalbos šeimai, vaikui sistemą ir galutinai sureguliuoti, kad ne tik ministerijų, bet ir savivaldybių lygmenyje dirbantys specialistai aktyviau bendradarbiautų, dalintųsi informacija, dirbtų ne su pasekmėmis, o su prevencija.

Jei nesinori teikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, galima teikti Sveikatos apsaugos ministerijos vadovei, kuri yra tiesiogiai atsakinga už alkoholio prevenciją, už žmonių psichinę sveikatą ar vidaus reikalų ministrui, kuris kuruoja regioninę politiką ar nusikalstamumo prevencines programas ir lėšas.

Tačiau labiausiai užgavo populistinis išvedžiojimas ir bandymas supriešinti ministeriją su socialiniais darbuotojais – niekas nekaltina nei socialinių darbuotojų, nei seniūnijos, nes kaltę turi įrodyti teisėsauga. Netgi pripažinome, kad nesitikėjome, kad savivalda bus neaktyvi kurdama bendravimą ir bendradarbiavimą tarp atskirų sričių specialistų. Vėlgi noriu pabrėžti, kad yra savivaldybių, kur policija, socialiniai darbuotojai, vaikų teisių specialistai labai aktyviai bendrauja ir bendradarbiauja.

Be to gaila, kad tik dabar Seimo narys susirūpino socialinių darbuotojų ir jų padėjėjų atlyginimais, nors dar 2014 m. pasiūliau juos padidinti, o nuo 2016 m., ir be Juro Požėlos tiesioginės pagalbos. tą ir padarėme. Tikiuosi, pastebėjote tai balsuodamas už biudžetą?

Be to, esate savo partijos Vilniaus skyriaus vadovas, tai, tikiuosi, siūlymus, nepanaudotas pašalpų lėšas (2015 m. tokių apie 12 mln. eurų) Vilniaus miestas tikrai skirs ne skoloms dengti, o papildomiems socialiniams darbuotojams įdarbinti ar esamų darbuotojų atlyginimams didinti. Nekantriai lauksiu artimiausio Tarybos posėdžio ir pažadu būsiu pirma, kuri viešai sveikins ir visom turimomis galimybėmis viešins šį savivaldybės sprendimą. Tik ne taip kaip su globos pertvarkos planu, kurį vicemeras viešina 2015 m. gegužę, o globos namus uždaryti ruošiasi tik 2017 m. ir tai už ES struktūrinių fondų lėšas.

Priminsiu, kad nemažai savivaldybių merų yra jūsų partijos kolegos - prisijunkite prie mano raginimų (nuo 2013 bent kelis priminimus rašiau, susitikimus organizavau, specialistams mokymus darėme) nepanaudotas pašalpų ir kompensacijų lėšas skirti tik socialiniai sričiai – naujų darbuotojų priėmimui, esamų atlyginimų didinimui, NVO įtraukimui į socialinės pagalbos sistemą.

Ir siūlymai įvesti Lietuvoje „Barnevernet“ – lyg mokinuko nekokybiškai nusirašyti namų darbai. Patys norvegai jau peržiūri šios įstaigos priemonių planus, nes pastebėjo, kad kartais jos per drastiškos. Stebime ir mokomės ne tik iš norvegų, bet ir iš švedų, estų, vokiečių bei kitų šalių. Priminsiu, jau antrus metus įgyvendinama globos pertvara, kurios esmė, kad vaikai negyventų vaikų globos namuose, kad jie augtų artimoje šeimai aplinkoje ir kaip galima daugiau padėti šeimai ( psichologiškai, finansiškai, ugdant ir stiprinant pasitikėjimą savimi, suteikiant darbą), kad vaikas neturėtų palikti namų. Ir tik kraštutiniu atveju siūloma, kad jis apsigyventų su globėjais ar bendruomeniniuose namuose.

Bet pertvarka stringa, nes Seime nuo 2015 m. pavasario guli nepriimtas Vaiko teisių pagrindų įstatymas. Vis dėl to esate Seimo narys ir viena iš jūsų pareigų – svarstyti ir priiminėti teisės aktus, tai gal laiką skirkite būtent šio įstatymo priėmimo paspartinimui.

Kadangi darbo grupėse ir posėdžiuose nepavyko su gerbiamu politiku susitikti ir akis į akį padiskutuoti šia opia tema, tik taip galiu atsakyti į jo keliamus klausimus, tačiau kviečiu vis dėlto ne per žiniasklaidą, o darbais, pasiūlymais ir asmenine iniciatyva prisidėti prie problemos sprendimo. O tai tapsite panašus į vieną liberalų, kuri vietiniam dienraštyje turi skyrelį „čia priėjo, Ona...“.

Nors gal vardan populizmo gal ir būtų Jums patogu turėti rubriką - “čia priėjo Juras ir nubombino...”.