Prieš išvyką į gamtą paprašęs sustoti degalinėje ir įmetęs į bagažinę ryšulį sausų malkų laužui sukurti daugiabučiame name gyvenantis mano bendrakeleivis nė kiek nenustebo kasos čekyje pamatęs, kad jo įsigyta nealkoholinio gėrimo skardinė, grilio dešrelių pakuotė ir malkos apmokestinti vienodu 21 procento PVM tarifu. Tiek pat moku ir aš, pirkdamas pjuvenų briketus arba malkas savo namui šildyti, bet gyvendamas daugiabučiame name už buto šildymą valstybei mokėdavau tik 9 proc.

Nė viena Lietuvos Respublikos Vyriausybė per 24 metus savo programoje neminėjo siekio mokestinėmis priemonėmis suvaryti mus iš individualių namų į daugiabučius. O kiek gražių šūkių apie kaimo plėtrą ir tolygų regionų vystymą per tuos metus prirašyta, nors mokestinė lengvata liudija ką kitą. Kiekvienai Vyriausybei idealus rinkėjas yra tas, kurio gyvenimo kokybė priklauso nuo valdžios malonės – valstybės reguliuojamų šilumos kainų, pensijų, pašalpų ir minimalios algos dydžio. Visi esame bent šiek tiek nuo jos sprendimų priklausomi. Ypač nuo tokių netikėtų kaip individualios veiklos apmokestinimo pakeitimai 2009 m. pradžioje arba beveik milijono automobilių išregistravimas šių metų spalio 1-ąją.

R. Sadauskas-Kvietkevičius
Pabandykite įsivaizduoti prekybos centro kasininkės ir policijos patrulio šeimą, uošvės 3 kambarių bute auginančią porą vaikučių, žiurkėną ir šuniuką be kilmės dokumentų. Sociologai teigia, kad nesuklysčiau teigdamas, jog per rinkimus jie balsuoja už LSDP arba Darbo partiją.
Idealus rinkėjas šiuo požiūriu būtų nerenovuotame daugiabučiame name drauge su savo pensininkais tėvais gyvenantis biudžetinės įstaigos darbuotojas arba privačios įmonės darbininkas, gaunantis valstybės nustatytą minimalią algą, nemokamus pietus vaikams mokykloje ir važinėjantis visuomeniniu transportu bei penkiolikos metų amžiaus vokišku automobiliu. Pabandykite įsivaizduoti prekybos centro kasininkės ir policijos patrulio šeimą, uošvės 3 kambarių bute auginančią porą vaikučių, žiurkėną ir šuniuką be kilmės dokumentų. Sociologai teigia, kad nesuklysčiau teigdamas, jog per rinkimus jie balsuoja už LSDP arba Darbo partiją. Balsuotų, jeigu kaip įprasta, sulauktų iš Vyriausybės pamaloninimo nedideliu algų ir uošvės pensijos padidinimu bei pažadų ateityje dar labiau jas didinti.

Kadangi šita gyventojų grupė yra pakankamai gausi, kad galėtų lemti rinkimų rezultatus, erzinti nepopuliariais sprendimais ją galima tik kadencijos pradžioje. Ši Vyriausybė tokia progą jau pražiopsojo. Gal nenorėjo gadinti labai jau gražiai atrodžiusių A. Butkevičiaus populiarumo reitingų, gal su koalicijos partneriais, nusitaikiusiais į tą pačią rinkėjų grupę, susitarti nesugebėjo. Šiemet užklupo prezidento ir Europos Parlamento rinkimai, kitais metais teks rinkti savivaldybes, o 2016 m. Pabaigoje sulauksime ir Seimo rinkimų. O tai reiškia, kad nepopuliarių sprendimų šiemet ir kitąmet nebus arba 2017 m. pradėsiančioje dirbti Vyriausybėje nebus LSDP atstovų.

R. Sadauskas-Kvietkevičius
Ligšiolinė patirtis socialdemokratus jau turėjo įtikinti, kad jokių permainų nebuvimas ir po truputį gerėjanti namų ūkių finansinė padėtis garantuotų stabiliai aukštus šios partijos reitingus iki pat kadencijos pabaigos. Prisiminkime, kaip šių metų pradžioje jiems pakenkė vien diskusijos apie automobilių mokestį.
Finansų ministrui Rimantui Šadžiui, pateikusiam Vyriausybei kitų metų biudžeto projektą be PVM lengvatos, gali tekti jį perskaičiuoti, nes jau dabar aišku, kad Seime jo neparems nei koalicijos partneriai, nei opozicija. Pastaroji PVM lengvatos naikinimą kritikuoja netgi santūriau negu darbiečiai ir tvarkiečiai. Ir visi patyliukais trina rankas, kad galbūt pagaliau A. Butkevičiui pavyks kaip reikiant įsiutinti rinkėjus ir tėkštis žemėn iš porą metų nemažėjančių reitingų aukštumų.

Ligšiolinė patirtis socialdemokratus jau turėjo įtikinti, kad jokių permainų nebuvimas ir po truputį gerėjanti namų ūkių finansinė padėtis garantuotų stabiliai aukštus šios partijos reitingus iki pat kadencijos pabaigos. Prisiminkime, kaip šių metų pradžioje jiems pakenkė vien diskusijos apie automobilių mokestį.

LSDP populiarumą nužudyti gali ne opozicija, o pačių socialdemokratų aktyvistai. Pavyzdžiui, Seimo Pirmininkės pavaduotojas socialdemokratas Algirdas Sysas, aną savaitę pasiūlęs grįžti prie diskusijų dėl automobilių, nekilnojamojo turto ir progresinių gyventojų pajamų mokesčių įvedimo. Konservatoriams ir liberalams pakaktų, kad šios kalbos būtų ištransliuotos kuo plačiau kaip visos LSDP siekis, užsitęstų kuo ilgiau bei taip pat garsiai ir aiškiai formuluoti savo nepritarimą naujiems mokesčiams. Netikiu kad valdantieji ryžtųsi padaryti tokią paslaugą opozicijai prieš savivaldybių ir Seimo rinkimus, net jeigu reformuoti mokesčių sistemą jie kažkada žadėjo rinkėjams ir įrašė Vyriausybės programoje.