– ???
– Tu mašiną vairavai mieste pastarosiom dienom? Taigi košmaras visiškas. Kamščiai kokio didumo! Toks jausmas, kad visi, kas rugpjūtį buvo Palangoj, dabar suvažiavo į Vilnių. Tiek fiziškai, tiek mentališkai.
– Idiotai?
– Jo, visur. Ir jų draugeliai kelininkai. Aiškiai irgi baigė atostogas ir nusprendė atsigriebti, kol ne žiema. Rausia, kasa, tipo gražina, bet būtent ten, kur didžiausias srautas. O srautas, lyg Tomaševskis prieš rinkimus, varo tik ten, kur problemas galima sukurti. Ir ten, kur tie kelininkai. Ir taip viskas į vieną vienetą. Didelį idiotizmo vienetą! O dar krūva idiotų suvažiavo... Kur Pylimo gatve į stoties pusę važiuoja. Nu, nekenčiu rugsėjo!!
– Jo, o dar kuro kaina vis krenta ir krenta…
– Ėėė, palauk. Va čia ir yra vienintelė rimtesnė mano viltis.
– Nesuprantu, kad dar labiau atpigs? Taigi tik blogiau bus.
– Ne. Su visais idiotais po atostogų grįžo ir genialieji degalinių vadybininkai. Kurie kažkokiu mistiniu būdu visada prisiperka labai daug kuro, kai naftos kainos aukštumoj. Labai labai daug, labai labai užtrunka išparduot. Ir visada labai labai atsargiai apsiperka, kai naftos kainos dugne. Labai neramu jų jautrioms širdelėms tada būna, matyt. Tai va, grįžo jie po atostogų, tuoj benzas brangs. Laukiu, kol vieni idiotai mane išgelbės nuo kitų.
– Mhmm. Kažkaip tu labai piktai čia šiandien. Vieni idiotai tau aplink.
– Ane? Bet tai kad taip yra! Kuo prasiskaidrint nuotaiką, kai du kilometrus iki tavęs važiavau valandą?
– Ghmm. Nu, pavyzdžiui, gali pasidžiaugti, kad jau esi tame amžiuje, kai nebereikia į mokyklą. Esi išlaisvintas nuo kardelių pasiutpolkės. Kaip lenkų vaikams rugsėjo antrąją, khe khe.
– O kodėl lenkų vaikams nereikia į mokyklą rugsėjo antrąją?
– Nes eina protestuoti prieš reorganizacijas ir egzaminų suvienodinimą. Meldžiasi Aušros vartuose.
– Meldžiasi?
– Jo, meldžiasi ir taip protestuoja. Prašo Dievo išklausyti tautinių mažumų bėdas.
– Idiotai!
– Kasss? Lenkų vaikai?
– Ne, aišku, kad ne vaikai. Prie ko čia vaikai, ar jie patys sugalvojo?
– Nu, ne patys, aišku.
– Tai va. Idiotai yra tie, kas sugalvojo tokį protestą. Perfrazuojant tokį profesorių, tu gali mokyklą atimti iš lenkų vaiko, bet lenkų vaiko iš mokyklos neatimsi niekada. Jie – šviesūs žmonės. Kokia prasmė tada protestuot? Čia visai kitur šaknys – tie protestuojantys žmogeliai dėl to ir susikrimtę, matyt. Tada jiems ir belieka pasimelsti už kitus rinkimus be idiotų. Neabejoju, kad mintyse tokie tekstai ir keliavo aukščiausiajam.
– Tau ir čia idiotai visur, net apie maldas šnekant.
– Nu, o ką daryt? Aš taip ir matau vaizdelį prieš 2020 m. rinkimus. Paims kokie idiotai ir aktualizuos kokią naują baimę-nesąmonę.
– Pavyzdžiui?
– Pavyzdžiui, suorganizuos protesto maldas, kad mokyklos privalo būti tik tie pastatai, kurių numeris +48. Paskui mokyklos turės būti tik tose gatvėse, kurios prasideda „W“ raide.
– O jeigu tokių gatvių nebus?
– Tai aišku, kad nebus. Čia ir yra esmė, čia toks viso pasaulio idiotų modus operandi. Tu darai nesąmones rimtu veidu, reikalauji dalykų, kurių žinai, kad negausi, nes jie yra ir pertekliniai, ir dažnai nerealūs. Ir kai tau tai pasakoma, piktai burbi į žurnalisto mikrofoną kažkokias burbeles apie engimą. O paskui, 2028 m. bus protestas, kad mokyklos turi būti vienaaukštės, idant moterys virš galvų nevaikščiotų.
– Man atrodo, kad čia bus kitų idiotų problema.
– Nu, čia žiūrint, ką įsileisim dabar.